Kiuru vakuutteli vanhusten kotihoidon paranevan: ”Sen ei pitäisi olla riippuvainen siitä, mitä palveluista ehditään toteuttaa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kiuru vakuutteli vanhusten koti­hoidon paranevan: ”Sen ei pitäisi olla riippuvainen siitä, mitä palveluista ehditään toteuttaa”

Ministeri Kiurun ja STM:n virkamiesten oli vaikea kertoa, kuinka paljon rahaa ja hoitajia on varattu kotipalveluiden kuntoon saattamiseksi.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru esitteli tänään lakiluonnosta vanhusten kotipalveluiden parantamiseksi.

16.6. 12:47

Hallitus on luvannut laittaa vanhustenhoidon kuntoon.

Hallitus on jo säätänyt lain hoitajamitoituksesta – nyt sosiaali- ja terveysministeriö on saanut valmiiksi lakiluonnoksen ikäihmisten kotihoidon ja asumispalvelujen uudistamisesta.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi kotihoidon uudistamisesta, että vanhukselle tehtävästä palvelusuunnitelmasta tulee sitovampi.

– Meillä pitäisi olla sitovammat määräykset sille, mitä kotihoito yksittäiselle henkilölle tarkoittaa. Palvelusuunnitelman päätöksen pitäisi olla enemmän virallinen dokumentti siitä, mitä henkilö kotihoidossa saa – eikä siitä pitäisi saada laistaa.

– Lain pitäisi turvata paremmin myös se, että henkilökuntaa varataan riittävästi. Eikä kotikäynnin pituus voi riippua mistään muusta asiasta kuin siitä, minkälaisen palvelusuunnitelman mukaiset palvelut on ihmiselle annettu. Sen ei pitäisi olla riippuvainen siitä, mitä palveluista ehditään toteuttaa, tai ehditäänkö niitä toteuttaa juuri sinä päivänä, Kiuru totesi.

Lakiin siis säädetään sitovammin, että kotipalvelut pitää kaikissa oloissa turvata yksittäiselle henkilölle, jolla on päätös palvelusuunnitelmasta.

– Tästä ei voisi enää laistaa. Jo nyt laki edellyttää, että kotihoidon piirissä oleville iäkkäille on laadittava yksilöllinen palvelusuunnitelma – eli millaisia palveluita hän saa. Kunnittain on kuitenkin erittäin suuria vaihteluita, kuinka hyvin asiakkaat ovat saaneet palvelusuunnitelmassa luvattuja palveluita, Kiuru totesi.

– Näin ei voi olla. Jatkossa laki turvaisi nykyistä paremmin, että henkilökuntaa varattaisiin riittävästi ja myös palvelut päätöksen mukaisesti toteutuisivat, Kiuru jatkoi.

Kotipalveluita on jatkossa mahdollista saada myös ympäri vuorokauden, ja turvapalvelut tulevat osaksi kotipalvelua.

– Lakimuutoksella on tarkoitus lisätä kotihoidon asukkaiden turvallisuutta. Kotihoidon asukas voi tuntea olonsa turvattomaksi, jos palvelu on rajoitettu vain tiettyihin vuorokauden aikoihin.

– Jatkossa kotihoitoa olisi järjestettävä henkilön tarpeen mukaan vuorokauden ajasta riippumatta, siis myös öisin. Lisäksi ympärivuorokautiset turvapalvelut tulisivat osaksi tukipalvelua ja niiden toteuttamiselle säädettäisiin yhtenäiset laatuvaatimukset, Kiuru kertoi.

Tiedotustilaisuudessa jäi hivenen epäselväksi, mitä kotihoidon parantaminen maksaa, kuinka paljon lisää hoitajia kotihoitoon tarvitaan, ja miten kuntia sanktioidaan, jos kotihoito ei ole lain edellyttämällä tasolla.

Kiuru sanoi IS:lle, että jo hallitusohjelmassa on varattu rahat kotipalveluiden parantamiseen.

Lisärahaa on ilmeisesti 45 miljoonaa euroa, ja tällä katettaisiin ympärivuorokautisesta kotihoidosta ja turvapalveluista tulevia uusia kuluja.

Lisähoitajien tarpeesta IS:lle annettiin ympäripyöreitä vastauksia. Jo nyt hoitoalalla on pulaa henkilöstöstä, ja ympärivuorokautisen hoivan hoitajamitoitus tarvitsee lisää työntekijöitä.

Lakiluonnoksessa kotihoidon lisäresurssit ovat tiettävästi 300-700 hoitajaa.

Henkilökuntaa ei ole siis aina saatavilla, ja lakiluonnos edellyttää kotihoidon toteuttavan lupauksensa ikäihmiselle.

– Emme voi lähteä siitä, että – kun osa kunnista on jo hoitanut velvoitteensa erittäin mallikkaasti – se porukka, joka ei ole hoitanut tehtäviään mallikkaasti, että me lähtisimme heille hakemaan erityistä kompensaatiota siitä tekemättömästä työstä, Kiuru sanoi.

– Kaikkien pitää olla samalla viivalla siinä, että nykyiset tehtävät hoidetaan. Jos tehtäviä ei ole hoidettu, laki varmistaa, että ne hoidetaan, Kiuru jatkoi.

Lakiluonnos kotihoidon uudistamisesta lähtee nyt lausuntokierrokselle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?