Presidentti Niinistö otti kantaa Yhdysvaltain kostoiskuun Ykkösaamussa: Välttämätön toimi - Politiikka - Ilta-Sanomat

Presidentti Niinistö otti kantaa Yhdysvaltain kostoiskuun Ykkösaamussa: Välttämätön toimi

Sauli Niinistö haluaisi selkeyttää lainsäädäntöä siten, että kriisitilanteessa olisi selkeämpää, millä ehdoilla ja kuka päättää suomalaisjoukkojen lähettämisestä maailmalle.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui suurlähettiläspäivillä 24. elokuuta.

28.8. 11:30

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti Yhdysvaltojen suorittamaa kostoiskua Afganistanissa välttämättömänä. Torstaisessa terrori-iskussa Kabulin lentokentällä menehtyi 170 ihmistä, joista 13 oli yhdysvaltalaisia sotilaita. Iskussa haavoittui ainakin 200 ihmistä.

Lue lisää: Mediat: Yhdysvallat tehnyt kostoiskun Kabulin lentokenttä­iskun tehnyttä äärijärjestöä vastaan

– Yhdysvaltojen kannalta tuollainen toimi oli välttämättömyyskin, jotta näytettiin, että meidän varpaillemme ei tulla. Siinä onnistuivat. Pidemmälle meneviä johtopäätöksiä ei yksittäisestä iskusta voi tehdä. Isku saattaa aiheuttaa vastaiskun ja vastaisku vastaiskun vastaiskun, presidentti Niinistö totesi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Niinistö näkee, että Yhdysvalloissa tullaan todennäköisesti puimaan maan maailmanpoliisi-roolia Afganistanin epäonnistuneen operaation seurauksena. Yhdysvallat, ja toisaalta myös Kiina ja Venäjä, tulevat todennäköisesti avaamaan Talebaniin jonkinlaiset yhteydet jatkossa, Niinistö arvioi. Kyse ei välttämättä ole diplomaattisista tunnustamisesta.

Vaikka Talebanin valtaannousu näytti helpolta, saattaa vallassa pysyminen olla haasteellista, Niinistö arvioi haastattelussa.

Presidentin päätöksellä Afganistaniin päätettiin lähettää puolustusvoimien suojausjoukko avittamaan evakuointioperaatiota. Niinistö sanoo, ettei päätöksen historiallisuudesta huolimatta kokenut sitä dramaattisena.

– Apua tarvittiin, se tuli perusteltua. Monilla muilla mailla oli jo apujoukkoja. Virkamiehemme totesivat, että ilman joukkoja toiminta ei ole tuloksellista, Niinistö sanoi.

Hänestä joukkojen lähettäminen tapahtui ripeästi.

– Ei se kovin montaa päivää kestänyt. Aika vaikea löytää maailmalta esimerkkiä, jossa parlamentti ratkaisee asian, joka sille on eilen illalla tuotu, Niinistö totesi.

Hän haluaisi kuitenkin selkeyttää lakia siltä osin, että jatkossa olisi selkeämpää, millä ehdoilla ja kuka päättää suomalaisjoukkojen lähettämisestä maailmalle.

Niinistö pitäisi myös hyvänä, että Euroopan unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa tulisi vahvistaa. EU:lla tulisi olla mahdollisuus myös sotilaallisen voiman käyttöön, presidentti totesi.

Niinistöltä kysyttiin haastattelussa, että kävikö Suomi tosiasiallisesti sotaa Afganistanissa. Niinistön mukaan Suomi oli liittoumassa, joka kävi sotaa.

– Avoin taistelukontakti oli satunnaista. Liittoutuneiden joukot olivat vastaan Talebaneja ja siinä aseita käytettiin. Kokonaisperustilannetta voi sotaiseksi kutsua, hän sanoi.

Hän arvioi, että vaikka operaatiota pidetään epäonnistuneena, vapauden siemen elää siinä sukupolvessa, jota onnistuttiin Talebanin valtakausien välissä auttamaan.

– Suuria tappioita, jota epäilemättä tämä yhteiskuntajärjestyksen vakiinnuttaminen edustaa. Siinä tuli niin sanotusti turpiin, Niinistö totesi.

– Suuri pelko on se, että kaikki se, mitä sinne on onnistuttu kylvämään 20 vuoden aikana hyvinkin syvälle tyttöihin ja nuoriin, että onko Taleban järjestelmällisesti pyyhkäisemässä sen pois.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?