IS-kysely: Näiden ministerien katsotaan suoriutuneen tehtävistään parhaiten - Politiikka - Ilta-Sanomat

IS-kysely: Näiden ministerien katsotaan suoriutuneen tehtävistään parhaiten

Hallituksessa vihreiden ministerien suoritusta pidettiin heikoimpana, kertoo Taloustutkimuksella teetetty kysely. Kaikkien ministerien väliset erot eivät olleet suuria.

Puoluejohtajat ja heidän kyselyssä saamat keskiarvot.

26.7. 6:31

Ilta-Sanomien kyselyssä pääministeri Sanna Marin (sd) saa kansalaisilta hallituksensa parhaan arvosanan tehtäviensä hoitamisesta. Taloustutkimuksella teetetyssä kyselyssä Marin saa kouluarvosanoilla 4-10 mitaten 7,57 keskiarvon vastanneilta.

Yli seitsemän keskiarvoon yltävät myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ja opetusministeri Li Andersson (vas).

Viisikosta, eli hallituspuolueiden puheenjohtajista, Marin, Henriksson ja Andersson saavat siis kansalta tyydyttävän arvosanan tehtäviensä hoitamisesta. Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko saa arvosanaksi 6,87 ja sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo 6,57.

Parhaimman arvosanan omilta äänestäjiltään saa Li Andersson. Anderssonin keskiarvo on 8,99 ja yli joka kolmas vasemmistoliittoa äänestävistä antoi hänelle kympin, eli parhaan arvosanan. Anderssonia pidetään myös muiden hallituspuolueiden, pois lukien keskustan, äänestäjien joukossa arvossa.

Myös pääministeri Marinin tuki on vankkaa sosialidemokraatteja äänestävien joukossa. Marinin keskiarvo on 8,97 ja neljännes Sdp:tä äänestävistä pitää Marinin suoritusta kympin arvoisena. Marinin suoritusta arvioidaan laajalti tyydyttäväksi. Suuria eroja löytyy vain puoluekannatuksen perusteella. Oppositiopuolueita äänestävät arvioivat Marinin suorituksen hieman huonommaksi kuin muut.

Rkp:n Henriksson saa omiltaan arvosanaksi 8,7, vihreiden Ohisalo 8,24 ja keskustan Saarikko 8,16. Koko hallituksesta alimman arvosanan omilta äänestäjiltään saa sosialidemokraattien kuntaministeri Sirpa Paatero. Omat antavat Paateron suoritukselle arvosanaksi 7,26.

Kokonaisarviossa kaikista hallitusten ministereistä häntää pitää ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr). Mikkonen saa kyselyyn vastanneilta arvosanaksi 6,22. Nuoret ja opiskelijat antavat Mikkoselle korkeamman arvosanan kuin ikääntyneet. Mikkonen saa omiltaan arvosanaksi 7,54.

Häntäpäässä ovat myös kuntaministeri Paatero, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) ja koronakriisiä hoitanut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).

Lähes joka viides kyselyyn vastanneista antoi Kiurulle nelosen, eli hylätyn. Miehistä 25 prosenttia piti Kiurun suoritusta nelosen arvoisena. Kiuru sai omiltaan keskiarvoksi 7,82. Huonoimmat arvosanat Kiuru sai perussuomalaisten äänestäjiltä. Heistä kaksi viidestä piti Kiurun suoritusta hylätyn arvoisena.

Perussuomalaisia äänestävät suhtautuivat ylipäänsä kaikkien hallitusten ministerien suorituksiin kaikista kriittisimmin. Suurimpia oppositiopuolueita, eli perussuomalaisia ja kokoomusta verrattaessa, esimerkiksi Marin sai perussuomalaisilta arvosanaksi 5,9, mutta kokoomusta äänestäviltä 6,9.

Ministereistä vain puolustusministeri Kaikkonen ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) saivat perussuomalaisten äänestäjiltä yli kuuden arvosanan. Ohisalon suoritusta peräti 55 prosenttia perussuomalaisista äänestävistä piti nelosen arvoisena.

Hallituspuolueiden kaikkia ministereitä puolueittain tarkasteltuna puolueiden välille ei synny suuria eroja. Kaikilla puolueilla arvosana on 6,5 paremmalla puolella, mutta vihreät pitää perää 6,52 keskiarvolla, kun parhaiten puolueena menestyi rkp 6,91 keskiarvolla.

Taloustutkimuksen Juho Rahkonen sanoo, että kyselyssä saadut keskiarvot ovat varsin tavanomaisia poliitikoille. Jos poliitikko onnistuu saamaan yli seitsemän keskiarvon, tulosta voi pitää varsin hyvänä. Ministerien välille ei syntynyt suuria eroja, Rahkonen tuo esiin.

– Marinin arvosanan olisi voinut ajatella olevan vielä korkeampi, lähinnä koronan ja positiivisen julkisuuden takia, Rahkonen sanoo, ja pohtii olikohan menneellä aamiaiskohulla vaikutusta Marinin saamaan arvosanaan.

Tutkimus teetettiin 12.–14. heinäkuuta internet-paneelina.

Kansalaiset tekevät arvionsa pitkälti mediajulkisuuden perusteella, Rahkonen sanoo. Näkyvimmistä ministereistä on useimmiten jokin mielipide.

Kyselyn perusteella kansalaisille tuntemattomimmiksi ministereiksi ovat jääneet pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r), vasta sosiaali- ja terveysministerinä aloittanut Hanna Sarkkinen (vas), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sekä vastikään myös ministerin tehtävissä aloittanut tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen. Yli puolet vastanneista ei osannut antaa Blomqvistille arvosanaa tämän työstä.

Taloustutkimus haastatteli 1064:ää henkilöä 12.–14.7.2021.

Kysely tehtiin internetpaneelissa, ja otos edustaa Suomen täysi-ikäistä väestöä (18 vuotta täyttäneet).

Tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaaviksi.

Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?