Hallitus lähtee valmistelemaan koronapassia – Marin: ”Tahto on selvä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallitus lähtee valmistelemaan korona­passia – Marin: ”Tahto on selvä”

Hallitus pui koronatilannetta torstain kokouksessaan. Koronapassia lähdetään edistämään ja 12-15 -vuotiaiden rokotukset aloitetaan pian.

5.8. 12:05 | Päivitetty 5.8. 18:10

HallituS on näyttänyt vihreää valoa koronapassin käyttöönotolle. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole selvää, milloin koronapassi voitaisiin saada käyttöön.

– Hallituksen tahto on selvä. Paljon on kuitenkin vielä kysymyksiä, joita pitää tarkastella, pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi torstain koronakokouksen jälkeen.

– Tässä vaiheessa on vielä mahdotonta luvata, että passi tulee tai että milloin se tulee. Hallitus näytti vihreää valoa valmistelutyölle, Marin sanoi.

Asiaa lähdetään nyt valmistelemaan useamman ministeriön voimin. Eduskuntaan asia voisi hallituksen esityksenä saapua aikaisintaan syyskuussa, kun eduskunta palaa istuntotauoltaan.

Koronapassin ohella asialistalla olivat koronatilanteen päivittäminen, päätös 12-15 -vuotiaiden rokotusten aloittamisesta, ravintolarajoitukset, ja hallituksen koronastrategian päivitys. Marin kertoi, että uusi koronastrategia aiotaan hyväksyä ensi viikolla. Hän sanoi kokouksen jälkeen, että ei kuitenkaan voi luvata, että strategia ensi viikkoon mennessä valmistuisi, vaikka hallitus siihen pyrkiikin.

Hallitus myös päätti uusista ravintolarajoituksista STM:n esityksen mukaisesti. Leviämisvaiheen alueilla anniskelu loppuu klo 22 ja kiihtymisvaiheen alueilla klo 24.

Odotusten mukaisesti hallitus myös päätti 12-15 -vuotiaiden rokottamisen aloittamisesta. Marin kertoi asiasta jo keskiviikkoiltana Ylen A-studiossa. Yläkouluikäisten rokotukset on tarkoitus aloittaa ensi viikon maanantaina.

Lue lisää: Sanna Marin Ylellä: korona­passia valmistellaan, 12–15-vuotiaiden rokotukset on tarkoitus aloittaa

Koronapassin valmistelu on jo aloitettu työ- ja elinkeinoministeriössä sekä opetus- ja kulttuuriministeriössä. Torstain neuvotteluissa oli pohjamuistiona TEM:n tekemä muistio asiasta.

Torstain neuvottelujen jälkeen valmistelutyöhön otetaan välittömästi mukaan myös muita ministeriöitä. Oikeusministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö lähtevät yhteistyössä valmistelemaan asiaa, jokainen omalta kantiltaan.

Oikeusministeriö teki passista ensimmäisen oikeudellisen arvionsa jo huhtikuussa. Sosiaali- ja terveysministeriö myös kysyi keväällä muilta ministeriöiltä, olisiko niiden toimialoilla tarvetta koronatodistukselle, mutta yksikään ministeriö ei vastannut kyselyyn. STM:ssä valmisteltiin edellytykset koronatodistuksen käyttöönotolle matkailun osalta.

Torstaina hallituksen päätöksen edistää koronapassia kertoi ensimmäisenä kokousta medialle kommentoinut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).

– Tarve koronapassille nähdään tärkeänä. Se on merkittävä työkalu, että ei tarvitsisi mennä rajoituksiin ja sulkuun, Lintilä sanoi.

Lintilän mukaan koronapassia voitaisiin käyttää esimerkiksi tapahtumissa ja ravintoloissa kolmannella sektorilla. Julkisiin palveluihin passi ei hänen mukaansa sovellu. Hän toivoo, että passi saataisiin käyttöön mahdollisimman pian.

Lintilän jälkeen asiaa medialle kommentoinut opetus- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) totesi, että koronapassi ei aiheuttanut kiistoja hallituspuolueiden kesken.

Pääministeri Marin muistutti, että passiin liittyy käytännöllisiä ja oikeudellisia haasteita. Hän itse suhtautui koronapassiin epäilevästi vielä keväällä, mutta rokotekattavuuden noustessa myös pääministerin näkemys asiasta on muuttunut myönteisempään suuntaan.

Keskeisimmät kysymykset liittyvät perusoikeuksien toteutumiseen ja testauskapasiteettiin. Kapasiteettia tulisi nostaa merkittävästi tai ottaa käyttöön pikatestit, jos koronapassin edellytykseksi asetetaan negatiivinen testi.

Elinkeinoministeri Lintilä arvioi aikaisemmin viikolla Ylelle, että testaamisen tulee olla ilmaista, jos se on edellytyksenä koronapassin saamiselle. Ilmaisesta testauksesta ei ole vielä antaa kuluarvioita, totesi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) torstain kokoukseen saapuessaan.

– Hallitus on sitoutunut siihen, että koronaan liittyvät kustannukset lasketaan välttämättömiksi menoiksi, Saarikko kuitenkin totesi, kun häneltä kysyttiin siitä, onko piikki vielä auki koronatoimille.

Saarikko ilmoitti Säätytalon portailla yksiselitteisesti, että keskusta kannattaa koronapassia.

– Koronapassi on vaihtoehto rajoitusten Suomelle, se mahdollistaa asioiden avaamisen mutta turvallisesti, hallitusti ja tauti kurissa pitäen. Tätä keskusta kannattaa.

Rkp:n tai vihreiden ministereitä ei ainakaan median edessä nähty. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) tiettävästi osallistui kokoukseen etäyhteyksin kesken lomansa.

Hallitus päätti torstaina myös rokoteohjelman laajentamista koskemaan 12-15 -vuotiaita. Tällä hetkellä tarkoitus ei ole laajentaa ohjelmaa vielä nuorempiin ikäluokkiin, Marin sanoi Säätytalolle saapuessaan. Rokotekattavuus tulisi nostaa yli 16-vuotiaiden osalta lähes 90 prosenttiin ja koko väestössä yli 70 prosenttiin, pääministeri totesi.

THL valmistelee parhaillaan arviota siitä, mikä on uusiin variantteihin suhteutettuna tarvittava rokotekattavuuden taso, pääministeri kertoi.

Rokotekattavuuden nostaminen on Marinin mukaan tärkeää, sillä toivottavasti ensi viikolla valmistuva uusi strategia tulee nojaamaan siihen ja testaamiseen.

– Me emme halua sulkea yhteiskuntaa sillä tavalla kuin keväällä, Marin totesi.

Pääministerillä ei ollut antaa arviota siitä, milloin rajoituksista voitaisi luopua tai normaaliin elämään palata. Hän kuitenkin väläytti, että esimerkiksi teattereissa vaadittuun kahden metrin turvaväliin olisi suunnitteilla höllennyksiä.

Onko kovien rajoitusten aika ohi, kuten ministeri Kurvinen totesi aikaisemmin tänään?

– Tietenkin me kaikki toivomme niin. Tätäkään en voi luvata, koska koronavirus on arvaamaton. Joudumme toimimaan aina niiden realiteettien pohjalta, jotka meillä on. Luotamme tällä hetkellä siihen, että kun rokotukset etenevät, niin yhteiskuntaa voidaan avata, Marin sanoi.

Eli lekaa ei enää kaiveta sieltä työkalupakista?

– Kuten totesin, tämä on arvaamaton pandemia. Toimimme tilanteen edellyttämällä tavalla.

Kello 18.10: Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?