Hallitus teki sen taas!
Se järjesti eilen koronakokouksen ja kommentoi pääministerin suulla tehtyjä päätöksiä Säätytalon rappusilla kuuluisan selkeäsanaisesti.
Kahden metrin turvavälit pois ja lapset edellä!
Kuulosti kivalta!
Samalla hallitus haukkui aluehallintoviranomaiset eli nämä ”avit” siitä, etteivät ne noudatakaan hallituksen tahtotilaa.
Taustalla oli se, että uusien tartuntalukujen takia Etelä-Suomen aluehallintovirasto ehti määrätä, että muun muassa harrastustoimintaan pääkaupunkiseudulla kohdistetaan 20. elokuuta alkaen uusia rajoitustoimia.
Päätös koskee sekä aikuisten että lasten harrastustoimintaa.
Ja kaikki on taas sekaisin. Mitä saa harrastaa? Kuka saa harrastaa? Missä saa harrastaa?
Järjestöissä ei tiedetä, mitä tapahtuu.
Sen pääministeri Sanna Marin (sd) ”unohti” Säätytalon rappusilla sanoa, että aluehallintovirasto tosin seuraa hallituksen omia linjauksia ja päätöksiä.
Aluehallintoviranomaiset ovat lahjakkaita henkilöitä, mutta eivät ajatuksenlukijoita.
Hyvät one linerit Säätytalon portailta eivät riitä viranomaistoiminnan perusteeksi.
Olisiko – edes kerran – mahdollista, että hallitus myöntäisi, että juuri se itse on monessa paikassa suurin sekavuuden lähde?
Menisi peilin eteen?
Myös valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) huokaili samaa asiaa eilen Ylen uutisissa.
– Hallitus on mielestäni aika johdonmukaisesti ilmaissut huolensa siitä, että että lasten ja nuorten arkeen korostuu erityisiä huolia, Saarikko sanoi.
Oikeastaan hallituksen pitäisi säätää laki, joka velvoittaisi aluehallintoviranomaiset palkkaamaan henkilöitä, jotka seuraisivat 24 tuntia vuorokaudessa ”hallituksen johdonmukaisesti esittämiä, lasten ja nuorten arkeen liittyviä huolenaiheita”.
Päätökset ja ohjeistukset kiertävät nyt ihmeellistä kehää:
Ensin hallitus päättää tai ohjeistaa jostakin, THL sotkee ketjussa lisää, pallo siirtyy aluehallintoviranomaisille ja sieltä kunnille ja syyttävä sormi osoittaa aina seuraavaa tahoa.
Kyseessä on eräänlainen vastuuympyrä, jossa vastuuta pompotellaan aina seuraavalle taholle – ja lopputulema on se, ettei vastuu kuulu oikein kenellekään.
Mutta lopulta vastuu kuuluu yksiselitteisesti hallitukselle.
Se olisi hyvä muistaa. Ja hallituksen hyvä myöntää.
Viranomaistoimintaa ei voi rakentaa hallituksen hurskaiden toiveiden varaan, jotka kaiken lisäksi vaihtuvat hetkestä toiseen.
Nyt sotku on kilpistynyt kuuluisaan kahden metrin rajaan.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Oona Mölsä kertoo IS:ssa, että avi on antanut tartuntatautilain 58 d -pykälän mukaisen määräyksen, joka velvoittaa tilojen hallinnasta vastaavia ja niitä toiminnassaan käyttäviä toimijoita järjestämään tilojen käytön niin, että osallistujilla on mahdollisuus välttää lähikontaktia toisiinsa.
– Tiloihin ei siis käytännössä voi ottaa niin paljon asiakkaita, ettei kahden metrin turvavälejä olisi mahdollista pitää, Mölsä kertoo.
Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää, avi kertoo.
Päätöksen noudattamista valvovat lähtökohtaisesti kuntien ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköt, kuuluu jatko.
Kuka pysyy perässä?
Ei kukaan. Järjestöt ovat pihalla, kulttuuriväki on pihalla ja esimerkiksi lasten vanhemmat seuraavat tilannetta kauhuissaan, sormi suussa.
Koronatartunnoissa tehtiin eilen uusi Suomen ennätys: yli tuhat tapausta.
Tilanteen kehitys nähtiin jo heinäkuussa. Mutta mitä hallitus teki, kun tilanne paheni?
Lomaili.
Marin palasi töihin elokuun alussa ja antoi ensi töikseen ihmissuhdehaastatteluja radioon. Koronahoidon pääarkkitehti, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) palaa varsinaisesti töihin ensi viikolla.
Koronapaineet ovat hallituksen kannalta olleet kovat.
Mutta siltikään ei malta olla kysymättä, mikä huuto olisi syntynyt, jos Juha Sipilä (kesk) pääministerinä ja hänen hallituksensa olisi toiminut vastaavalla tavalla kuin nykyhallitus.
Kritiikissä armoa ei olisi tunnettu.
Vastuusta yksi esimerkki on kesäinen tautirypäs, joka tuli Pietarista jalkapallon EM-kisojen tuliaisina.
Uhka ja vaara tiedettiin, mutta mitään ei tapahtunut.
Presidentti Sauli Niinistökin ihmetteli MTV:n kesähaastattelussa, miksei kukaan kanna vastuuta tapahtuneesta ja selvistä laiminlyönneistä.
Tämäkin keskustelu on unohdettu.
Kaiken huipuksi Helsingin apulaispormestariksi juuri valittu vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ihmettelee Twitterissä Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksiä.
Arhinmäki olisi voinut pohtia näitä kysymyksiä vaikka siellä omalla pelimatkallaan Pietarissa.