Jyrki Kasvi suunnitteli jo hautajaisensa – sitten tuli yllättävä käänne: ”Kuolema kävi kahvilla ja possolla” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Jyrki Kasvi suunnitteli jo hautajaisensa – sitten tuli yllättävä käänne: ”Kuolema kävi kahvilla ja possolla”

Ex-kansanedustaja Jyrki Kasville ja hänen perheelleen kevät oli raskas.

Tämän vuoden tammikuussa Jyrki Kasvi kertoi Uuden Suomen blogissaan pysäyttävän tiedon. 57-vuotias Kasvi oli saanut saattohoitolähetteen, ja elinaikaa oli arvioitu olevan kahdesta neljään kuukautta.

Heinäkuun viimeisellä viikolla mökillään Pyhtäällä vihreiden entinen kansanedustaja kuitenkin tervehtii reippaasti kesken nurmikonleikkuun.

– Kuolema on käynyt luonani kahvilla ja possolla, Kasvi naurahtaa hyväntuulisena.

Kasvin mökki sijaitsee Kotkan kupeessa Pyhtäällä, josta nykyisin Espoossa asuva Kasvi on kotoisin.

Posso taas on kotkalainen perinneherkku, joka koostuu omenahillolla täytetystä munkkitaikinasta.

Saattohoitoon Kasvi joutui sen vuoksi, että maksaan oli ilmestynyt etäpesäkkeitä virtsarakon syövästä, joihin solunsalpaajahoidot eli sytostaattihoidot eivät tehonneet.

– Ehdin pitää sitä saattohoitoa voimassa useamman kuukauden, kunnes tt-kuvissa (tietokonetomografia) näkyi, että hoitovaste on vahva eli syöpäkasvaimet olivat pienentyneet ja vähentyneet.

Sääliä ja surkuttelua Kasvi ei ympärillään tahdo nähdä. – Kerran vaimo nalkutti tiskeistä, ja olin aidosti iloinen, että minulle valitettiin jostain tavallisista ja arkisista asioista, hän sanoo.

Kasvi kertoo, että kyseiset kaksi lääkettä, jotka lykkäsivät poismenon tuonnemmaksi, olivat Afinitor ja Balversa.

– Toisella näistä lääkkeistä oli Kela-korvattavuus rintasyövän hoidossa, mutta ei muiden syöpien hoidossa, Kasvi huomauttaa.

– Minulla on tällä hetkellä hakemus, että saisin sille kuitenkin Kelalta korvauksen. Nyt se lääke kustantaa minulle noin 2 500 euroa kuukaudessa.

Toisella lääkkeellä ei ollut Suomessa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean myöntämää myyntilupaa lainkaan.

– Se maksaisi 50 000–60 000 euroa kuussa, jos sitä saisi siis Suomessa ostaa, Kasvi sanoo.

Kasvin lääkäri oli yhteydessä niin lääkkeen valmistajaan kuin Fimeaan.

Lopputuloksena lääkkeen valmistaja sitoutui niin sanottuun Compassionate Use -periaatteeseen, jonka perusteella valmistaja toimittaa lääkkeen ilmaiseksi, jos sitä ei ole muuten saatavilla, potilaan henki riippuu lääkkeestä ja paikallinen lääketurvallisuusviranomainen eli tässä tapauksessa Fimea antaa luvan.

– Käytännössä siis tämän lääkkeen maksavat yhdysvaltalaisen firman osakkeenomistajat, Kasvi sanoo.

– Samalla he saavat hyvin mielenkiintoisia tapauksia ja aineistoa näistä maista, joissa lääkkeellä ei ole myyntilupaa.

Jyrki Kasvi asuu Espoossa, mutta viettää paljon aikaa mökillään Pyhtäällä.

Kasvi myöntää, että hän on oppinut vuosien saatossa arvostamaan Kelaa.

– Kyllähän sen Kansaneläkelaitoksen arvon on ymmärtänyt aina paperilla, mutta nyt käytännössä se menee kirjaimellisesti ihon alle, kun ymmärtää tämän systeemin vahvuuden.

Maarit Feldt-Ranta sanoi hirveän viisaasti: ”Jonain päivänä minä kuolen, mutta kaikkina edeltävinä päivinä minä elän”.

Kasvi on käynyt jo parin vuoden ajan dialyysihoidossa, mikä korvaa osittain munuaisten toimintaa. Kotonaan Espoossa hänellä on dialyysikone. Dialyysi toteutetaan viitenä päivänä viikossa, kolme tuntia kerrallaan.

Mökillä ollessaan Kasvi käy kolmena päivänä viikossa Kymenlaakson keskussairaalassa hoidettavana. Sairaalassa dialyysihoito kestää neljä ja puoli tuntia kerrallaan.

– Olo on tällä hetkellä muuten hyvä, mutta dialyysihoidon sivuvaikutuksena minulla on levottomat jalat, jotka valvottavat öisin.

Ensimmäisen kerran Kasvi operoitiin vuonna 2003 kahdesti rakkosyövästä sekä siitä aiheutuneesta munuaisaltaan syövästä. Kasvi oli silloin 42-vuotias.

