Myös Paavo Arhinmäki oli Pietarissa katsomassa EM-jalkapalloa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Myös Paavo Arhinmäki kävi Pietarissa katsomassa EM-jalkapalloa – nyt hän kertoo matkastaan ja esittää painavan viestin futisturisteille

Kova jalkapallofani Paavo Arhinmäki seurasi Pietarissa Suomen ja Venäjän välisen alkulohko-ottelun.

Paavo Arhinmäki (oik.) seuralaisineen viritteli Suomen lippua Gazprom-areenassa ennen Suomi–Venäjä-ottelun alkua.

29.6.2021 14:26 | Päivitetty 29.6.2021 14:34

Kovana jalkapallofanina tunnettu kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas) oli yksi Huuhkajien otteita Pietarissa seuraamassa käyneistä suomalaisista.

Jalkapallon EM-kisat ovat nousseet isoksi puheenaiheeksi, kun Pietarista Suomeen palanneiden kannattajien mukana on tullut satoja koronavirustartuntoja. Määrä oli maanantain lukujen perusteella jo lähes 300.

Lue lisää: EM-kisa­turistit kertovat, millaista Pietarissa oikeasti oli – Sakari, 23, sai koronan ja pääsi rajan yli ilman testiä

Arhinmäki sanoo Ilta-Sanomille, että hän oli seuraamassa Pietarin Gazprom-areenassa pelatun Suomi–Venäjä-kamppailun 16. kesäkuuta.

– Tulin Pietarista pois vielä samana iltana välittömästi pelin jälkeen kaverin järjestämällä bussilla. Käytin koko ajan FFP2-maskia. En ollut Belgia-pelissä (pelattiin 21. kesäkuuta), Arhinmäki kertoo Ilta-Sanomille tekstiviestitse.

Pietariin Arhinmäki oli saapunut lentokoneella.

Lue lisää: Krista Kiuru Ylellä EM-kisojen turismikoronasta: Tilanne on vakava

Suomen ja Venäjän välinen ottelu keskiviikkona 16. kesäkuuta alkoi kello 16, joten Arhinmäki ehti hyvin tulla rajan yli ennen sen sulkeutumista kello 21.30. Takaisin Helsingissä hän oli noin puolenyön aikoihin.

Arhinmäki sanoo, että hänelle tehtiin rajalla koronavirustesti, ja sen jälkeen hän kertomansa mukaan vetäytyi tiukkaan omaehtoiseen karanteeniin.

Toisessa testissä Arhinmäki kertoo käyneensä reilun 72 tunnin kuluttua eli sunnuntaina 20. kesäkuuta.

– Olin täydessä omaehtoisessa karanteenissa toisen testituloksen saamiseen asti ja vielä varmuudeksi kolmas testi 5 vuorokauden päästä ja vasta sen tuloksen jälkeen purin omaehtoisen karanteenin, Arhinmäki sanoo.

Paavo Arhinmäki palasi Suomeen heti Suomi–Venäjä-pelin iltana.

Kolmannessa koronavirustestissä Arhinmäki kävi viiden vuorokauden kuluttua Suomeen paluustaan eli tiistaina 22.6.

Näin Arhinmäki pääsi osallistumaan sosiaali- ja terveyspalvelu- eli sote-uudistusäänestykseen, joka käytiin eduskunnassa 23. kesäkuuta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arhinmäki äänesti uudistuksen puolesta, ja sote hyväksyttiin eduskunnassa lopulta äänin 105–77.

Arhinmäellä on painava viesti myös kaikille EM-kisoja seuraamassa olleille tai kisamatkalle vielä lähteville.

Paavo Arhinmäki vetoaa kaikkiin matkailijoihin, että Suomeen palatessa noudatetaan terveysviranomaisten ohjeistusta.

– Jokaisen Venäjällä tai ulkomailla ylipäätään olleen pitää ehdottomasti noudattaa terveysviranomaisten ohjeita palatessaan, Arhinmäki painottaa.

Ohjeisiin kuuluu koronavirustesti rajalla ja sen jälkeen toinen testi aikaisintaan 72 tunnin päästä. Väliaika vietetään karanteenissa, ei liikuta yleisillä paikoilla eikä tavata muita kuin samassa taloudessa asuvia ihmisiä. Omaehtoisen karanteenin voi päättää, jos toinenkin, aikaisintaan kolmen vuorokauden kuluttua tehtävä testi on negatiivinen.

Arhinmäki jättää pian paikkansa eduskunnassa ja siirtyy Helsingin kaupungin apulaispormestariksi. Virallisesti vasemmistoliitto valitsee apulaispormestarinsa 15. heinäkuuta, mutta Arhinmäen valintaa pidetään varmana. Häntä on jo esitetty tehtävään, ja Arhinmäki on antanut oman suostumuksensa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?