Kommentti: Kepulaiset pomppivat Orpon syliin – persut pärjäävät ehkä ilman Halla-ahoakin - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kepulaiset pomppivat Orpon syliin – persut pärjäävät ehkä ilman Halla-ahoakin

Persut näyttäisivät pärjäävän ehkä ilman Jussi Halla-ahon johtajuuttakin, ja mittauksia johtavan kokoomuksen puheet seuraavasta porvarihallituksesta saavat katetta, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala Ylen tuoretta puoluegallupia.

Kokoomuksen Petteri Orpo virvelöi tällä hetkellä politiikan paalupaikalla. Viikonvaihteet Ilta-Sanomien haastattelussa Orpo suunnitteli jo porvarihallitusta.

5.8. 9:50

Ylen tuore gallup asettuu mielenkiintoiseen valoon kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon virittämän porvarihallituskeskustelun valossa.

Viime viikonvaihteen Ilta-Sanomien erikoishaastattelussa Orpo liputti voimakkaasti tulevan porvarihallituksen puolesta ja lämmitteli välejä perussuomalaisten suuntaan.

Ylen gallupissa palikat ovat Orpon toivomassa asennossa:

Kokoomus on ykkönen (20,5 %) kuten viime viikolla julkaistussa Helsingin Sanomien gallupissakin. Kokoomuksen kannatus nousi 0,7 prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten kannatus puolestaan pysyy ennallaan (17,9 %), puolue on kolmossijalla.

Sdp on kakkosena (19,0 %), mutta sen kannatus on lievässä laskussa.

Aloitetaan kokoomuksesta, gallupin ykkösestä.

Tutkimuksen tekijä, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja tiivistää Ylellä, että mittauksen tausta-aineistosta käy ilmi, että keskustaa aiemmin äänestäneet ovat kääntyneet enemmän kokoomuksen kannalle ja kannatusta vuotaa myös perussuomalaisille.

– Kokoomuksen kannatus nousi eläkeläisten, työväestön ja vähemmän koulutettujen, ammatillisen koulutuksen saaneiden äänestäjien keskuudessa. Tässä voi näkyä kokoomuksen viimeaikaiset ulostulot maahanmuutosta.

Eli kokoomuksen eduskuntaryhmän tuore, muun muassa sosiaaliturvaan puuttuva kotouttamisohjelma saattaa purra.

Siitä huolimatta – tai ehkä juuri sen takia – että varsinkin hallituspuolueet nostivat äläkän kokoomuksen ohjelmassaan käyttämästä ”kantasuomalainen” -termistä.

Kepun kannatus puolestaan on puolestaan palannut murheelliselle tasolleen kuntavaalien ”torjuntavoiton” jälkeen, mitä tosin selitti pitkälti vaalien alhainen äänestysaktiivisuus.

Ylen mittauksen mukaan keskustan kannatus on laskenut 1,2 prosenttiyksiköllä 12,3 prosenttiin ja Turjan mukaan keskustalaiset ovat siirtyneet juuri kokoomuksen suuntaan.

IS:n haastattelussa seuraavaksi pääministeriksi aikova Orpo puhui samasta asiasta:

– Jos eduskunnan kuppilassa olisin pitänyt tukkimiehen kirjanpitoa, niin enemmän siellä oli esimerkiksi keväällä hallituksesta lähtijöitä kuin hallituksen puolustajia.

Orpon mukaan keskustan edustajat voivat hallituksessa pahoin ja tilittävät tuntemuksiaan myös hänelle.

Orpon puheita ei ole kommentoitu keskustan johdosta.

Perussuomalaiset kokoontuu reilun viikon kuluttua Seinäjoen puoluekokoukseen valitsemaan seuraajaa Jussi Halla-aholle, joka ilmoitti kuntavaalien jälkeen luopuvansa puheenjohtajan paikasta.

Halla-ahon seuraajaksi pyrkivät kansanedustajista Riikka Purra ja Sakari Puisto. Heidän kanssaan kisaavat Zara Villikka Kotkasta, Ossi Tiihonen Lohjalta, Kristiina Ilmarinen Salosta ja Urpo Vähäranta Kirkkonummelta.

Ehdoton ennakkosuosikki on Riikka Purra.

Ylen Gallupin perusteella näyttäisi, etteivät äänestäjät jää varsinaisesti Halla-ahoa kaipaamaan. Puolue pärjää jo omillaankin, eikä sen kannatus ole sidottu yhteen henkilöön.

Tosin sen näyttää vasta tulevaisuus ja se, miten uusi puheenjohtaja esiintyy.

Perussuomalaisten tilanne on myös ristiriitainen.

Gallupeita ei pitäisi verrata toisiinsa, mutta Helsingin Sanomien gallupissa perussuomalaisten kannatus (17,8 %) oli tippunut toukokuun ykköspaikalta liki neljä prosenttiyksikköä.

Eli Hesarin mukaan persujen kannatussuunta viettää jyrkästi alas, ja Helsingin Sanomien lukuja selitettiin juuri Halla-ahon vetäytymisellä.

Henki Seinäjoen puoluekokouksessa on silti epäilemättä toinen kuin 2017 Jyväskylässä, jossa Halla-aho valittiin Timo Soinin seuraajaksi.

Tuolloin Soinin merkitys perussuomalaisten perustajana unohdettiin liki tyystin ja hyvä ettei puoluekokous buuannut häntä pihalle.

Aivan hiljaa Soini ei malta olla vieläkään.

Julkisuudessa hän on esimerkiksi epäillyt, pärjääkö nainen perussuomalaisten johdossa.

Hallituksen budjettiriihi on syyskuun alussa, juuri ennen vihreiden puoluekokousta.

Vihreät otti kuntavaaleissa takkiinsa (10,6 %), eikä gallupin luku (10,9 %) ole sitä parempi, joten vihreiden uskotaan nostattavan profiiliaan alkusyksyn budjettitaistelussa.

Jotkut epäilevät jopa, että syksyn mittaan vihreät lähtisi oppositioon hakemaan vauhtia kannatukseensa, sillä puolue on tehnyt vastaavan tempun kaksi kertaa aikaisemminkin.

Keskustan profiilinnosto nähtiin kevään kehysriihessä, mikä tussahti siihen, että puolue antoi periksi talouspolitiikan vaatimuksissaan esimerkiksi budjettikehysten osalta.

Politiikan syksyn suuntaa ja profiloitumista voi seurata, kun puolueiden ministeri- ja eduskuntaryhmien kesäkokoukset alkavat elokuussa.

Liikkuvien äänestäjien mieli saattaa muuttua nopeasti.

Sitä miettinee varmaan myös pääministeri, Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin, jonka johtama puolue keikkui vielä vuosi sitten gallupien ykköspaikalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?