Sanna Marin kyseenalaisti rokotepassin vielä keväällä: ”Miten tämä käytännössä sitten tehtäisiin?” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sanna Marin kyseen­alaisti rokote­passin vielä keväällä: ”Miten tämä käytännössä sitten tehtäisiin?”

Pääministeri perusteli kantansa muuttumista rokotusten edistymisellä.

5.8. 19:50

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi torstaina hallituksen näyttävän vihreää valoa koronapassille.

– Valmistelutyötä jatketaan. Hallituksen tahto on selvä, Marin ilmoitti medialle hallituksen koronakokouksen jälkeen.

Vielä keväällä Marin suhtautui nihkeästi ajatukseen digitaalisesta rokotustodistuksesta, jota kokoomus esitti ideapaperissaan.

Todistuksen perusidea oli samansuuntainen kuin hallituksen koronapassissa: avata esimerkiksi matkustamista, ravintola-, kirjasto-, museo- ja kirjastotoimintaa henkilöille, joilla olisi todistuksessa merkintä saaduista rokotteista, negatiivisesta koronatestituloksesta sekä sairastetusta koronataudista. Malliin viitattiin tuolloin myös rokotepassina.

– Haluaisin kyllä kuulla kokoomukselta tästä lisänäkemyksiä, miten tämä käytännössä sitten tehtäisiin? Onko ajatuksena se, että tehtäisiin lainsäädäntö, jossa ikään kuin kiellettäisiin muita osallistumasta yhteiskunnan palveluihin paitsi heitä, ketkä on rokotettu? Näkisin, että tämä olisi erittäin hankalaa myös perusoikeuksien näkökulmasta, Marin kommentoi eduskunnassa 8. huhtikuuta.

Marin tivasi kokoomukselta näkemystä siitä, suljettaisiinko mallissa palveluita rokottamattomilta henkilöiltä, ja lisäsi, ettei palveluita tulisi sulkea niiltä, jotka eivät voi ottaa rokotetta terveydentilansa puolesta.

– Kun meillä on laajasti tietty väestöryhmä rokotettu, niin ilman muuta seniorikahvitoimintaa tai kerhotoimintaa tai muuta ikäihmisille kohdennettua toimintaa pitääkin avata. Kyllä hallitus sitä tukee ehdottomasti, mutta itse toivoisin, että näihin palveluihin voisivat osallistua myös ne ikäihmiset, ketkä eivät voi rokotetta ottaa terveydentilansa puolesta, Marin sanoi.

Kritiikistään huolimatta Marin piti keväällä mallin selvittämistä mahdollisena.

IS kertoi viime viikolla, että hallitus teetti oikeusministeriössä pikaisen oikeudellisen arvion rokotus- tai koronatodistuksesta. Marinin mukaan valmistelutyötä jatkettiin työ- ja elinkeinoministeriössä.

Marin perusteli torstaina kantansa muuttumista rokotusten edistymisellä.

– Kun entistä suurempi osa suomalaisista on rokotettu, niin tällainen passi tulee entistä käyttökelpoisemmaksi. Keväällä meillä ei ollut vielä niin iso rokotekattavuus, että olisin ollut valmis laajasti rajoittamaan ihmisten osallistumista erilaiseen yhteiskunnalliseen toimintaan sen perusteella, onko saanut rokotteen vai ei, Marin sanoi.

Marinin aiemmasta kritiikistä kertoi aikaisemmin Iltalehti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?