VTV-dokumentit paljastavat leväperäisyyden: ”Yli-Viikarin matkalaskulta puuttuvat kaikki hotelli- ja taksikuitit”

Valtion talous- ja henkilöstöhallinto joutui pyytämään jatkuvasti pääjohtajan assistentilta tarkennuksia kuluselvityksiin liittyen.

VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari pidätettiin virastaan huhtikuussa. Eduskunnan kansliatoimikunta käsittelee Yli-Viikarin asemaa torstaina.

17.6.2021 6:00

Eduskunnan tarkastusvaliokunta arvioi tiistaina valmistuneessa mietinnössään VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin toimintatapaa matkustusasioiden hoitamisessa huolimattomaksi ja katsoi sen osoittavan ”jonkinasteista välinpitämättömyyttä noudattaa koko henkilöstöä sitovia toimintatapoja”.

VTV:n toiminnassa havaitut puutteet olivat Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon eli Palkeiden mukaan erittäin poikkeuksellisia, eikä vastaavaa ole havaittu muualla valtionhallinnossa.

Julki tulleesta VTV-aineistosta ilmenee, että Palkeet joutui pyytämään jatkuvasti Yli-Viikarin assistentilta tarkennuksia ja selityksiä pääjohtajan kuluselvityksistä.

– Yli-Viikarin matkalaskulta puuttuvat kaikki hotelli- ja taksikuitit ja muut ostoskuitit, katsotko sen uudelleen läpi ja lähetät puuttuvat kuitit. Korjasin myös maahan saapumisen Moskovaan, koska Moskovassa päivärahakorvaus on suurempi eli maahan saapumiseen tulee merkitä Venäjä, Moskova (ei pelkkä Venäjä), Palkeiden palveluasiantuntija kirjoitti sähköpostissaan pääjohtajan assistentille 27. marraskuuta 2019.

Ote VTV-aineistosta, joka on osa tarkastusvaliokunnan selvitystä.

Toukokuussa 2019 talouspalvelusihteeri oli tarkastamassa Yli-Viikarin laskua ja kyseli kuittien perään.

– Laskulle tarvittaisiin liitteeksi vielä kuitit kuluista: bussi 54,79 eur, kirja 16,24 eur, suklaakonvehdit 11,95 eur, taksi 38,30 eur ja 47,30 eur sekä lahjakulu 37 eur. Lisäksi huomauttaisin, että järjestelmässä on todella paljon kohdistamattomia ostoja (87 ostoa), joista suurin osa on HSL:n mobiililippuja. Onko nämä tarkoitus käsitellä jossain vaiheessa erillisellä kuluveloituksella? talouspalvelusihteeri kyseli.

Valtion talous- ja henkilöstöhallinto kyseli myös muun muassa selvityksiä Yli-Viikarin taksimatkoista sekä kampaamokäynneistä. IS kertoi aiemmin, että Yli-Viikari osti kauneudenhoitopalveluja valtion piikkiin 4 729 euron edestä 2018–2020.

– VM:n mielestä tällaisia kuluja ei tule maksaa henkilölle ainakaan verottomana. Voisiko tämän ajatella menevän edustuskuluihin ja maksetaan verollisena? Saisinko ohjeistuksen, miten menettelen? Palkeiden palveluasiantuntija kysyi kampaamokuluista sähköpostissaan 23.9.2019.

– Tämän voisi laittaa edustuskuluihin, Yli-Viikarin assistentti vastasi.

8.10.2019 Yli-Viikarin assistentti viestitti, että kampaamokulu käsitellään verottomana, koska kulu liittyi viraston kuvauksiin.

VTV:n suunnittelupäällikkö Jenni Leppälahti kertoi tarkastusvaliokunnalle ehdottaneensa Yli-Viikarille, että hän maksaisi kampaamokulunsa itse, mutta Yli-Viikari ei pitänyt tätä ”sopivana ratkaisuna”. Pääjohtajan mukaan aloite stailauksiin oli tullut viestinnästä.

VTV.n oikeudellisista asioista vastaava johtaja Mikko Koiranen katsoi, että menot voitiin hyväksyä ja Leppälahti hyväksyi kampaamomenon.

– Tässä vaiheessa minulla ei ollut tiedossa, että kuvaukset ja kampaamokäynti eivät ajallisesti olleet välittömästi yhteydessä, Leppälahti kertoi lausunnossaan.

VTV ilmoitti huhtikuussa perivänsä Yli-Viikarilta takaisin 1122 eurolla stailaus- ja kampaamohankintoja, jotka eivät liittyneet välittömästi ajallisesti kuvauksiin. Yli-Viikari osallistui esimerkiksi hiusmuotoilu- ja pukeutumisvalmennuksiin, jotka eivät liittyneet suoraan työtehtäviin.

VTV:n johtaja Jaakko Eskola arvioi tarkastusvaliokunnalle, että matkustusprosessiin liittyvä palvelukeskuksen toteuttama kontrolli on toiminut varsin hyvin.

– Palvelukeskuksen toteuttama kontrolli ei kuitenkaan kata matkojen tarkoituksenmukaisuuden tai matkustusluokan valintaa. Tältä osin suositeltaisiin, että tarkastusviraston tulee kiinnittää erityistä huomiota pääjohtajan matka- ja kululaskujen asianmukaisuuteen siten, että jo tarkastusvirastossa varmistettaisiin, että matka- ja kululaskuilla on tarvittavat liitteet ja selvitykset.

Eduskunnan kansliatoimikunta käsittelee torstaina Yli-Viikarin edellytyksiä jatkaa VTV:n pääjohtajan tehtävässä.

Mahdollisia päätöksiä tehdään vasta sen jälkeen, kun kansliatoimikunta on kuullut Yli-Viikaria. Yli-Viikari on kutsuttu kuultavaksi ensi keskiviikkona.

Yli-Viikarin mahdollisesta irtisanomisesta päättää eduskunnan täysistunto. Asiassa pyritään saamaan ratkaisu ennen kevätistuntokauden päättymistä.

17.6. kello 11.30: Korjattu kieliasua, Yli-Viikarin asemaa käsittelee eduskunnan kansliatoimikunta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?