Kommentti: Kokoomus lähti jo perussuomalaisten haaskalle - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Jussi Halla-ahon perus­suomalaisten kannatus hiipuu – kokoomus lähti jo haaskalle

Perussuomalaisten kannatusnotkahdus tuoreessa kyselyssä voi enteillä puolueiden välisten asetelmien muutosta, kirjoittaa pääkirjoitustoimittaja Timo Paunonen.

27.7. 14:29

Perussuomalaisille oli aamulla tarjolla ikävää luettavaa. Helsingin Sanomien puoluegallupin mukaan puolueen kannatus on laskenut roimasti: puolue on nyt kolmanneksi suosituin.

HS:n mittauksessa perussuomalaisten kannatukseksi mitattiin nyt 17,8 prosenttia, kun vielä toukokuussa tehdyssä kyselyssä puoluetta kannatti 21,6 prosenttia. Nyt mitattiin eduskuntavaalikannatusta. Kesäkuun kuntavaaleissa puolue voitti, mutta ei tarpeeksi. Valtakunnallinen ääniosuus jäi kauas kannatuskyselyjen luvuista: 14,5 prosenttia. Tulokseen vaikutti varmasti laiska äänestäminen.

Tästä voi päätellä, että puolue on kannattajien ja aktiivien mielestä matkalla aivan väärään suuntaan.

Mittaus oli tehty kesä-heinäkuussa, puheenjohtaja Jussi Halla-ahon eroilmoituksen jälkeen. Halla-aho ei asetu ehdolle tavoittelemaan jatkopaikkaa puheenjohtajana elokuun puoluekokouksessa. Yleisesti ajatellaan, että Halla-ahon väistyminen avaa puolueelle ovet porvarihallitukseen. Kannatuksen hiipuminen taas voi tarkoittaa sitä, että puolue ei oikein löydä omaa paikkaansa politiikassa – oli puheenjohtajana kuka tahansa.

Kysely vahvistaa tuttua näkymää: populistinen puolue sahaa vaaleissa ja kannatusmittauksissa edestakaisin. Timo Soini johdatti puolueen kahteen jytkyyn, hallitukseen ja loppujen lopuksi puolueen hajoamiseen. Perussuomalaiset ovat jälleen vedenjakajalla: mitä Halla-ahon jälkeen.

Halla-aholla on vankka kannattajajoukko, joka laittoi toivonsa ”mestariin”, ehkä pettyen. Onko kannatusnotkahdus merkki tämän joukon liikehdinnästä jonnekin muualle? Halla-ahon vaihtuminen uuteen puheenjohtajaan voi olla pelastus tai – katkera tappio.

Sitä emme vielä tiedä.

Lue lisää: Kommentti: Jussi Halla-ahon pahin vihollinen puheen­johtajana oli Jussi Halla-aho itse

Kokoomus linjasi viime viikolla maahanmuuttajapolitiikkaansa lähemmäksi perussuomalaisia.

Ajoitus oli ainakin hyvä.

Jos perussuomalaiset on puolueena jälleen hiipumassa, kokoomus on ilmeisesti valmis kahmimaan maahanmuuttokriittisiä konservatiiveja riveihinsä. Toisaalta kokoomuksessa alkaa jo olla hankaluuksia oman väen pitämisessä samassa ideologisessa karsinassa.

Lue lisää: Kokoomus tiukensi kantojaan maahanmuuttoon – perussuomalaiset: ”oikeansuuntaista” ja ”valitettavan pinnallista”

Lue lisää: Kirsi Piha mätki Antti Häkkästä oikeistopopulismista – Häkkänen vastaa väitteisiin

Yksi asia on varmaa.

Perussuomalaisten mahdollinen kuihtuminen auttaa selvimmin keskustaa, jonka laidat ovat vuotaneet perussuomalaisiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?