Jyrki Kasvi kertoo saaneensa voimaa aikanaan Satu Hassin kirjoittaman kirjan avulla. Kirjasta on ollut apua myös hänen läheisilleen.

Tämän jälkeen hän on elänyt 18 vuotta enemmän tai vähemmän terveyshaasteiden kanssa. Menetettyjen elinten lista on hengästyttävä; eturauhanen, munuaiset, perna, rakko, virtsaputki sekä virtsatiehyt.

Kun ensimmäinen diagnoosi tuli vuonna 2003, oli se järkytys.

– Olin 42 vuotta ja elänyt suhteellisen terveellisesti enkä tupakoinut tai työskennellyt kemianteollisuudessa, jotka ovat muun muassa rakkosyövän riskitekijöitä.

– Voin omilla elintavoillani yrittää painottaa noppia, mutta se ei takaa kaikkea, Kasvi hymähtää.

Hän kertoo saaneensa silloin voimaa puoluetoveri Satu Hassin (vihr) kirjasta Tukka hattuhyllyllä (2002), jossa Hassi kertoo omasta rintasyöpätaistelustaan.

Kaski kertoo kirjasta olleen myös apua läheisille, jotka ovat halunneet tietää, miltä syöpäpotilaasta tuntuu.

Sääliä ja loputonta surkuttelua Kasvi ei ympärillään tahdo nähdä.

– Kerran vaimo nalkutti tiskeistä, ja olin aidosti iloinen, että minulle valitettiin jostain tavallisista ja arkisista asioista, hän innostuu.

Sitten Kasvi kuitenkin vakavoituu ja toteaa, että alkuvuosi oli ”saattohoitotuomion” vuoksi äärettömän raskasta aikaa hänen vaimolleen, Maria Bomanille sekä 27-vuotiaalle pojalleen Ilmari Kasville.

Agnostikoksi itseään tituleeraava Kasvi sanoo, että ehti alkuvuodesta suunnitella jo omia hautajaisiaan. Hän kirjoitti hautaustahdon ja suunnitteli muistotilaisuuden.

– Ainoa haaste muistotilaisuudessa on nuotit, koska haluaisin kovasti hautajaisissani soitettavan uruilla Rammsteinin Engelin (suom. enkeli) kappaleen kauniin sanoituksen vuoksi.

– ”Vasta kun pilvet nukkuvat. Näet meidät enkeleinä taivaalla. Me olemme yksin ja meitä pelottaa. Luoja tietää, etten halua olla enkeli”, Kasvi lausuu kappaleen sanoja mustan huumorin sävyttämänä.

Hän kertoo juuri huumorin olevan tärkeässä osassa elämässään, että nuorallatanssia kuoleman kanssa jaksaa.

Tällä hetkellä Kasvin pitää kiireisenä puutarhanhoidon lisäksi elämäkertakirja, jota hän kertoo kirjoittaneensa noin parisataa sivua.

– Eräs kustantaja kysyi minulta halukkuutta aloittaa kirjaa, mutta olin silloin juuri saanut lähetteen saattohoitoon, joten sanoin, etten ehdi enää kirjoituspuuhiin.

– Myöhemmin, kun tilanne muuttui, päätinkin alkaa kirjoittaa asenteella ”perkele, kirjoitan niin pitkälle kuin ehdin”.

Yksi määrittävä tekijä elämäkerralle oli Kasvin mukaan ajatus siitä, että jos hänellä olisi joskus lapsenlapsi, tämä saisi tietoa ja ymmärrystä isoisästään ja siitä, mitä tämä on tehnyt ja millainen ollut.

Kasvi on ollut harvinaisen avoin terveyshuoliensa suhteen. Siihen hänellä on ollut helppo syy.

– Olisi hirveän raskasta kertoa yhdelle ihmiselle toista ja toiselle toista. Sellainen jongleeraus, jossa kukaan ei lopulta pysyisi perässä, että missä oikeasti mennään, ei sopisi minulle.

Avoimuuteen on syytä myös historiassa.

– Aiemmin minua oli moitittu, että kalastelin äänestäjien myötätuntoa vakavalla sairaudella, kun olin kertonut syövästäni julkisuudessa.

– Jotenkin menin ihan lukkoon tuolloin, mutta nyt olen oppinut avoimuuden ja puhumisen auttavan asiassa.

Kasvi kertoo oppineensa edesmenneeltä kansanedustaja Maarit Feldt-Rannalta (sd) asenteen syövän loppuvaiheen kanssa elämiseen.

– Hän sanoi silloin hirveän viisaasti: ”Jonain päivänä minä kuolen, mutta kaikkina edeltävinä päivinä minä elän”.

– Tiedän, että en siihen joka päivä pysty, mutta sillä mentaliteetilla yritän elää.

Elämää Kasvilla riittää ympärillään. Ulkona kukkivat liljat. Vaimon pian päättyvä etätyöpäivä antaa ymmärtää, että päivälle on muitakin suunnitelmia kuin oman vääjäämättömänä odottavan kuoleman käsittely.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?