Kommentti: Kenestä vihreä poliisiministeri? Tässä ovat kärkinimet - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kenestä vihreä poliisiministeri? Tässä ovat kärkinimet

Vihreiden puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalon lapsi syntyy joulukuussa, ja hän jää perhevapaalle. Syyskuun puoluekokouksessa vihreät valitsevat käytännössä sisäministerin tuuraajan, minkä odotetaan tarkoittavan kansanedustajien ryntäämistä varapuheenjohtajakisaan – ja sitä kautta vt. ministeriksi. Kokemusta puuttuu, mutta kuka on poliisiministerin paikkaaja, kysyy politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Maria Ohisalo (vihr) jää sisäministerin tehtävistä äitiyslomalla marras- joulukuussa. Vihreiden puoluekokous valitsee käytännössä hänen tuuraajansa syyskuussa.

21.7. 13:12

Elo–syyskuussa luvassa on peräti kaksi tärkeää puoluekokousta, joiden henkilövalinnat herättävät suurta mielenkiintoa.

Perussuomalaisten puoluekokous pidetään Seinäjoella elokuun puolivälissä. Vihreiden etäpuoluekokous järjestetään syyskuun 11.–12. päivänä.

Perussuomalaiset valitsevat seuraajan Jussi Halla-aholle. Varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra on ykkössuosikki, jonka haastaa muun muassa kansanedustaja Sakari Puisto, mutta peli elää.

Perussuomalaisten puheenjohtaja saattaa olla vaikka seuraavan hallituksen pääministeri.

Mutta kun puhutaan nykyhallituksesta, katse kannattaa kohdistaa puoluekentän toiselle äärilaidalle, vihreisiin.

Siellä valitaan näet sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) tuuraaja sisäministerin paikalle puoleksi vuodeksi.

Poliisiministeriksi.

Ohisalo jatkanee puheenjohtajana vaalitappiosta huolimatta, vaikkei hänen asemansa vahva olisikaan.

Puolueen puheenjohtajan valinnasta järjestetään elo-syyskuussa neuvoa-antava jäsenäänestys, jos ehdokkaita tulee enemmän kuin yksi, puolue kertoo.

Mutta juuri varapuheenjohtajavalintaan kohdistuu normaalia suurempi mielenkiinto, sillä ykkösvarapuheenjohtajaksi valittu henkilö päässee sisäministeriksi joskus marraskuussa, kun Ohisalo jää äitiyslomalle.

Sellainen tuntuu olevan vihreiden sisäinen ajatuskulku tällä hetkellä.

– Se varapuheenjohtaja, joka saa eniten ääniä, on vahvoilla ministerikiertoon, vihreistä arvioidaan.

Siksi myös vihreiden kentällä peliasetelmia luodaan jo aktiivisesti.

Valintaa seurataan mielenkiinnolla myös muualla – sisäministeriössä varmaan jopa pelonsekaisin tuntein.

Valintaa seurataan mielenkiinnolla – sisäministeriössä varmaan jopa pelonsekaisin tuntein.

Miksi?

Siksi koska koko vihreiden kärkikaarti on varsin kokematonta, ja sisäministerin saappaisiin astuminen ei ole helpoin poliittinen rasti tässä maassa.

Miltä kuulostaisi sisäministerinä esimerkiksi joku näistä kolmesta: Riikka Karppinen Sodankylästä, Fatim Diarra Helsingistä tai Jaakko Mustakallio Tampereelta.

He ovat vihreiden nykyisiä varapuheenjohtajia. Kunnallispoliitikkoja. Yksikään ei ole edes kansanedustaja. Diarra johtaa myös Helsingin kaupunginvaltuustoa.

Eduskuntaryhmässä tilanne tajutaan, ja siksi varapuheenjohtajakisaan odotetaan myös kansanedustajaehdokkaita, useampaakin.

Mutta eduskuntaryhmääkään ei ole iällä ja kokemuksella pilattu – eli ministeriön, rajavartiolaitoksen ja poliisin edustajat saavat yhä odotella kalpein kasvoin, mitä tulossa on.

Se tapa ja onnistuminen, jolla kansanedustaja, vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Jussi Saramo hoiti opetusministeri Li Anderssonin (vas) äitiyslomatuurauksen, voi toimia kannustavana esimerkkinä.

Saramolla tosin oli sentään kokemusta ministerin erityisavustajan tehtävistä.

Vihreät varmaan muistavat, että myös Ohisalon ura lähti nousuun ex-puheenjohtaja Touko Aallon (vihr) varapaikalta.

Yksi valistunut arvaus on, että varapuheenjohtaja- ja ministeripelissä pyörii puolenkymmentä keskeistä nimeä eduskuntaryhmästä:

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari, tätä äitiysloman ajan tuurannut Jenni Pitko, kansanedustaja Iiris Suomela, kansanedustaja Bella Forsgrén ja kansanedustaja Atte Harjanne.

Muitakin ilmaantunee.

Yksi mahdollisuus on sekin, että valittu ykkösvarapuheenjohtaja keskittyisi puolueeseen, ja ministeri valittaisiin eduskuntaryhmästä.

Kokemusta löytyisi Euroopan parlamentista, mutta sieltä tuskin kukaan tulee ministerituuraajaksi puoleksi vuodeksi.

Esimerkiksi puolueen ex-puheenjohtaja Ville Niinistö ei ole lähdössä mihinkään, hänellä riittää EU-parlamentissa työsarkaa ilmastopaketin yhteydessä ja parlamentin teollisuusvaliokunnan koordinaattorina.

Ministerihaluja tuskin lisää sekään, että hallitus on epävakaa – ja syksyn budjettiriihen alla vihreät ovat itse juuri nykyhallituksen epävakain palikka.

Hallitusta mahdollisesti ravistava budjettiriihi järjestetään juuri vihreiden puoluekokouksen alla, viikkoa ennen.

Jos vihreät hyppää oppositioon, yleinen kiinnostus varapuheenjohtajavalintaan loppuu sen siliän tien.

Joka tapauksessa puoluekokouksen merkitystä ministerin sijaistamisessa ei kannata vähätellä.

Kesäkuun hävittyjen kuntavaalien jälkeen vihreissä on vain vahvistunut ajatus, että järjestödemokratiaa pitää kunnioittaa entistä enemmän.

Siksi jäseniltä saatu suurin äänimäärä varapuheenjohtajavaalissa on ratkaisevassa asemassa.

Ulkopuolelta seurattuna ministerin sijaisen valinta tosin vaikuttaa arpapeliltä, joka sisältää ripauksen nykyvihreää mystiikkaa ja totaalista arvaamattomuutta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?