Puolustusministeriö etsii uutta kansliapäällikköä – Paula Lehtomäki: ”Minulla ei ole nyt työpaikan vaihtosuunnitelmia” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Puolustusministeriö etsii uutta kansliapäällikköä – Paula Lehtomäki: ”Minulla ei ole nyt työpaikan vaihto­suunnitelmia”

Puolustusministeriö etsii uutta kansliapäällikköä lehti-ilmoituksella. Virkaan esillä ollut ex-ministeri, Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri Paula Lehtomäki (kesk) sanoo, ettei hänellä ole nyt työpaikan vaihtosuunnitelmia, mutta ei kerro mahdollisista taustakeskusteluista asian suhteen.

Puolustusministeriö etsii uutta kansliapäällikköä. Paula Lehtomäki sanoo, ettei hänellä ole työpaikan vaihtosuunnitelmia, mutta kieltäytyy kertomasta asiaan liittyneistä taustakeskusteluista.

25.7. 14:11

Pääesikunnassa ja puolustusministeriössä on kohistu kesähelteillä puolustusministeriössä avautuvasta merkittävästä huipputason virasta eli Jukka Juustin seuraajasta ministeriön kansliapäälliköksi.

Paikka tuli julkiseen hakuun tänään. Työpaikkailmoitus julkaistiin esimerkiksi Helsingin Sanomissa.

Viisivuotinen pesti avautuu vuodenvaihteessa, kun Juusti jää eläkkeelle. Haluaika virkaan loppuu 12. elokuuta.

Juusti täytti jo 66 vuotta viime toukokuussa, mutta hän sai jatkaa tehtävässään vielä maaliskuussa 2020, koska hän on niin keskeisellä paikalla loppusuoralle kääntyneessä hävittäjähankinnassa.

Taustalla huippunimityksestä on kohistu, sillä tiettävästi paikalle on keskustan sisällä kaavailtu ex-ministeriä, Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeriä Paula Lehtomäkeä.

Nimityksen valmistelee ja esittelee puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Ilta-Sanomat kertoi nimityskuviosta viime viikolla.

– Minulla ei ole nyt työpaikan vaihtosuunnitelmia, Lehtomäki kertoo IS:lle.

IS tavoitti Lehtomäen sunnuntaina kotiseudultaan Kuhmosta, jossa hän viettää lomaansa.

Oletko mukana hakuprosessissa?

– Minulla ei tällä hetkellä ole työpaikan vaihtosuunnitelmia, Lehtomäki toistaa ja kertoo, että hänen pestinsä Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteerinä Kööpenhaminassa jatkuu vielä pari vuotta.

Mahdollista taustakeskusteluistaan kansliapäällikön paikan suhteen Lehtomäki kieltäytyy kertomasta.

– En missään tapauksessa kerro, olenko käynyt tai olenko ollut käymättä keskusteluja. En kommentoi mitään, Lehtomäki kuittaa.

Kysymykseen, sulkeeko hän kansliapäällikön paikan ulos myös jatkossa, Lehtomäki vastaa kertomalla, että hänellä on työuraa jäljellä vielä parikymmentä vuotta, minkä johdosta mitään ei kannata sulkea ulkopuolelle.

IS:lle kerrotaan, että kansliapäällikön paikasta on keskusteltu keskustan puoluejohdon parissa, ja että puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) olisi näyttänyt Lehtomäen valinnalle vihreää valoa.

Taustalla on se, että keskusta haluaa tililleen konkreettisia saavutuksia myös hallituksen nimitysrintamalla, jolla muut hallituspuolueet ovat kunnostautuneet keskustaa enemmän.

Keskusta ei saanut esimerkiksi ajettua valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi ehdokastaan, sitoutumatonta Päivi Nergiä.

Lehtomäki olisi kansliapäällikön paikalla todellinen lasikattojen rikkoja: ensimmäinen siviili ja ensimmäinen nainen.

Lehtomäki tippui vuoden 2015 vaaleissa eduskunnasta ja hänelle junailtiin tippumisen jälkeen paikka pääministeri Juha Sipilän (kesk) valtiosihteeriksi. Kun Lehtomäki olisi päässyt varasijalta eduskuntaan Suomen Pankkiin siirtyneen Olli Rehnin (kesk) paikalle, hän ei ottanut tehtävää vastaan.

Valtiosihteerin paikalta Lehtomäki ponnahti hyväpalkkaiseen PN-toimeen Kööpenhaminaan.

Jos Lehtomäki kansliapäälliköksi valittaisiin, kyseessä olisi puhdas poliittinen virkanimitys, jota voisi verrata ex-ympäristöministerin Kimmo Tiilikaisen (kesk) nimittämiseen Geologian tutkimuskeskuksen pääjohtajaksi keväällä.

Myös Tiilikainen tippui eduskunnasta, minkä jälkeen hänestä tehtiin valtiosihteeri, kunnes elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) junaili hänet GTK:n johtoon.

Puolustusministeriön kansliapäällikön paikka on perinteisesti kuulunut kenraalikunnan edustajille. Juusti on insinöörikenraalimajuri. Hänen edeltäjänsä Arto Räty oli kenraaliluutnantti.

Jo Juustin valinnasta käytiin kova taistelu tuolloisessa hallituksessa, kun hän aloitti virassaan vuoden 2016 alusta.

Kokoomus olisi halunnut Arto Rädyn jatkavan tehtävässään, mutta Räty ei kelvannut puolustusministeri Jussi Niinistölle (sin), joka nosti paikalle Juustin – ylipäällikkö, presidentti Sauli Niinistön tuella.

Nytkin puolustusministeri Antti Kaikkonen voi esittää virkaan ketä haluaa, sillä päätös kuuluu hänelle.

Mutta jos ylipäälliköllä eli presidentillä on tarve esittää asiasta mielipide, Kaikkonen tuskin uskaltaa sitä ohittaa, olipa keskusta sopinut nimityksestä mitä tahansa.

Myöskään kenraalien näkemyksiä on vaikea ohittaa. Kaartin kortteleissa, pääesikunnassa ja puolustusministeriössä paikkaa on jo soviteltu puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston päällikölle, kenraaliluutnantti Esa Pulkkiselle.

Mutta Pulkkisellakin tulee ehkä ikä vastaan, hän täytti heinäkuussa 64 vuotta.

Toisaalta Pulkkinen voisi olla hetken virassa eli sen aikaa, kun Paula Lehtomäen pesti Kööpenhaminassa jatkuu.

Joka tapauksessa nimitystä seurataan tarkasti. Lehtomäen nimitystä pidettäisiin umpipoliittisena, vaikka hänen kykyjään ei epäilläkään.

Tällaisia kommentteja tulee puolustuspolitiikan vaikuttajilta:

– Lehtomäki on kyvykäs henkilö, mutta ei juuri tälle paikalle.

– Jos Kaikkonen Lehtomäkeä siihen esittää, hänen happensa Kasarmitorilla loppuu.

Eli kansliapäällikön valinta ei ole Kaikkoselle helppo rasti. Kuten ei ollut Jussi Niinistöllekään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?