Halla-aho väistyy, linja pysyy – mitä tapahtuu perussuomalaisten suosiolle? - Politiikka - Ilta-Sanomat

Halla-aho väistyy, linja pysyy – mitä tapahtuu perus­suomalaisten suosiolle?

Uusi puheenjohtaja voi ylittää Halla-ahon saavutukset vain eduskuntavaalien ykköspaikalla, kirjoittaa politiikan toimittaja Mika Lehto.

13.8. 8:00

Tuskin koskaan lähihistoriassa Suomessa on nähty yhtä väritöntä ja näkymätöntä puheenjohtajakamppailua kuin Jussi Halla-ahon seuraajan valinta.

Ainakaan suurelle yleisölle puheenjohtajakisa ei ole näkynyt oikein missään.

Perussuomalaiset valitsee huomenna lauantaina puoluekokouksessaan Seinäjoella uuden puheenjohtajan.

Puheenjohtajakisa ei ole perussuomalaisissakaan herättänyt suurta tunteenpaloa.

Varapuheenjohtaja Riikka Purra on ylivoimainen ennakkosuosikki ja kansanedustaja Sakari Puisto vahvin haastaja.

Purra ja Puisto ovat liikuttavan yksimielisiä lähes kaikesta, ja Halla-ahon paaluttama linja ei muutu heidän johdollaan mihinkään.

Kaksi asiaa kallistaa vaakaa selkeästi Purran eduksi. Purra on Puistoa näkyvämpi, tunnetumpi ja enemmän kannuksia politiikassa hankkinut. Ja poliitikkoina kaksikko eroaa isosti: Purra on ärhäkkä, Puisto sovitteleva.

Melkoinen ihme olisi, jos Purraa ei lauantaina kello 13 jälkeen kukitettaisi puheenjohtajaksi Seinäjoella.

Nopea nousu. Riikka Purra valittiin ensi kerran eduskuntaan huhtikuussa 2019. Kaksi kuukautta myöhemmin hänet valittiin perussuomalaisten ensimmäiseksi puheenjohtajaksi puoluekokouksessa Tampereella.

Kolme muuta puheenjohtajaehdokasta ovat Ossi Tiihonen, Kristiina Ilmarinen ja Urpo Vähäranta. Jos he saavat rahdattua Seinäjoelle junalastillisen omia kannattajiaan, puheenjohtajakisassa voi tulla yllätyksiä.

Perussuomalaisissa ei siis Seinäjoen puoluekokouksessa muutu kuin puolueen vetäjä ja kasvot. Maahanmuuttokritiikki tuli EU-kritiikin rinnalle puolueen dna:n ytimeksi Jyväskylän puoluekokouksessa 2017, ja Halla-aho on tehtävänsä tehnyt.

Mitä tapahtuu perussuomalaisten kannatukselle uuden puheenjohtajan aikana?

Tyhmä vastaus on, että se pysyy kolmen suurimman puolueen joukossa, puolueen kannatus alkaa hiipua tai se nousee ykköspuolueeksi.

Populististen puolueiden suosio tapaa riippua valovoimaisesta puheenjohtajasta. Jussi Halla-ahoa ei voi perinteisillä mittareilla luonnehtia karismaattiseksi kansanjohtajaksi, mutta Halla-aholla on varmasti vankkumattomin kannatus omiensa joukossa kuin kellään suomalaisella puoluejohtajalla on ollut vuosikymmeniin.

Mitä tahansa mestari sanoo, se on erinomaista. Ja jos joku mestaria uhmaa ja kritisoi, Halla-ahon sankat tukijoukot alkavat taistoon henkisen johtajansa puolesta.

Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokas Sakari Puisto puolueentiedotustilaisuudessa 5. elokuuta.

Ollaan Halla-ahosta mitä mieltä tahansa, Halla-aho piti puolueen erossa äärilaidoista. Perussuomalaisten oikealla laidalla on tilaa, sinne Halla-ahon puolue ei ole suin surminkaan halunnut. Halla-aho muun muassa hajotti etnonationalismia rummuttaneen puolueen nuorisojärjestön.

Jotain ehkä kertoo, että perussuomalaisista erotettu Ano Turtiainen keräsi vaadittavat 5 000 sähköistä kannattajakorttia Valta kuulu kansalle -puolueen perustamiseksi yhdessä päivässä.

Halla-aho ei ole perinteinen poliitikko, ei hän vanhaksi isännäksi aio asettua ja antaa käskyjä tai ohjeita uudelle johdolle. Oletettavasti Halla-aho jatkaa toimintaansa kuten tähänkin asti, ilman puolueen puheenjohtajan viittaa. Halla-aho todennäköisesti jatkaa aktiivista somekirjoitteluaan.

Paljon pitää vettä virrata Vantaanjoessa ennen kuin uuden puheenjohtajan avaukset ja sanoma uppoavat yhtä antaumuksella kannattajiin kuin Halla-ahon sanat.

Uusi puheenjohtaja on ison edessä. Kannatus pitäisi vähintään säilyttää ja kerätä mielellään lisää kannatusta.

Mitä vetovoimatekijöitä puolueella ja uudella johdolla on?

Maahanmuuttokritiikin lisäksi puolue on tällä vaalikaudella rummuttanut EU:n elpymispakettia ja kaikkea ilmastohumppaa vastaan. Muut avaukset ovat olleet vähissä, ja esimerkiksi Halla-ahon työmarkkinapuheet ennen kesäkuun kuntavaaleja olivat myrkkyä monelle duunarikannattajalle.

Uusi puheenjohtaja saa linjata, että aikooko perus­suomalaiset olla kuusi seuraavaakin vuotta vallan­kamarien ulkopuolella oppositiossa, vai pyrkiä tosissaan hallitukseen kevään 2023 vaaleissa.

Perussuomalaiset on ollut kymmenen vuotta iso puolue. Joku voi alkaa kysellä, koska perussuomalaiset saa jotain aikaan - myös muuta kuin on itse oikeassa ja päättäjät väärässä.

Uusi puheenjohtaja saa linjata, että aikooko perussuomalaiset olla kuusi seuraavaakin vuotta vallankamarien ulkopuolella oppositiossa, vai pyrkiä tosissaan hallitukseen kevään 2023 vaaleissa.

Populistipuolue ei omaa viestiään ja sanomaansa voi ryhtyä hirveästi pehmentämään tai muuttamaan, muuten alkaa kannattajakunta kaikota.

Halla-aho toi puolueen kaipaaman muutoksen, toteutti sen ja lähtee pois hyvällä hetkellä. Halla-aho yhdisti puolueen, nosti sen hajaannuksesta takaisin eduskunnan kakkospuolueeksi ja piti kannatuksen hyvällä tasolla.

Voi olla, että Halla-aho ulosmittasi kaiken sen kannatuksen, joka perussuomalaisiin on tyrkyllä.

Halla-aho ei halunnut toista kertaa yrittää samalla sanomalla perussuomalaisia Suomen suurimmaksi puolueeksi.

Onko Purrasta pääministeriksi ja perussuomalaisista Purran johdolla maan suurimmaksi puolueeksi?

Purralla ja perussuomalaisilla on näytön paikka huhtikuuhun 2023 asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?