Kommentti: Vihreiden kulttuuri- ja tiedekranaatti räjähti omille näpeille – profiilin nostossa kannattaisi muistaa omatkin teot

Vihreät poliitikot päättivät meppi Ville Niinistön johdolla arvostella tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvista (kesk) tieteen unohtamisesta budjetti­riihessä, mutta unohtivat itse, että leikkaukset oli siunannut jo kevään kehysriihessä oma puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr), muistuttaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvista arvostelleelta vihreiden mepiltä Ville Niinistöltä tuli oma maali hallituksen budjettiriihen alla. Tiedeleikkaukset hyväksyi myös vihreät huhtikuussa.

24.8.2021 11:55

Joskus käy politiikassa niin, että kiireessä poliittinen propagandakranaatti räjähtääkin omille näpeille.

Näin pääsi käymään vihreille nyt alkuviikosta.

Syyskuun puoluekokouksen alla vihreät yrittävät profiilin nostoa monella suunnalla. Päänäytelmä kohdistuu hallituksen budjettiriiheen, joka pidetään viikko ennen puoluekokousta.

Pääkohde on keskusta.

Vihreät päättivät yrittää ottaa poliittisen selkävoiton kepusta ja tuoreesta kulttuuri- ja tiedeministeristä Antti Kurvisesta (kesk), joka STT:n viikonloppuhaastattelussa kertoi vievänsä loppuun keväällä sovitut säästöpäätökset loppuun ”stoalaisella tyyneydellä”.

Kyse on tieteeseen- ja kulttuurin kohdistuvista leikkauksista.

Lue lisää: Uuden tutkimuksen rahoitus pienenemässä ensi vuonna noin 50 miljoonalla – Kurviselta synkkä viesti: Tämä saattaa olla vasta alkua

Leikkauksia tulee ja on tulossa, koska Veikkaukselta tilitettävät rahat vähenevät. Tämä näkyy muun muassa Suomen Akatemian rahoituksessa.

Niistä sovittiin huhtikuun puoliväli- ja kehysriihessä. Niistä sopi puheenjohtajien hallitusviisikko.

Yksi sopija oli vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo.

Tästä huolimatta vihreät yritti käynnistää operaation, jota kutsutaan niin sanotusti poliittisten irtopisteiden noukkimiseksi.

Kaikki sellaisia harrastavat, hallituskumppaneiden mukaan tosin vihreät muita useammin.

Vihreiden suurelle yleisölle tuntematon varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio, tamperelainen kunnallispoliitikko, arveli Twitterissä, että ”kun vähän pintaa raaputtaa, niin keskustalla istuu hallituksessa pelkkiä maa- ja metsätalousministereitä.”

Kepulaisiahan on hauska pilkata aina nimenomaan maatalouden suosimisesta.

Sen päälle Twitteriin ponnahtikin jo puolueen propagandaässä, EU-edustaja Ville Niinistö, joka muistutti Kurvista, että ”Et ole tiedeministerinä asemassa jossa voit ottaa tieteen leikkauksia "tyynesti vastaan". Olet vastuuministeri. Sinä päätät niistä leikkauksista, tai ainakin hyväksyt ne. Vastaan ne ottaa suomalainen tiedeyhteisö. Ja se on väärin. Ei tiedeleikkauksille!”

Politiikassa on suuri houkutus vetäytyä vastuusta, jos esimerkiksi oman hallituksen päätökset eivät enää myöhemmin tunnukaan omilta.

Mutta jos muiden mukana hyväksyy hallituksen linjaukset, niistä ei pakoon pääse, ei varsinkaan millään pintapuolisilla propagandatempuilla.

Sellaista vihreät yritti ja, kuten sanottu, pommi pamahti omaan syliin. Tuli oma maali, kuten jalkapallotermein voisi kuvailla.

Voi olla, etteivät tieteeseen ja kulttuurin tehtävät säästöt tunnu muistakaan hyviltä.

Mutta yhdessä päätetty on yhdessä päätetty.

Maria Ohisalo yritti taiteilla ja sanoi HS:lle, että hallituksen on nyt yhdessä keskusteltava siitä, mistä rahat kaavaillun leikkaukseen perumiseen voidaan löytää.

Eli suomeksi sanottuna Ohisalo myöntää, että hänen omaansa ja koko hallituksen keväistä linjausta tulee käsitellä uudestaan, jotta rahoitus saadaan entiselle tolalle.

Velallahan se toki hoituu, kuten kaikki muutkin asiat, ja sitä vihreät ja vasemmistoliitto ovat jo esittäneetkin.

Mutta olipa puoluekokous tai ei, äänestäjien harhauttamiseen pyrkiviä halpahintaisia operaatioita ei kannattaisi liikaa viljellä.

Niissä saattavat palaa omat näpit.

Äänestäjien muisti saattaa olla pitempi mitä vihreät luulevat.

Mutta erityisesti poliisien kannattaa budjettiriihessä luottaa nyt sisäministeri Ohisaloon, jotta tämä sektoriministerinä hoitaa poliisin rahavajeen kuntoon.

Muuten saattaa vihreiden propagandässä Ville Niinistö muistuttaa Twitterissä, että ”Et ole poliisiministerinä asemassa jossa voit ottaa poliisien leikkauksia "tyynesti vastaan". Olet vastuuministeri. Sinä päätät niistä leikkauksista, tai ainakin hyväksyt ne. Vastaan ne ottaa suomalainen turvallisuusyhteisö. Ja se on väärin. Ei poliisileikkauksille!”

Mitä tulee poliittisiin operaatioihin, vihreiden kannattaisi kysyä kepulta, miten heille kävi huhtikuun kehysriihessä.

Kepun Annika Saarikko lähti kehysriiheen takki auki vaatimaan realistisempaa talouspolitiikkaa kepun aikaisemmin hyväksymän talouspolitiikan tilalle.

Lopputulos oli nolo: kepun vaatimuksilla kehyksiin palaamisesta pyyhittiin pöytää ja kepu jatkoi kiltisti hallituksessa kuten ennenkin.

Vihreätkin joutuu pullistelunsa kanssa miettimään, että jos he budjettiriihessä lähtevät hallituksesta, koko hallitus kaatuu, ja edessä saattaa olla ennenaikaiset vaalit.

Vihreät on pariin otteeseen lähtenyt hallituksesta käpykaartiin, mutta silloin muu hallitus on voinut jatkaa.

Nyt ei voisi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?