Suomen hallitus päätti laajentaa evakuointeja Kabulista

Suomi voi ottaa enintään 40 entistä ja nykyistä Kabulin-edustuston työntekijää perheineen.

15.8.2021 18:46

Hallitus on päättänyt laajentaa evakuointeja Afganistanista.

Aiemman päätöksen lisäksi Suomi voi ottaa enintään 40 Afganistanista palkattua entistä ja nykyistä työntekijää perheineen. Tämä 40 hengen kiintiö sisältää työntekijät ja perheenjäsenet, ulkoministeriö kertoo.

Kyse on henkilöistä, jotka ovat pyytäneet Suomen valtiolta ottamista Suomeen. Ministeriö kertoo, että henkilöille myönnetään oleskelulupa ja ensi vaiheessa heidän vastaanotostaan huolehtii Maahanmuuttovirasto (Migri).

Hallitus päätti perjantaina, että Suomeen voidaan tuoda 130 Suomen, EU:n tai Naton palveluksessa ollutta perheineen. Yhteensä päätösten myötä Suomeen voidaan tuoda Afganistanista 170 henkilöä.

Entinen ulkoministeri Timo Soini (sin) otti lauantaina blogissaan kantaa asiaan kehottamalla evakuoimaan enemmän ihmisiä.

– Sanon yksiselitteisesti ja suoraan: Suomen on kannettava vastuunsa ja autettava kaikkia niitä tulkkeja, lähetystötyöntekijöitä ja muita maamme kanssa työskennelleitä ihmisiä, jotka ovat nyt ilmeisessä hengenvaarassa, Soini kirjoitti.

– Tämä tarkoittaa sitä, että heille perheineen on myönnettävä oleskelulupa ja turvapaikka Suomesta.

Äärijärjestö Talebanin joukot ovat edenneet Afganistanissa nopeasti uusille alueille. Maan presidentti Ashraf Ghanin kerrottiin mediatietojen perusteella sunnuntaina poistuneen maasta ja Talebanin joukkojen edenneen pääkaupunkiin Kabuliin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?