Näin Tytti Yli-Viikarin kohtalo ratkaistaan

Kansliatoimikunnan tehtävänä on arvioida, onko pääjohtajalla edellytyksiä jatkaa tehtävässään.

15.6.2021 18:38

Valtiontalouden tarkastusvirastoa koskevassa vyyhdissä päästiin nytkähdys eteenpäin tänään, kun eduskunnan tarkastusvaliokunta antoi asiasta oman mietintönsä. Valiokunta tarkasteli mietinnössään VTV:n taloudenhoitoa ja myös pääjohtajan toimintaa.

Tarkastusvaliokunta arvioi, että pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin toiminta on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta VTV:n toimintaan ja vahingoittanut sen julkikuvaa. Se katsoo, että eduskunnan kansliatoimikunnan tulisi selvittää, onko pääjohtajalla edellytyksiä jatkaa tehtävässään.

Lue lisää: Tarkastus­valio­kunta toivoo potkuja VTV:n Yli-Viikarille: ”Kyse on pää­johtajien laskuihin liittyvistä epäselvyyksistä ja suoranaisesta ohjeiden vastaisesta toiminnasta”

Pikaista päätöstä asiasta toivoo myös VTV. Pääjohtajan sijainen Matti Okko VTV:stä totesi viraston pitämässä tiedotustilaisuudessa tiistaina, että se on paitsi hänen henkilökohtainen toiveensa, myös koko viraston yhteinen toive.

Lue lisää: VTV toivoo pian selvyyttä kysymykseen Yli-Viikarista

Lue lisää: VTV kertoi tilanteestaan: Toimintatavat eivät aina ole olleet esimerkillisiä

Yli-Viikarin tapaus siirtyy seuraavaksi siis eduskunnan kansliatoimikunnan käsiteltäväksi. Irtisanomismenettelystä oli aikaisemmin hieman epäselvyyttä, sillä asiaa koskeva lainsäädäntö on perustuslakivaliokunnan kuulemien perustuslakiasiantuntijoiden mukaan puutteellinen.

Tytti Yli-Viikarin toiminta VTV:n pääjohtajana on ollut tarkassa syynissä.

Tarkastusvaliokunta oli pyytänyt perustuslakivaliokunnalta lausuntoa asiasta, mutta perustuslakivaliokunta ei halunnut ottaa kantaa asiaan, josta ei ole olemassa olevaa lainsäädäntöä.

Tarkastusvaliokunta päätyi mietinnössään siihen, että asia siirretään eduskunnan kansliatoimikunnan käsiteltäväksi.

Kansliatoimikuntaan kuuluvat eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk) ja varapuhemiehet Antti Rinne (sd) ja Juho Eerola (ps) sekä eduskunnan keskuudestaan valitsemat neljä kansanedustajaa Arja Juvonen (ps), Eeva Kalli (kesk), Jukka Kopra (kok) ja Antti Lindtman (sd) ja heidän neljä varajäsentään.

Kansliatoimikunta on yleisestikin vastuussa eduskunnan henkilöstöön liittyvistä asioista. Se nimittää eduskunnan korkeimmat virkamiehet. Kansliatoimikunta myös päätti Yli-Viikarin viralta pidättämisestä huhtikuussa. Yli-Viikari oli silloin kansliatoimikunnan kuultavana.

Kansliatoimikunta valmistelee asian ja tuo sen sitten eduskunnan täysistunnon eteen. Toimikunta kokoontuu seuraavan kerran torstaina ja käsittelee jo silloin myös VTV:n pääjohtajan toimintaan liittyviä asioita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?