Kommentti: Puolustusministeriö valmistautuu huippunimitykseen – Paula Lehtomäen nimi noussut esille - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Puolustus­ministeriö valmistautuu huippu­nimitykseen – Paula Lehtomäen nimi noussut esille

Puolustusministeriössä valmistaudutaan jo kansliapäällikkö Jukka Juustin eläköitymiseen ja hänen seuraajansa valintaan. Alustavasti esille on noussut todellinen yllätysnimi: ex-ministeri Paula Lehtomäki (kesk). Lehtomäen nousu kansliapäälliköksi olisikin todellinen lasikattojen murtaja, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Paula Lehtomäkeä kaavaillaan huippuvirkaan puolustusministeriöön.

19.7. 11:46

Suomen hävittäjähanke kaartuu loppusuoralle pikkuhiljaa.

Poliittinen päätös tulevasta hävittäjämallista on määrä tehdä marras-joulukuussa.

Samaan aikaan puolustusministeriö valmistautuu myös uuteen huppunimitykseen, sillä puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti jää eläkkeelle tehtävistään.

Juustin seuraaja valitaan syksyllä ja valintaprosessi käynnistetään elokuun aikana.

Juusti täytti jo 66 vuotta viime toukokuussa, mutta hänen sai jatkaa tehtävässään vielä maaliskuussa 2020 – juuri hävittäjähankinnan takia:

– Kansliapäällikön vaihtuminen juuri HX-hankkeen kriittisimmällä hetkellä olisi hävittäjähankkeen kannalta merkittävä riski. On katsottu, että strategisten hankkeiden onnistumisen varmistamiseksi ja aikataulun pitävyyden vuoksi kansliapäällikkö Juustin tehtävässä jatkamiselle on perusteltu syy, valtioneuvosto perusteli päätöstään jatkaa Juustin virkakautta

Kulisseissa – pääesikunnan ja puolustusministeriön käytävillä – mietitään jo kuumeisesti, kuka nousee Juustin seuraajaksi.

Päätöksen tekee puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk).

Juustin valintaa kansliapäälliköksi vuoden 2016 alusta edelsi kuuma poliittinen keskustelu ja kädenvääntö.

Monet pitivät päivänselvänä, että tuolloinen kansliapäällikkö Arto Räty jatkaa tehtävässään, mutta puolustusministeri Jussi Niinistölle (sin) Rädyn jatko ei kelvannut, vaan hän junaili paikalle Juustin – hallituskumppani kokoomuksen vastustuksesta huolimatta.

Nytkin kansliapäällikön valintaan liittyy taatusti suuria intohimoja, ja varsinkin kenraalikunta on varpaisillaan.

– Tämä on todella kuuma peruna Kaartin korttelissa, IS:lle todetaan.

Kansliapäälliköksi voi nimittäin tällä kertaa nousta ensimmäistä kertaa aito siviili.

Normaalisti kansliapäälliköllä löytyy kenraalileijonia kauluslaatasta. Juustikin on insinöörikenraalimajuri, Räty oli kenraaliluutnantti.

Tällä kertaa kulisseissa kansliapäälliköksi on IS:n tietojen mukaan mietittykin todellista yllätysnimeä, joka murtaisi kaikki puolustusvoimiin liitetyt lasikatot kerralla

Kyseessä olisi ex-ministeri Paula Lehtomäki (kesk), joka on vuodesta 2019 saakka toiminut Pohjoismaiden Neuvoston pääsihteerinä Kööpenhaminassa.

Lehtomäki olisi paitsi siviili, myös ensimmäinen nainen tehtävässä.

Ennen PN-tehtäväänsä Lehtomäki oli pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen valtiosihteeri.

Lehtomäki on aikaisemmin toiminut muun muassa ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä vuosina 2003–2007 sekä ympäristöministerinä vuosina 2007–2011.

Lehtomäki oli valtiosihteeriaikanaan myös turvallisuuskomitean puheenjohtaja.

Huolimatta kovasta urastaan, Lehtomäki taatusti saisi kenraalien niskavillat pystyyn, sillä varsinaisesti Lehtomäkeä ei ole puolustusasioihin liitetty. Lukuun ottamatta siis puolustuskomiteaa, joka kuuluu valtiosihteerin tehtäviin automaattisesti.

Lehtomäki on siis vasta alustavasti ollut esillä yhtenä nimenä, mutta samalla tavalla kävi keskustan osalta jo aikaisemminkin.

Alun perin ex-ympäristöministeri, valtiosihteeri Kimmo Tiilikainen (kesk) oli vain alustava nimi Geologisen tutkimuskeskuksen pääjohtajaksi, mutta Tiilikainen lopulta paikalle myös valittiin.

Jos Lehtomäki Juustin paikalle nousisi, kyseessä olisi kiertelemättä umpipoliittinen virkanimitys, jossa kenraalikunta sivuutettaisiin.

Yhtäläisyyksiä riittää muutenkin: sekä Tiilikainen että Lehtomäki tippuivat vuorollaan eduskunnasta ja puolue junaili heille valtiosihteeripaikat.

Lehtomäki kieltäytyi kaiken lisäksi palaamasta eduskuntaan, vaikka hän olisi sinne myöhemmin varasijalta päässyt.

Artikkelia muokattu 19.7.2021 kello 12.13. Kansliapäällikkö Jukka Juustin seuraaja valitaan jo syksyllä eikä vuoden vaihteen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?