Kokoomus tiukensi kantojaan maahanmuuttoon – perussuomalaiset: ”oikeansuuntaista” ja ”valitettavan pinnallista”

Kokoomus olisi valmis muuttamaan maahanmuuttopolitiikkaa nykyisestä. Puolueen esittämät maahanmuuttopolitiikan tiukennukset eivät vakuuta perussuomalaisten johtohahmoja.

Perussuomalaisten johtohahmot Riikka Purra, Sakari Puisto ja Ville Tavio kommentoivat kokoomuksen uusia maahanmuuttolinjauksia.

26.7.2021 7:30

Perussuomalaiset on asettanut maahanmuuttopolitiikan tiukentamisen ehdoksi sille, että puolue lähtee mukaan hallitukseen, kun hallitusta ollaan seuraavan kerran muodostamassa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra totesi viimeksi heinäkuun alussa, että hallitusyhteistyö olisi hänen johdollaan mahdollista kaikkien puolueiden kanssa, jos vain maahanmuuttopolitiikan sisällöstä päästään sopuun.

Puolueista kokoomus vaikuttaisi olevan jälleen kaikista avoimempi perussuomalaisten toivomille tiukennuksille. Näin voi ainakin päätellä muutoksista, joita kokoomuksen eduskuntaryhmä nyt esittää maahanmuutto- ja kotoutuspolitiikkaan.

Lue lisää: Pääkirjoitus: Nyt alkaa porvarihallituksen lukkojen rasvaaminen

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma julkaisi viime perjantaina kotisivuillaan tiedotteen, jossa puolue käy seikkaperäisesti läpi, miten se muuttaisi maahanmuutto- ja kotoutuspolitiikkaa nykyisestä.

Aiempaa tiukemmasta maahanmuuttolinjasta kielii muun muassa se, että kokoomus ehdottaa maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten sosiaaliturvan eriyttämistä. Lisäksi puolue linjaa, että maahanmuuttajien oikeus täysiin sosiaalitukiin syntyisi vain työn tai pysyvän oleskeluluvan perusteella.

Voiko näitä esityksiä pitää kädenojennuksena perussuomalaisten suuntaan? Ilta-Sanomat kysyi puolueen kolmelta johtohahmolta, olisivatko he linjausten perusteella valmiita hallitusyhteistyöhön kokoomuksen kanssa.

Elokuussa selviää, nouseeko perussuomalaisten seuraavaksi puheenjohtajaksi nykyinen varapuheenjohtaja Riikka Purra vai kansanedustaja Sakari Puisto. Tällä hetkellä he ovat vastakkain puolueen puheenjohtajakisassa.

Puisto luonnehtii kokoomuksen esitystä ”askeleeksi parempaan suuntaan”. Hänen mukaansa on hyvä, että puolue olisi valmis antamaan maahanmuuttajille enemmän vastuuta ja velvollisuuksia kuin oikeuksia.

– Tämä on oikea lähtökohta. Puolue kulkee tässä oikeaan suuntaan. Tästä asiasta perussuomalaiset on kokoomuksen kanssa samaa mieltä.

Perussuomalaisten kansanedustajan Sakari Puiston mielestä kokoomuksen esittämät maahanmuuttopolitiikan tiukennukset ovat ”askel parempaan suuntaan”.

Puisto löytää esityksestä kaksi kirjausta, jotka ovat hänen mieleensä. Toinen niistä on edellä mainittu kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien sosiaaliturvan eriyttäminen. Lisäksi Puiston mielestä on hyvä, että kokoomus olisi valmis palauttamaan pikaisesti sellaiset henkilöt, jotka hakevat suojelua asiattomin perustein.

Olisiko Puisto siis valmis tekemään kokoomuksen kanssa hallitusyhteistyötä, jos puolue tiukentaisi maahanmuutto- ja kotoutuspolitiikkaa esittämällään tavalla?

– Kokoomus esittää oikeansuuntaisia linjauksia. Puolue ei kuitenkaan käsittele tiedotteessaan lainkaan turvapaikkapolitiikkaa. Se on iso kysymys, jota puolueen pitäisi käsitellä maahanmuutto- ja kotoutuspolitiikan lisäksi, Puisto sanoo.

Riikka Purra vaikuttaisi suhtautuvan kokoomuksen uusiin maahanmuutto- ja kotoutuspolitiikan linjauksiin kisakumppaniansa kriittisemmin. Hän pitää hyvänä, että kokoomus osoittaa olevansa valmis kehittämään maahanmuuttopolitiikkaa, mutta epäilee, seisovatko puolueen kaikki jäsenet yhtä vankasti uusien linjausten takana.

– Valitettavasti puolue näyttää näissä asioissa olevan hyvin jakautunut, mikä nähtiin etenkin keväällä ennen kuntavaaleja, kun puolue kipuili sen suhteen, mitä ”liian perussuomalaisesti” ajattelevalle konservatiiviselle fraktiolle tehdään, Purra sanoo.

Perussuomalaisten varapuheenjohtajaa epäilyttää myös se, onko kokoomus kuitenkaan valmis pitämään linjauksistaan kiinni tosipaikan tullen.

– Se, onko kokoomus kuinka tosissaan uusien linjaustensa kanssa, nähdään tietenkin vasta vaalien jälkeen. Pelkät sanat eivät paljon paina, varsinkaan jos niitä sanotaan äänten kalastelun toivossa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra pitää kokoomuksen maahanmuuttokantoja ”valitettavan pinnallisina”.

Hallitusyhteistyöstä on Purran mielestä aivan liian ennenaikaista puhua tässä vaiheessa. Kokoomuksen maahanmuuttokantoja hän pitää ”valitettavan pinnallisina”.

–  Niissä ei esimerkiksi huomioida työperäistä matalapalkkamaahanmuuttoa, joka ei ole lainkaan sellainen auvo, mitä perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki muut puolueet väittävät, Purra sanoo.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio käyttää samaa sanavalintaa kuin Sakari Puisto. Hänkin kuvailee kokoomuksen esittämiä muutoksia ”oikeansuuntaisiksi”.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo suhtautuvansa ”suurella positiivisuudella” siihen, jos kokoomus on tosissaan muuttamassa maahanmuuttopolitiikkaansa perussuomalaisempaan suuntaan.

Riikka Purran tapaan Tavio kuitenkin epäilee, onko kokoomus riittävän yhtenäinen ajamaan Suomeen nykyistä tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.

– Kuinka uskottava tällainen ohjelma on, jos kokoomuksessa rivit ovat hajallaan maahanmuuttopolitiikan suhteen? Esityksestä syntyy vaikutelma, että puolue yrittää enemmän kosiskella maahanmuuttoon nuivasti suhtautuvia äänestäjiä kuin aidosti muuttaa maahanmuuttopolitiikkansa linjaa, Tavio sanoo.

– Suhtaudun tietysti suurella positiivisuudella siihen, jos kokoomus on tosissaan muuttamassa maahanmuuttopolitiikkaansa perussuomalaisempaan suuntaan, hän lisää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?