Ohisalo kuittaili ilmastotoimista: ”Ei ole oikea hetki yhdellekään puolueelle keksiä verukkeita” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ohisalo kuittaili ilmastotoimista: ”Ei ole oikea hetki yhdellekään puolueelle keksiä verukkeita”

Vihreä hallitusryhmä kokoontui Lappeenrannassa ja keskusteli Afganistanista, budjettiriihestä, rokotekattavuudesta ja tapahtuma-alasta.

– On katsottava ennakkoluulottomasti kaikkia sektoreita, mikä tarkoittaa päästövähennyksiä muun muassa teollisuudesta, liikenteestä ja maataloudesta, Ohisalo totesi Lappeenrannassa.

21.8. 20:49

Lappeenranta

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoi tiedotustilaisuudessa Lappeenrannassa, että sisäministeriössä selvitetään kiireellisesti mahdollisuuksia perheenyhdistämisprosessien nopeuttamiselle ja yksinkertaistamiselle. Näillä toimenpiteillä sisäministeriössä halutaan varmistaa, että perheenyhdistämisiä on mahdollista aloittaa ja jatkaa Afganistanin kriisistä huolimatta.

Ohisalo kertoi asiasta tiedotusvälineille vihreiden hallitusryhmän kesäkokouksessa Lappeenrannassa lauantaina. Kokouksen asialistaa hallitsi Afganistanin akuutti tilanne, mutta myös budjettiriihestä, rokotekattavuudesta ja tapahtuma-alan tilanteesta keskusteltiin.

Sisäministeriö selvittää myös humanitaarisen viisumin käyttöönottoa, lähetystöyhteistyötä, konsulipalvelujen saatavuuden laajentamista ja humanitaarisen suojelun palauttamista väliaikaisen oleskeluluvan perusteeksi.

Ohisalo kertoi aikaisemmin viikolla, että tulee budjettiriihessä sisäministerinä esittämään pakolaiskiintiön nostamista 2 000 henkilöön. Euroopan komissio on kannustanut EU-jäsenvaltioita nostamaan pakolaiskiintiöitään Afganistanin kriisin takia, sisäministeri kertoi.

Lue lisää: Maria Ohisalo Ylen aamussa: "Olen esittänyt, että Suomi nostaisi pakolaiskiintiötä 2000:een”

Päätös pakolaiskiintiöstä tehdään budjettiriihessä. Hallituspuolueista kiintiön kasvattamista ovat kannattaneet jo rkp ja vasemmistoliitto.

Lue lisää: Vasemmistoliitto nostaisi Afganistanista evakuoitavien määrää: ”Suomen vastuu on suurempi kuin 170 henkeä”

Vihreät aikoo astella riiheen painottaen vahvasti ilmastopäätösten merkitystä. Vihreiden vaatimus on, että riihessä tehtävien päätösten pitää kattaa jäljellä olevat 11 miljoonan tonnin päästövähennykset. Keinoja löytyy, mutta nyt mitataan poliittinen tahto tehdä päätöksiä, Ohisalo painotti.

– On katsottava ennakkoluulottomasti kaikkia sektoreita, mikä tarkoittaa päästövähennyksiä muun muassa teollisuudesta, liikenteestä ja maataloudesta. Nyt ei ole oikea hetki yhdellekään puolueelle keksiä verukkeita sille, miksi päästöjen vähentämistä koskevia päätöksiä ei olisi nyt tehtävä, puoluejohtaja totesi.

Ohisalo ei maininnut puolueita nimeltä, mutta esimerkiksi vihreiden hallituskumppani keskusta on korostanut, että riihessä on tehtävä ennen kaikkea työllisyyspäätöksiä.

Päästökaupan avulla energiasektorilla ja teollisuudessa ollaan jo saatu vähennettyä päästöjä. Nyt katse täytyy kääntää muihin sektoreihin: liikenne, maatalous, rakennusten erillislämmitys, työkoneet, pienteollisuus, jätteet ja F-kaasut, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) luetteli.

Ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen totesi, että vihreille kaikki aidosti ja oikeudenmukaisesti päästöjä vähentävät keinot sopivat kyllä.

Aloja on tuettava vihreässä siirtymässä, hän totesi.

Mikkonen esitteli puheenvuoronsa aikana mittavan listan mahdollisia, jo valmisteltuja ilmastotoimia. Vihreiden keinolistalla on esimerkiksi liikenteen päästökauppa, sähköautojen ajoneuvoveron kevennys, ainespuuvero, pellonraivausmaksut ja fossiilisten polttoaineiden veronkorotus esimerkiksi työkoneissa.

– Ei ole yhtä yksittäistä keinoa, joilla voidaan päästöjä vähentää, vaan tarvitaan laaja joukko erilaisia keinoja. Keinoja on jo laajasti valmisteltu poikkihallinnollisestikin, Mikkonen sanoi.

Vihreille keinovalikoima ei ole lukkoon lyöty, vaan kaikki päästöjä oikeudenmukaisesti ja aidosti vähentävät toimet ovat neuvoteltavissa.

– Olemme avoimia muiden puolueiden ajatuksille ilmastotoimista. Jos on jotain sellaisia keinoja, jotka eivät käy, on hyvä tuoda pöytään niitä keinoja, jotka sopivat.

Mikkonen halusi lisäksi korostaa ilmastotointen talous- ja työllisyysvaikutuksia.

– Kaikkialla maailmassa ilmastotoimia tullaan kiristämään. Sen takia kysyntä puhtaille ratkaisuille tulee kasvamaan merkittävästi. Ne maat, jotka ovat eturintamassa ottamassa käyttöön päästöjä vähentäviä ratkaisuja, niillä on mahdollisuus viedä osaamistaan maailmalle. Suomella on tähän hyvät mahdollisuudet. Sitä kautta yrityksemme voivat lisätä vientiä, työpaikkoja ja ratkaista ilmastokriisiä globaalisti.

Vihreiden muita tavoitteita riiheen on esimerkiksi estää Suomen Akatemian rahoitukseen suunniteltu 40 miljoonan euron leikkaus. Työvoimapulaa ja heikentyvää huoltosuhdetta halutaan parantaa etenkin työperäisen maahanmuuton helpotuksilla.

Lisäksi sisäministeri Ohisalo kertoi, että pyrkimyksenä on turvata poliisien resurssit ylihallituskautisesti, sillä rahoituksen heittelehtiminen ei ole hänen mukaansa kestävä tilanne. Budjettiehdotuksessa esitetään leikkauksia poliisin resursseihin. Se tarkoittaisi Ohisalon mukaan sitä, että hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta poliisien määrän nostamisesta 7 500 poliisiin ei voitaisi saavuttaa.

– Kehykset ovat poliisin osalta liian tiukat. Ei ole kestävä tapa tehdä aina budjettiriihessä korjauksia. Parlamentaarinen ja ylihallituskautinen sitoutuminen on onnistunut esimerkiksi Puolustusvoimien kohdalla, Ohisalo muistutti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?