IS-kysely: Selkeä enemmistö suomalaisista valmis tiukentamaan koronarajoituksia – yhden puolueen kannattajat erottuvat joukosta - Politiikka - Ilta-Sanomat

IS-kysely: Selkeä enemmistö suomalaisista valmis tiukentamaan koronarajoituksia – yhden puolueen kannattajat erottuvat joukosta

Taloustutkimuksen tekemässä kyselyssä kokoomusta ja rkp:tä äänestävät suhtautuivat kriittisimmin koronarajoituksiin.

20.7. 11:00

Selkeä enemmistö suomalaisista olisi valmis kiristämään koronarajoituksia viime kevään ja syksyn tasolle, jos tartuntaluvut lähtevät jälleen nousuun rokotekattavuudesta ja sairaalahoidon hyvästä tilanteesta huolimatta. 56 prosenttia Ilta-Sanomien Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn vastanneista kertoi olevansa valmis rajoitusten tiukentamiseen.

Myönteisimmin rajoitusten tiukentamiseen suhtauduttiin ikääntyneiden, työttömien ja esimerkiksi maanviljelijöiden joukossa.

Haja-asutusalueella ja pienissä kaupungeissa pidettiin rajoitusten tiukentamista hyväksyttävämpänä kuin pääkaupunkiseudulla tai muissa isoissa kaupungeissa. Isoissa kaupungeissakin enemmistö kertoi olevansa valmis tiukennuksiin, jos tilanne heikkenee.

Viime syksynä ja keväänä koronaa pyrittiin torjumaan esimerkiksi ravintoloiden aukioloja rajoittamalla, kokoontumisrajoituksilla, matkustusrajoituksilla, etätyösuosituksella ja etäopetukseen siirtymisellä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkosen mukaan kysely kielii siitä, että suomalaiset eivät halua ottaa riskiä siitä, että tartuntatilanne pääsisi edelleen heikkenemään merkittävästi. Suurin osa on siis terveysturvallisella Krista Kiurun (sd) linjalla, Rahkonen lohkaisee.

– Tautia pelätään edelleen ja pelätään myös sitä koronan uudelleenpuhkeamista. Halutaan ottaa todella varman päälle, Rahkonen sanoo.

Kiuru kertoi viimeksi perjantaina Ylellä, että kiihtymisvaiheen alueille ollaan asettamassa uusia ravintolarajoituksia torstaina.

Lue lisää: Uudet ravintola­rajoitukset voivat astua voimaan jo ensi viikolla – tällaiset ne ovat

Lue lisää: Krista Kiuru Ylelle: Uusia ravintolarajoituksia tulossa kiihtymisvaiheen alueille

Rahkonen arvioi, että kyselytutkimuksen tuloksen perusteella suomalaiset eivät olisi vielä valmiita hyväksymään sitä, että koronan kanssa pitää opetella elämään. Esimerkiksi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek on puhunut julkisuudessa, että taudin täydellinen eliminointi ei ole realistista.

Puoluekannatuksen perusteella tarkasteltuna voidaan havaita selkeä jaottelu hallituksen ja opposition, ja toisaalta vasemmiston ja oikeiston välillä, Rahkonen sanoo.

Kokoomusta äänestävistä 52 prosenttia, eli enemmistö, ei haluaisi palauttaa tiukempia rajoituksia. Muun hallituksen linjasta poikkeavasti myös rkp:ta äänestävistä 46 prosenttia ei olisi valmis tiukempiin rajoituksiin.

– Rkp:ssa on suhtauduttu kriittisesti perusoikeuksien rajoittamiseen ihan pandemian alusta asti. Etenkin oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on ollut tässä väkevänä. Puolueen liberaalisuus näkyy.

– Kokoomuksen kannattajat käytännössä yksin vastustavat koronarajoitusten uudelleen käyttöönottamista. Kokoomuksella korostuu tässä etenkin elinkeinon näkökulma, Rahkonen sanoo.

