Tytti Yli-Viikari voi palata VTV:ssä ylijohtajan virkaan, vaikka hän joutuisi pois pääjohtajan paikalta

On VTV:n asia arvioida, vaikuttaisiko rikosepäily muiden tehtävien hoitamiseen virastossa, sanoo VTV:n hallintojohtaja.

Tytti Yli-Viikari on parhaillaan pidätettynä VTV:n pääjohtajan tehtävistään. Kuva on vuodelta 2019.

16.6.2021 6:00

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan virasta pidätetyllä Tytti Yli-Viikarilla on VTV:ssä ylijohtajan virka, johon hän voi palata milloin tahansa. Kun eduskunta valitsi Yli-Viikarin VTV:n pääjohtajaksi vuonna 2016, hänet vapautettiin ylijohtajan tehtävistään pääjohtajan tehtävän ajaksi.

Asiasta kertoi ensin Iltalehti.

Yli-Viikarin jatkosta pääjohtajana päättää eduskunta. Tiistaina tarkastus­valiokunta kertoi mietinnössään, että se siirtää asian eduskunnan puhemiehistön johtamalle kansliatoimikunnalle pohdittavaksi. Kansliatoimikunnan tehtävänä on arvioitava, onko Yli-Viikarilla vielä edellytyksiä toimia pääjohtajan tehtävässään. Toimikunnasta asia tuodaan vielä eduskuntaan päätettäväksi.

Lue lisää: Näin Tytti Yli-Viikarin kohtalo ratkaistaan

Jos Yli-Viikari irtisanotaan tai hän päättää itse irtisanoutua pääjohtajan virastaan, voi hän palata ylijohtajan virkaansa rikosepäilystä huolimatta. Hänellä on siihen lain nojalla oikeus, sanoo VTV:n hallintojohtaja Tuula Sandholm.

Poliisi tutkii Yli-Viikarin toimia lentopisteisiin ja tämän tekemään työsopimukseen liittyen. Eduskunnan kansliatoimikunta on pidättänyt Yli-Viikarin virasta rikostutkinnan ajaksi.

Yli-Viikari on valittanut hyllytyksestään Helsingin hallinto-oikeuteen lain­vastaisena. Hänen mukaansa virasta pidättämisen syynä ei ollut poliisitutkinta vaan julkisuuden synnyttämä paine.

Jos sellainen tilanne tulisi eteen, että Yli-Viikari irtisanottaisi tai hän irtisanoutuisi ja hän olisi palaamassa taustavirkaansa ylijohtajana, on VTV:n tehtävä arvioida, vaikuttaisiko hänen pääjohtajana saamansa rikosepäily taustaviran tehtävien hoitamiseen. Tässä tilanteessa asia arvioitaisi siis VTV:n sisällä, eikä eduskunnassa.

– On ennenaikaista spekuloida tai arvioida sitä, voisiko Yli-Viikari toimia jossain muussa tehtävässä, sillä mitään muuta tehtävää ei tällä hetkellä ole, eikä toisaalta myöskään tietoa siitä, onko Yli-Viikari palaamassa taustavirkaansa. Juridinen arvio lähtee tarvittaessa siitä, että onko se tehtävä sitten sellainen, jonka hoitamiseen ei ole rikosepäilyn takia edellytyksiä, Sandholm sanoo.

– Kysymys on virkamiesoikeudellisesta kantista haastava ja mielenkiintoinen, Sandholm myöntää.

Tulipa irtisanoutuminen, irtisanominen tai ei, Yli-Viikarin kausi on joka tapauksessa päättymässä vuoden 2021 loppuun. Häntä edeltäneistä pääjohtajista Tuomas Pöysti siirtyi kautensa jälkeen VNK:n sote-uudistusta käsitteleväksi alivaltiosihteeriksi ja sieltä oikeuskansleriksi, ja Pöystiä edeltänyt Tapio Leskinen taas jäi kautensa jälkeen eläkkeelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?