Sote-valiokunnan Markus Lohi pettyi maahantulon tiukkoihin rajoituksiin: ”Ei vastaa eduskunnan tahtotilaa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sote-valiokunnan Markus Lohi pettyi maahantulon tiukkoihin rajoituksiin: ”Ei vastaa eduskunnan tahtotilaa”

Myös sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen valmistelun yhteydessä järjestetyn kuulemistilaisuuden palaute oli kriittistä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) puhuu eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 16. kesäkuuta 2021, taustalla perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).

6.7. 21:31

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) kertoo pettyneensä hallituksen tänään tiistaina tekemään päätökseen, jonka mukaan Suomeen pääsee ensi maanantaista lähtien matkustamaan vapaasti vain maista ja alueilta, joissa koronan ilmaantuvuus on viimeisten kahden viikon aikana alle 10 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Asetus on voimassa elokuun loppuun asti.

– Olen harmissani siitä, että valtioneuvoston asetuksen sisältö ei vastaa sote-valiokunnan ja eduskunnan tahtotilaa, Lohi sanoo.

Sote-valiokunta ei mietinnössään vaatinut hänen mukaansa tarkkaa ilmaantuvuuslukua pykälätasolle, sillä se tahtoi jättää pelivaraa sille, että lukua voidaan myöhemmin nostaa kohti EU-komission suosittelemaa tasoa.

Komission lähtökohtana on ollut, että vapaa liikkuvuus tulisi sallia maista, joissa ilmaantuvuus on alle 50 tapausta 100 000 asukasta kohti.

Vaikka matalan riskin maat jätettiin maahantulorajoituksia koskevassa laissa erikseen valtioneuvoston asetuksella määriteltäviksi, ei valiokunta voinut Lohen mukaan edes ajatella, että rajoituksia lähdettäisiin nyt tiukentamaan.

– Me lähdimme mietinnössämme siitä, että pitäisi mennä päinvastoin yhteiseen eurooppalaiseen komission suosituksen suuntaan. Tämä oli meidän mietintötekstimme sisältö. Emme osanneet silloin kuvitellakaan, että tässä lähdettäisiin kiristämään ilmaantumislukuja, Lohi sanoo.

Myös valiokunnan asiantuntijakuulemisissa tuotiin mietinnön mukaan esille se, että Suomen tulisi EU:n jäsenmaana sitoutua noudattamaan EU:n matkustuslinjauksia eikä matkustusta olisi syytä rajoittaa tiukemmin kuin mitä EU-tasolla on esitetty.

Lohi onkin matkustajamäärien noustessa huolestunut testauskapasiteetin riittämisestä.

– Nyt saattaa käydä niin, että joudumme siirtymään pistokoemaisiin tarkastuksiin, koska meillä ei ole resursseja riittävästi.

Lue lisää: Husin Mäkijärvi arvioi, että rajoilla siirryttävä pistokokeisiin: ”Niin paljon henkilökuntaa ei löydy, että kaikki voitaisiin testata”

Ilta-Sanomat kertoi eilen siitä, miten hallituksessa on kiistaa maahantulomallista, sillä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) ja sosiaali- ja terveysministeriö olivat esittämässä maahantulorajoitusten selvää tiukennusta määrittelemällä tiukan rajan sille, mitkä maat lasketaan matalan riskin korona-alueiksi.

Hallitus päätyi tänään tiistaina valtioneuvoston istunnossa kuitenkin hyväksymään tiukat rajoitukset.

Tiukennuksia vastustivat etenkin keskusta ja Rkp.

Lue lisää: Hallituksessa ilmiriita: Kiuru ja STM tahtovat tiukentaa maahan­tulo­rajoituksia – "Yksi ministeri ei voi päättää hallituksen linjasta”

Hallituksen päätöksen mukaan Suomeen voi ensi maanantaista lähtien matkustaa vapaasti tämänhetkisen tautitilanteen perusteella enää Australiasta, Hongkongista, Islannista, Israelista, Kiinasta, Macaolta, Maltalta, Puolasta, San Marinosta, Singaporesta, Uusi-Seelannista ja Vatikaanista sekä Norjan Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kunnista.

Muilta Suomeen saapuvilta henkilöiltä edellytetään 12. heinäkuuta alkaen todistusta saadusta koronavirusrokotussarjasta, kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista tai negatiivisesta koronavirustestistä.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) muistion mukaan asetuksen valmistelun yhteydessä viime perjantaina 2. heinäkuuta järjestetyn kuulemistilaisuuden palaute oli kriittistä.

Kuulemistilaisuudessa ja annetuissa lausunnoissa pidettiin yleisesti ilmaantuvuuslukua 10 liian alhaisena. Useat esittivät ilmaantuvuusluvuksi alle 25/100 000 viimeisten kahden viikon aikana.

Myös eduskunnan tahdon sivuuttaminen herätti kritiikkiä lausunnonantajissa.

– Tuotiin esiin, että asetettavien rajoitusten tulisi vastata eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä ja ilmaantuvuusrajana tulisi pitää THL:n aiemmin suosittamaa raja-arvoa (25/100 000/14 vuorokautta), muistiossa todetaan.

– Asetusluonnoksen mukainen ilmaantuvuusluku tarkoittaisi käytännössä myös sitä, että Suomi asettaisi nykyistä tiukempia rajoituksia sisä- ja ulkorajaliikenteelle, eikä kyse olisi lainkaan riskiperusteisesta lievennyksestä.

Lapin sairaanhoitopiiri totesi, että kun sisärajavalvonta muuttuu tai poistuu, resurssit eivät riitä testaukseen eikä tarkastukseen, vaan joudutaan tekemään pistokokeita.

Ahvenmaa toi neuvottelussa esiin, ettei se pysty resurssien puutteen vuoksi panemaan täytäntöön tartuntatautilain muutosta eikä sen nojalla annettua asetusta.

Kuulemistilaisuuteen osallistuivat STM:n mukaan liikenne- ja viestintäministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, sisäministeriö aluehallintovirastot, Suomen Kuntaliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Rajavartiolaitos, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Tulli, Poliisi, Väylävirasto, Elinkeinoelämän keskusliitto ja Finavia.

Mukana olivat myös muun muassa Viking Line, Finnair, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa, Suomen Yrittäjät, Tallink Silja, Eckerö Line ja Finnlines.

Tämän lisäksi kuulemistilaisuuteen osallistui edustajia useista sairaanhoitopiireistä ja raja- tai satamakaupungeista sekä satamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?