Näin paljon irtisanotulle Yli-Viikarille maksetaan edelleen kuukausipalkkaa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Näin paljon irti­sanotulle Yli-Viikarille maksetaan edelleen kuukausi­palkkaa

VTV:n pääjohtajan sijaisena työskentelevä Matti Okko kertoo, ettei Yli-Viikari ole ollut virastoon yhteydessä aikeistaan.

30.6. 18:56

Valtiontalouden tarkastusviraston irtisanottu pääjohtaja Tytti Yli-Viikari saa nauttia puolen vuoden irtisanomisaikanaankin varsin korkeasta palkasta.

Hänellä on nimittäin viralta pidättämisenkin aikanakin oikeus puolueen palkastaan, eli vajaaseen 6 000 euroon kuukaudessa. Yli-Viikarin peruspalkka on noin 11 528 euroa.

– Niin kauan, kun Yli-Viikari on virantoimituksesta pidätettynä, hän saa puolta palkkaa, ja muutoin irtisanomisajan palkka on sama kuin normaaliajan palkka, vahvistaa VTV:n hallintojohtaja Tuula Sandholm.

Puolen palkan käytäntö on voimassa sen aikaa, kun Yli-Viikari on pidätettynä virastaan Keskusrikospoliisin esitutkinnan vuoksi.

KRP:n esitutkinnan päättymisen jälkeen Yli-Viikarin palkka palaa normaaliin täyteen palkkaan eli runsaaseen 11 500 euroon, sillä eduskunnan kansliatoimikunta on tehnyt viralta pidättämisestä päätöksen vain esitutkinnan ajaksi.

KRP:n mukaan esitutkinta on loppusuoralla.

Lue lisää: KRP:n Tytti Yli-Viikariin kohdistuvat esitutkinnat ovat loppu­suoralla

Mikäli tutkinta etenisi syyteharkintaan, on oletuksena, että eduskunta tekisi uuden päätöksen viralta pidättämisestä, sanoo VTV:ssä pääjohtajan sijaisena toimiva Matti Okko.

Tämä tarkoittaisi jälleen Yli-Viikarin palkan puolittumista.

Jos taas tutkinta loppuisi syyttämättäjättämispäätökseen, ei viralta pidättämisen jatkamiseksi olisi enää perusteita. Tällöin Yli-Viikari nauttisi täydestä palkasta eli runsaasta 11 500 eurosta koko puolen vuoden irtisanomisaikansa loppuun.

– Se tarkoittaisi myös, että hän voisi palata pääjohtajan tehtävään siksi aikaa, että irtisanomisaika on voimassa. Se on epätodennäköistä, mutta mahdollista sekin, Okko sanoo.

Eduskunta on päättänyt irtisanoa Yli-Viikarin virkasuhteen tänään keskiviikkona alkavin irtisanomisajoin.

Yli-Viikarin irtisanomisaika on kuusi kuukautta eli käytännössä se päättyy siihen, kun hänen pääjohtajakautensa olisi joka tapauksessa päättynyt.

Lue lisää: Eduskunta irtisanoi Tytti Yli-Viikarin – eduskunnassa käytiin hyvin yksimielinen keskustelu irtisanomisesta

Lue lisää: Pääkirjoitus: Kanslia­toimikunta teki Tytti Yli-Viikarin erottamisesta ainoan oikean ratkaisun

Okko kertoo, ettei Yli-Viikari ole ollut yhteydessä valtiontalouden tarkastusvirastoon aikeistaan.

– Hän ei ole ilmaissut mitenkään aikeitaan virastolle. Muuta kuin julkisuuteenkin sen, että hän ei itse irtisanoudu.

Yli-Viikarilla on odottamassa VTV:ssä ylijohtajan virka, johon hänen mahdollinen paluunsa on mahdollista aikaisintaan puolen vuoden irtisanomisajan jälkeen. Hänen edellytyksiään palata hoitamaan tätä virkaa arvioidaan ennen irtisanomisajan päättymistä.

– Mitä kuuden kuukauden jälkeen tapahtuu, niin on mahdollista että hän palaisikin tehtävään, Okko sanoo.

Lue lisää: Irtisanottava Yli-Viikari voisi halutessaan palata pakaste­virkaan, jossa palkka oli noin 8 300 euroa – VTV:llä mietitään seuraavaksi, mitkä olisivat sopivia tehtäviä

KRP epäilee Yli-Viikaria törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä maksuvälinepetoksesta lentopisteiden käyttöön liittyen.

Yli-Viikarin epäillään käyttäneen virkamatkoiltaan kertyneitä lentopisteitä tuhansien eurojen arvosta henkilökohtaisiin tarkoituksiin.

Toinen kokonaisuus koskee sitä, että VTV maksoi kahden vuoden ajan palkkaa virkamiehelle, jolla ei ollut työntekovelvoitetta tai -oikeutta. Eduskunnan oikeusasiamies totesi työsopimuksen lainvastaiseksi vuoden 2020 joulukuussa.

Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä virkarikoksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?