Yli-Viikari vastasi runolla kysymykseen uransa jatkosta - Politiikka - Ilta-Sanomat

Yli-Viikari vastasi runolla kysymykseen uransa jatkosta

Eduskunnan kansliatoimikunta kuuli tänään keskiviikkona VTV:n Tytti Yli-Viikaria hänen mahdolliseen irtisanomiseensa liittyen.

23.6. 10:57 | Päivitetty 23.6. 14:08

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n pääjohtajan virasta tällä hetkellä pidätettynä oleva Tytti Yli-Viikari kävi Pikkuparlamentissa eduskunnan kansliatoimikunnan kuultavana keskiviikkoaamuna. Kansliatoimikunta käsittelee Yli-Viikarin asemaa ja mahdollista irtisanomista.

Yli-Viikarilla oli kuulemisessa mukanaan Irja Askolan ja Anja Porion runoteos Mikä nainen (1985), jota Yli-Viikari myös selaili kokoushuoneessa ennen kuin kuuleminen alkoi.

Hän vastasi runolla Ilta-Sanomien kysymykseen siitä, aikooko hän palata ylijohtajan taustavirkaansa VTV:ssä, mikäli hänet irtisanottaisiin pääjohtajan paikalta tai jos hän irtisanoutuisi.

– Uraan liittyvään kysymykseen voisin vastata Irja Askolan runon sanoin: Tultaessa tien risteykseen / joku kauhistuu / tieni näyttää päättyvän / toinen havahtuu / sydämestään ilahtuu / maisemat avartuvat / voin valita.

Vajaat kaksi tuntia kestäneen kuulemisen jälkeen Tytti Yli-Viikari kommentoi lehdistölle tilannetta runsassanaisesti. Hän katsoi, ettei juridisia perusteita irtisanomiselle ole ja että hän on argumentoinut asian hyvin kansliatoimikunnalle.

Hän piti tärkeänä, että pääsi keskustelemaan työnantajansa kanssa. Keskustelu oli Yli-Viikarin mukaan suorista kysymyksistä huolimatta arvostavaa ja kunnioittavaa.

– Meillä oli oikein hyvä keskustelu, aika pitkä sellainen, Yli-Viikari kertoi.

– Tämä nojaa siihen, että tarkastusvaliokunnan mietinnössä ja myöskin eduskunnan erityistilintarkastajan tarkastuskertomuksessa olevat yksilöidyt asiat eivät ole juridisesti pääjohtajan vastuulla. Ne ovat sellaisia asioita, joita varten on eri virkamiehillä heidän työtehtäviensä kautta virkavastuu.

– Tämän lisäksi kävin hyvin pitkänkin keskustelun siitä, minkälaista johtamista, minkälaista strategista työtä on virastossa minun pääjohtajakauteni aikana tehty.

Viraston taloudenhoitoon liittyvät epäselvyydet eivät Yli-Viikarin mukaan ole yksin pääjohtajan harteilla oleva kysymys, vaan esillä olevat asiat kuuluvat useiden eri virkamiesten vastuualueille.

– Minun vastuulleni on toki kuulunut ja kuuluu se, että virastossa ohjauksia ja määräyksiä noudatetaan, että on tarvittava osaaminen, tarvittavat resurssit. Sitten vastuulleni kuuluu, jos puutteita ilmenee, niin myöskin saattaa epäkohdat kuntoon, eli antaa vastuu niille henkilöille, joiden pitää saattaa asiat paremmalle tolalle, oli se sitten ohjeiden päivittäminen, osaamisen päivittäminen tai resursointi.

Yli-Viikari sanoo, että häntä ei voida irtisanoa vain siksi, että julkisuuteen tulleet asiat näyttävät yleisön silmissä joltakin.

– Minusta on äärimmäisen tärkeää, että me voidaan Suomessa luottaa siihen, että asiat tutkitaan tasapuolisesti ja objektiivisiin faktoihin perustuen.

– Kävimme nyt tosiaan tämän keskustelun kansliatoimikunnassa, että mikä vastuu kuuluu pääjohtajalle, mikä vastuita kuuluu muille virkamiehelle. Koska prosesseissa on aina erikseen asia, tarkistaja ja hyväksyjä, jotka sitten ovat vastuussa näistä menoista. Näen, että heidän pitää rauhassa harkita tästä näkökulmasta.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta julkaisi viime viikolla Tytti Yli-Viikarin asemaa ja toimintaa koskeneen mietintönsä. Se esitti, että päätös arvioida Yli-Viikarin edellytyksiä jatkaa kuuluu kansliatoimikunnalle. Jos toimikunta päätyy siihen, että Yli-Viikarilla ei ole edellytyksiä jatkaa, asia tuodaan vielä eduskunnan täysistuntoon päätettäväksi.

Kansliatoimikunta tulkitsee eduskunnan virkamieslakia ja katsoo, onko Yli-Viikarin toiminta mahdollisesti täyttänyt lain edellytykset irtisanomiselle.

Kansliatoimikunnan puheenjohtajana toimiva eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk) ei kommentoinut kuulemisen sisältöä poistuessaan paikalta.

– Kansliatoimikunnan jäsenillä on nyt harkinta-aika. Hetken kävimme keskustelua vielä Yli-Viikarin poistuttua paikalta, Vehviläinen totesi lyhyesti.

Kansliatoimikunta tekee päätöksen asiasta tiistaina 29. kesäkuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?