Kommentti: Halla-aho harkitsi kaiken – mutta voittaja voi silti olla kokoomus - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Halla-aho harkitsi kaiken – mutta voittaja voi silti olla kokoomus

Kokoomus ottaa kaiken irti, jos Jussi Halla-ahon laskelmissa oli pienikin virhe, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Jussi Halla-ahon siirto oli tarkkaan ajateltu. Se ei takaa lopputulosta.

22.6. 19:44

Politiikkaa voi tehdä mestarillisilla siirroilla. Jussi Halla-aho pyrki maanantaina sellaiseen. Hän ilmoitti, että ei pyri uudestaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Ilmoitus oli hyvin harkittu ja huolellisesti valmisteltu.

Halla-aho on paljastanut suunnitelmiaan puolueen sisäpiirissä pikku hiljaa yli vuoden ajan. Aikaa varautumiseen siis riitti. Monet olettavat että Halla-aho haluaisi seuraajakseen kansanedustaja Riikka Purran. Tämä ei vielä tiistaina ehdokkuuttaan vahvistanut.

Yleinen arvelu on, että Halla-aho haluaa tasoittaa perussuomalaisten tietä hallitukseen. Vuonna 2017 kokoomus ja keskusta katkaisivat hallitusyhteistyön Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa. Syyksi mainittiin mm. Halla-ahon tuomio kiihotuksesta kansanryhmää vastaa.

Perussuomalaisten todennäköisimmät hallituskumppanit tulevaisuudessa ovat edelleen kokoomus ja keskusta.

Jos perussuomalaiset haluaa joskus hallitukseen, Halla-aho raivasi tieltä isoimman esteen: itsensä.

Halla-ahon mukaan päätös on hyvin pohdittu, sillä hän ei tee ratkaisuja ”kevein perustein tai hetken mielijohteesta, vaan pitkän ja perusteellisen harkinnan tuloksena.”

Mainio tapa arjessakin, joskin täysin turha. Yhtä hyvää tulee lanttia heittämällä kuin otsa kurtussa rypistämällä. Auringon ja kuun alla mikään ei näet mene kuten suunniteltu.

Koska Halla-ahon siirto oli pitkään harkittu, se oli harkittu jo ennen kuntavaaleja. Kuntavaalit menivät perussuomalaisilta erinomaisesti. Puolue sai yli 120 000 ääntä enemmän kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa. Silti vaalit eivät menneet kuten perussuomalaiset olivat suunnitelleet.

Gallup-luvut lupasivat voittoa, mutta valtakunnallisissa tuloksissa perussuomalaiset oli vasta neljäs. Oleellisempaa oli, että keskusta ei kärsinyt murskatappiota, joka olisi horjuttanut hallitusta. Tässä Halla-ahon ennustus oli väärä.

Jos perussuomalaiset olisi ykkönen ja hallitus romahtamassa, Halla-ahon luopumisilmoitus olisi niin briljantti siirto, että sellaista ei ole ennen nähty.

Nyt ei aivan. Ihan.

Halla-aho oli ilmeisesti niin syvällä suunnitelmiensa syövereissä, että unohti hehkuttaa perussuomalaisten aidosti isoa voittoa kuntavaaleissa joka tuutin täydeltä. Nyt alkaa olla myöhäistä, ihmisillä on muuta ajateltavaa. Hellettäkin piisaa.

Halla-ahon ilmoitus oli joka tapauksessa rohkea ja määrätietoinen. Siitä voi hyötyä kokoomus.

Kuntavaaleissa kokoomus oli neljättä kertaa valtakunnan ykkönen äänissä. Tosin niitä tuli liki 9 000 vähemmän kuin 2017 ja kannatusprosenttikin kasvoi vain 0,7 prosenttiyksiköllä.

Kokoomus voitti, koska äänestysaktiivisuus oli alhainen ja kokoomuslaiset silti äänestivät. Ja se on voitto, josta osattiin ottaa kaikki irti.

Voitto on voitto vasta sen jälkeen.

Kokoomus julistaa itsensä nyt opposition ykköseksi ja tulevaksi pääministeripuolueeksi. Jos se haluaa porvarihallituksen, linjaansa siistivä perussuomalaiset sopisi hyvin mukaan. Kunhan ei pullikoi liioilla ehdoilla.

Halla-aho on puheissaan vienyt perussuomalaisia oikealle. Tämä ei ole aiheuttanut suurempia tunnekuohuja perussuomalaisten duunariäänestäjissä.

Kun sanasta tulee lihaa, asia voi olla toisin. Näin perussuomalaisille kävi Sipilän hallituksessa heti vuonna 2015. Alkoi alamäki, joka toi Halla-ahon valtaan puolueessa.

Jos Halla-ahon seuraaja haluaa välttää saman hänen pitääkin olla jo ihan oikea mestari.

Lue lisää: Ville Tavio kehottaa Riikka Purraa lähtemään perus­suomalaisten pj-kisaan

Lue lisää: Timo Soini ennusti Jussi Halla-ahon ratkaisun jo huhtikuussa

Lue lisää: Tällainen on ollut Jussi Halla-ahon poliittinen ura – haravoi ääniä vaaleista toiseen, alkuun budjettia ei juuri tarvittu

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?