Annika Saarikko IS:lle vihreiden EU:n metsä­strategiasta synnyttämästä mylläkästä: ”Puhumme nyt suomalaisten metsänomistajien omaisuudesta”

Annika Saarikko ei ymmärrä, mistä selkkaus on syntynyt, koska hallituksen linjat on yhdessä sovittu. - Suomen pitää varmistaa, että saamme kantamme EU:ssa läpi.

– Tulkitsen suomalaiset sellaisina, jotka arvostavat itsellisyyttä ja metsäasioista on sovittu, että ne ovat meidän omissa käsissä, Annika Saarikko sanoo.

9.7.2021 18:39

Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ei ymmärrä vihreiden EU-metsästrategian luonnoksesta synnyttämää mylläkkää.

–En ymmärrä mistä tämä selkkaus on syntynyt, koska linjat on yhdessä sovittu. Laitan suuremmat paukut siihen, että saamme kantamme EU:ssa läpi kuin väittelyyn siitä, mitä olemme Suomessa sopineet. Meidän pitää varmistaa, että EU:ssa ääntämme kuullaan näissä asioissa, Saarikko sanoo IS:lle.

Valtiovarainministeri Saarikko painottaa metsien olevan luonnonvarana Suomen tärkein vaurauden lähde. Hän osallistuu keskusteluun arvopohjaisella viestillä.

–Tulkitsen suomalaiset sellaisina, jotka arvostavat itsellisyyttä ja metsäasioista on sovittu, että ne ovat meidän omissa käsissä. Meillä on valtava arvo koko Euroopan silmissä suomalaisissa hiilinieluissa.

Saarikosta maailmalla ei aina ymmärretä, millaista suomalainen metsäpolitiikka on.

–Sen ytimessä on 600 000 ihmistä, jotka omistavat suomalaista metsää. Puhumme heidän omaisuudestaan juuri nyt, emme vaan suomalaisesta metsäteollisuudesta vaan metsänomistajien asiasta.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo syytti torstaina Sdp:tä ja keskustaa hallitusohjelman vastaisesta toiminnasta EU:n metsästrategiaan liittyvässä vaikuttamisessa. Hän piti sitä torstain tiedotustilaisuudessaan käsittämättömänä.

Vihreiden euroedustaja Ville Niinistö on käynyt Ohisalon ohella miekkailua julkisuuteen vuotaneesta metsästrategian luonnoksesta jo päiviä.

Ohisalo peräsi lomalla olevaa pääministeri Sanna Marinia (sd) julkisuuteen selvittämään asiaa. EU-ministeri Tytti Tuppurainen sanoi HS:lle kaikkien hallituksen unionille esittäminen kantojen olevan yhdessä sovittuja ja oletti kaikkien seisovan niiden takana.

Mylläkkä sai kierroksia, kun Yle uutisoi maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk) aikovan allekirjoittaa EU-komission varapuheenjohtajalle Frans Timmermansille osoitetun metsästrategiaa kritisoivan kirjelmän.

Aiemmin toukokuussa Marin kirjelmöi EU:lle metsäasioista yhdessä Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin kanssa.

Leppä pitää metsästrategialuonnoksen suurimpana ongelmana sitä, että komissio pyrkii ottamaan jäsenmaille kuuluvaa metsäpoliittista päätösvaltaa itselleen.

Julki vuotaneessa Metsästrategian luonnoksessa esimerkiksi avohakkuut haluttiin kieltää kokonaan, ellei luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen niitä edellytä.

Komissio vaati luonnoksessa myös lyhytikäisten puutuotteiden valmistuksen minimoimista, mikä osuisi kovalla kädellä suomalaiseen metsäteollisuuteen.

Vihreiden mielestä unionille tehdyt kirjelmät ovat yksipuolisia nostaessaan esiin metsän käyttöön liittyviä asioita. Vihreät näkevät, että metsien suojelu ja niiden monimuotoisuuden kehittäminen ei ole ollut tasapuolisesti esillä.

Ville Niinistön on pitänyt ääntä asiasta Twitterissä ja toisti viestiään Ylen aamutelevisiossa. Niinistön mukaan EU:n metsästrategian tavoitteet ovat samoja kuin hallitusohjelman tavoitteet.

– Pidän sitä suorastaan häpeällisenä, että pääministeripuolue sosiaalidemokraatit on jättänyt tämän asian sisällön keskustelematta, Niinistö sanoi ja jatkoi:

– Hallituksen omaa ohjelmaa pitäisi noudattaa myös EU-politiikassa. Mutta jostain syystä keskusta on ajanut läpi sen linjan, että EU:ssa ei saa ajaa hyviä luontotavoitteita, koska he haluavat pitää kaiken omissa käsissään metsäpolitiikassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?