Tutkijat: Halla-ahon seuraaja voi tulla tästä joukosta

Politiikan tutkija Emilia Palonen uskoo Halla-ahon ajoituksen ilmoitukselle olleen hyvä.

21.6.2021 13:52

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei aio asettua ehdolle perussuomalaisten puheenjohtajaksi elokuussa järjestettävässä puoluekokouksessa.

Mahdollisia seuraajia on useita. Politiikan tutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistolta lähtisi haarukoimaan ehdokkaita puolueen johdosta.

– Siellähän on tietenkin näkyviä naisehdokkaita esimerkiksi varapuheenjohtaja Riikka Purra ja europarlamentaarikko Laura Huhtasaari. Halla-aho itsekin oli euro­parlamentaarikkona, eikä pidä unohtaa sitä, että Laura Huhtasaari oli myös presidenttiehdokkaana.

– Tässä on profiloitunut aika paljon Riikka Purra, mutta toki siellä on muitakin aktiivisia, esimerkiksi perussuomalaisia miehiä. Tutkijana lähtisin tällaisista suunnista sitä haarukoimaan, ja toki eduskuntaryhmän puheenjohtajista, Palonen jatkaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana toimii Ville Tavio. Perussuomalaisten Juho Eerola on eduskunnan toinen varapuhemies.

Palosen mukaan vallanvaihto voi muodostua perussuomalaisille haasteelliseksi, jos tarpeeksi vahvaa manttelinperijää ei löydy. Toisaalta ajoitus on hänen mielestään otollinen.

– Se on oikeastaan aika hyväkin veto Halla-aholta, että tässä vaiheessa aletaan etsiä niitä muita nimiä puolueessa. Hän oli koko maan äänikuningas kuntavaaleissa, hänen paikkaansa ei varmasti kukaan kyseenalaista. Hän on ehkä myös vähän pettynyt vaalitulokseen, ja ajattelee, että pelkästään hänen karismallaan ei voiteta seuraavia vaaleja.

Eduskuntavaaleihin on Palosen mukaan perussuomalaisten kannalta tärkeää nostaa esiin muitakin henkilöitä valtakunnallisuuden korostamiseksi.

– Ajattelisin, ettei se henkilö kuitenkaan tästä Helsingin vaalipiiristä tule. Täällä Halla-aho on kuitenkin suvereeni, ja puolueen kannalta on järkevää, että kannatuksen nousua haetaan jostain muualtakin.

– Onhan hän jo siinä jonkin aikaa ollut ja nostanut puolueen kannatuksen aika vahvaksi valtakunnallisesti puolueen jakautumisen jälkeen. Hän kokee varmaan, että hän on tehnyt sen, mitä hän yksin keulassa voi.

Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari pitää Halla-ahon päätöstä jokseenkin yllättävänä.

– Kun yleensä puolueen puheenjohtajat lähtevät, he eivät lähde voittajina vaan siipeensä saaneina.

Ruostetsaari nostaa jatkajaehdokkaista todennäköisimpinä esiin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavion sekä puolueen varapuheenjohtaja Riikka Purran.

– Ville Tavio on eduskuntaryhmän puheenjohtajana ollut aika näkyvästi esillä. Myös Riikka Purra on ollut esiintynyt esimerkiksi tv-keskusteluissa. Voisi sanoa, että hän on jo tavallaan edustanut puoluettaan aika näkyvästi.

Mahdollisia syitä Halla-ahon päätökseen on monia. Ruostetsaari arvioi, että kyse voi olla yksinkertaisesti puheenjohtajuuden luonteesta.

– Onko sitten niin, ettei Halla-aho oikein nauti tämän tyyppisestä tehtävästä puolueen keulakuvana ja puhuvana päänä. En tiedä hänen suunnitelmiaan, mutta jotenkin tulee mieleen, että hän ei ole oikein ollut mukavuusalueellaan esimerkiksi seuraamissani vaalitenteissä.

Vaalimenestyksen perusteella Halla-aho tuskin on päätöstään tehnyt, Ruostetsaari pohtii.

– Halla-ahon kohdalla ei voida puhua mistään epäonnistumisesta, päinvastoin. Hänhän on saanut puolueen kannatusta nostettua. Ehkä hän ajattelee sitten, että on parempi lähteä kun on huipulla ja on hoitanut puheenjohtajan tehtävän menestyksellisesti.

Ruostetsaari allekirjoittaa Palosen arvion siitä, että päätös voi liittyä ajatukseen muiden puolueen jäsenten esiin tuomisesta ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

– Ehkä siinä voi olla tavallaan Timo Soinin kauden kokemuksetkin taustalla. Kun Soini oli perussuomalaisten puheenjohtaja, puolue henkilöityi häneen hyvin vahvasti ja oli jotenkin hyvin selvää, että perussuomalaisten kärki oli hyvin kapea. Siellä oli Soini, ja sitten tuli pitkä väli ennen kuin tuli seuraavia toimijoita.

– Ehkä Halla-aho haluaa nyt laajentaa puolueen kärkeä ja tuoda uusia nimiä esille. Eihän hän ole politiikasta käsittääkseni mihinkään lähdössä, mutta tavoitteena voi olla laajentaa sitä, miten puolue näkyy julkisuudessa. Ehkäpä hän ajattelee, että puolueessa tarvitaan tuoreita voimia kampanjan vetämiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?