Rahkonen arvioi, että perussuomalaisten äänestäjien joukossa taas näkyy se, että kaikkia hallituksen toimia vastustetaan yleisesti. Perussuomalaisista 55 prosenttia olisi valmis tiukempiin rajoituksiin palaamiseen, 41 prosenttia ei haluaisi tiukentaa rajoituksia.

Vahvinta uusien rajoitusten kannatus on Sdp:n, vasemmistoliiton ja keskustan riveissä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

IS tiedusteli samassa kyselyssä myös suomalaisten ulkomaanmatkailusta tänä kesänä. Kyselyn mukaan joka kolmas vastanneista on jättänyt kesän ulkomaanmatkan tekemättä koronan takia. 5 prosenttia vastanneista kertoi lähteneensä reissuun koronasta huolimatta.

– Tämäkin osoittaa sen, että edelleen pidetään tilannetta todella vakavana ja pelätään, että tilanne ryöpsähtäisi uudelleen todella huonoksi, Rahkonen sanoo.

Hän arvelee, että ulkomaanmatkojen vähyyteen vaikuttaa myös se, että sitä ei ole pidetty moraalisesti hyväksyttävänä. Näin siitä huolimatta, että esimerkiksi THL ei enää kehota välttämään kaikkea matkustamista, vaan noudattamaan erityistä varovaisuutta EU- ja Schengen -alueilla ja muissa maissa, joista hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset. THL suosittaa kuitenkin yhä tarpeettoman matkustamisen välttämistä.

– Ajatellaan, että ei ole kovin soveliasta lähteä. Pidän suurena määränä sitä 35 prosenttia, joka on vapaaehtoisesti muuttanut käyttäytymistään jättämällä ulkomaanmatkansa koronan takia tekemättä, Rahkonen sanoo.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Korona-ajan ulkomaanmatkailussa pätevät samat jakolinjat kuin muutenkin matkailussa: varakkaammat matkustavat enemmän kuin heikommin toimeen tulevat. Suurimmissa tuloluokissa koronan takia matkansa peruneita oli lähes puolet. Yli 70 000 euron bruttotulojen talouksista 11 prosenttia lähti tai aikoi lähteä ulkomaanmatkalle kesällä, kun muissa tuloluokissa osuudet olivat keskiarvon, eli 5 prosentin hujakoilla.

Puoluekannatuksella on samankaltaisia vaikutuksia niin ulkomaanmatkailua kuin koronarajoituksiakin tarkastellessa. Puolueista kokoomus ja rkp erottuvat merkittävästi muista.

Kokoomusta äänestävistä 48 prosenttia kertoi peruneensa matkansa koronan takia, rkp:ta äänestävistä 42 prosenttia. Myös vihreiden äänestäjistä 42 prosenttia kertoi peruneensa reissunsa pandemian takia. Huomattavaa on myös se, että kyselyyn vastanneista rkp:n äänestäjistä peräti 39 prosenttia kertoi lähteneensä reissuun koronasta huolimatta.

Kyselyn perusteella vähiten innokkaita kesän ulkomaanmatkailijoita ovat keskustan, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten äänestäjät. Keskustalaisista peräti 87 prosenttia totesi, ettei aikonut muutenkaan lähteä ulkomaanmatkalle.

Rahkonen näkee asiassa valoisia puolia. Suomen tavallisesti alijäämäinen matkustustase hyötynee siitä, että suomalaiset matkailevat kotimaassa. Kyselyn perusteella yli kolmasosa on jättänyt ulkomaanmatkansa tekemättä. Suomen aikuisväestöön suhteutettuna se tarkoittaisi noin 1,5 miljoonan ihmisen joukkoa, Rahkonen laskeskelee.

– Rahat jäävät kotimaahan, kun suomalaiset eivät reissaa ulkomailla.

Taloustutkimus haastatteli 1064:ää henkilöä 12.–14.7.2021.

Kysely tehtiin internetpaneelissa, ja otos edustaa Suomen täysi-ikäistä väestöä (18 vuotta täyttäneet).

Tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaaviksi.

Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?