Hallituksessa ilmiriita: Kiuru ja STM tahtovat tiukentaa maahantulorajoituksia – "Yksi ministeri ei voi päättää hallituksen linjasta” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallituksessa ilmiriita: Kiuru ja STM tahtovat tiukentaa maahan­tulo­rajoituksia – "Yksi ministeri ei voi päättää hallituksen linjasta”

Hallituslähteistä arvellaan Krista Kiurun pahastuneen siitä, että sosiaali-ja terveysvaliokunta päätyi muuttamaan hallituksen alkuperäistä esitystä maahantulomalliksi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat esittämässä maahantulorajoitusten selvää tiukennusta. Matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla 11. elokuuta 2020.

5.7. 20:51

Valtaosa hallituksen ministereistä on jo siirtynyt kesälomille, mutta valtioneuvostossa on heinäkuun helteistä huolimatta käynnissä ilmiriita hallituksen maahantulomallista.

IS:n tietojen mukaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat esittämässä maahantulorajoitusten selvää tiukennusta määrittelemällä uudelleen sen, mitkä maat lasketaan matalan riskin korona-alueiksi.

Tiukennuksia vastustavat etenkin keskusta ja Rkp.

Asiasta kertoi ensimmäisenä MTV.

Valtioneuvoston on määrä saada STM:n esitys asiasta huomenna tiistaina järjestettävään istuntoonsa.

Hallituksen esitys uudeksi maahantulomalliksi hyväksyttiin eduskunnassa viime perjantaina.

Esityksen mukaan Suomeen saa saapua vapaasti matalan tautiriskin maista. Tätä yksityiskohtaa vaati esitykseen etenkin sosiaali- ja terveysvaliokunta. Lievennyksiä kannattivat valiokunnan kaikki jäsenet Sdp:n kansanedustajia lukuun ottamatta.

Lue lisää: Näin Suomeen saa jatkossa tulla korona-aikana – edus­kunta hyväksyi maahantulo­mallin

Matalan riskin maat jätettiin kuitenkin erikseen valtioneuvoston asetuksella määriteltäviksi.

Valiokunta ei vaatinut ilmaantuvuuslukua pykälätasolle, sillä se tahtoi jättää auki sen, että lukua voitaisiin myöhemmin nostaa 25:stä esimerkiksi 50:een, eli lähemmäs EU-komission suosittelemaa tasoa.

EU-komission lähtökohtana on ollut, että vapaa liikkuvuus tulisi sallia maista, joissa ilmaantuvuus on alle 50 tapausta 100 000 asukasta kohti.

Suomen nykyinen matalan ilmaantuvuuden raja on hieman tätä tiukempi, 25 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisten kahden viikon aikana.

Sosiaali- ja terveysministeriö STM on kuitenkin nyt esittämässä, että riskimaaksi määriteltäisiin maa, jossa ilmaantuvuus on 10 tapausta 100 000 asukasta kohti.

Mikäli STM:n raja-arvo menee läpi, pääsee Suomeen matkustamaan tämänhetkisten tartuntalukujen mukaan vapaasti enää kourallisesta maita, kuten esimerkiksi Islannista, Maltalta, Puolasta, Romaniasta, San Marinosta, Vatikaanista, Israelista, Albaniasta ja Australiasta.

Hallituslähteistä arvellaan Kiurun toiminnan liittyvän siihen, että tätä hiertävät sosiaali- ja terveysvaliokunnan kesäkuun lopulla tekemät muutokset hallituksen alkuperäiseen maahantulomalliin.

Kiuru tahtoikin näyttää, kenellä hallituksessa on lopulta valta määritellä rajoitukset.

Hallituspuolueista etenkin Rkp ja keskusta ovat koko ajan tuoneet esille, että 10 tapauksen ilmaantuvuusraja on aivan liian alhainen.

Niiden mukaan keskustelua tulisi tällä hetkellä käydä lähinnä siitä, pitäisikö luvun olla 25 vai tulisiko sitä pikku hiljaa nostaa 50:een.

IS:n tietojen mukaan Kiuruun ovat vedonneet myös muiden hallituspuolueiden ministerit.

– Yksi ministeri ei voi päättää yksin hallituksen linjasta, vaikka kyse onkin vastuuministeristä. Näissä asioissa on kyse niin paljon isommista asioista kuin vain STM:tä koskevista asioista, tuohtunut hallituslähde sanoo.

Kiurun ajama tiukka koronarajoitusten linja on kiristänyt hallituspuolueiden välejä aikaisemminkin, mutta tällä kertaa tilannetta kuvaillaan erilaiseksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:ltä pyydettiin matalan tautiriskin maista lausuntoa varsin myöhäisessä vaiheessa ja eräs hallituslähde epäilee, ettei edes asiaa käsitelleelle sote-ministeriryhmälle ole välttämättä kerrottu kaikkia laitoksen lausunnon yksityiskohtia.

IS:n tietojen mukaan jopa THL oli valmis rajaamaan matalan riskin maat niihin, joissa ilmaantuvuus on 25 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Hallituksen sisältä arvostellaankin Kiurua ja STM:ää siitä, että ne käyttävät lausunnonantajien arvioita hyväkseen vain valikoidusti.

– Ei voi olla niin, että valitaan, mitä lausuntoja yritetään unohtaa tai jätetään vähemmälle huomiolle, eräs hallituslähde kuvailee.

Muissa hallituspuolueissa on huolestuttu myös siitä, mistä tarvittava testauskapasiteetti löytyy, mikäli STM:n esitys menee läpi. IS:n tietojen mukaan THL jakaa saman huolen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?