Kokoomus pahoittelee ”kantasuomalaista” – poisti ilmauksen ohjelmastaan - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kokoomus pahoittelee ”kantasuomalaista” – poisti ilmauksen ohjelmastaan

Kokoomus vaihtoi ilmauksen ”kantasuomalainen” pois uusista maahanmuutto- ja kotoutuslinjauksistaan saatuaan asiasta kritiikkiä sosiaalisessa mediassa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen pahoitteli ”kantasuomalainen” -ilmauksen käyttöä.

28.7. 16:39

Kokoomuksen eduskuntaryhmän viime viikolla julkaisemat maahanmuutto- ja kotoutuslinjaukset ovat herättäneet kritiikkiä sosiaalisessa mediassa. Linjausten laadinnasta vastannut kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma julkaisi linjaukset tiedotteessa kotisivuillaan.

Ihmetystä on herättänyt erityisesti kohta, jossa ehdotettiin maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten sosiaaliturvan eriyttämistä. Sanavalinta ”kantasuomalainen” herätti kritiikkiä. Kommenteissa ihmeteltiin, mitä kokoomus tarkoittaa ilmauksella.

– Millähän kokoomus tuota kantasuomalaisuutta tarkistaa ja kuinka kauas on ulotuttava suvun juuret Suomeen ja onko mitä muita kriteerejä, kyseli esimerkiksi keskustan kansanedustaja Joonas Könttä Twitterissä.

Kokoomus vastasi kritiikkiin keskiviikkona poistamalla sanan linjauksistaan. Kauma kertoi Twitterissä, että ”kantasuomalainen” on vaihdettu linjauksissa ”Suomessa pysyvästi asuvaksi Suomen kansalaiseksi”. Syyksi hän kertoi virheellisten tulkintojen välttämisen.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen twiittasi asiaan liittyen. Hänen mukaansa ilmauksen käyttäminen oli virhe ja hän pahoitteli asiaa. Mykkäsen mukaan linjauksen tavoitteena on tiukempi ehdollisuus kotoutumisajan tukiin.

– Pysyvästi Suomessa asuminen ei edellytä ”kantasuomalaisuutta”, mitä ikinä sillä kukin tarkoittaakaan. Sen sijaan ehdotuksessamme pysyvä asuminen liittyy pysyvän oleskeluluvan tai kansalaisuuden saamiseen, ja Suomessa asumiseen, Mykkänen kirjoitti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?