Hjallis, Joel ja Roy Harkimo menivät läpi kuntavaaleissa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Isä, poika ja isän veli: kolme Harkimoa rynni valtuustoihin – neljäs Harkimo jäi rannalle

– Kun Hjallis perusti puolueen, niin mä sanoin, että en lähde mukaan vain siksi, että se on Hjalliksen puolue, Joel Harkimo kertoo.

Joel (vas.), Hjallis ja Roy Harkimo ovat kaikki tuoreita valtuutettuja.

18.6. 8:33

Liike Nyt onnistui sunnuntain kuntavaaleissa murtautumaan valtakunnallisesti kuntakentille. Se sai ensimmäisissä kuntavaaleissaan yhteensä 49 edustajaa valtuustoihin ympäri Suomen. Puolue oli toiseksi suosituin puolue Vehmaalla ja kolmanneksi suosituin Kiuruvedellä ja Savonlinnassa. Helsingissä Liike Nyt nappasi kolme paikkaa.

Lue lisää: Ensimmäisissä kunta­vaaleissa 49 paikkaa – nämä syyt ovat Liike Nytin nousun taustalla

Helsingissä valtuustoon kovilla henkilökohtaisilla äänimäärillä nousivat puolueen puheenjohtaja Hjallis ja Joel Harkimo, isä ja poika. Kolmantena Helsingissä valtuustoon nousi entinen demarivaikuttaja Mikael Jungner.

Harkimoiden perhepiiristä läpi saatiin isän ja pojan lisäksi vielä velikin. Hjalliksen veli Roy Harkimo, 65, nappasi viidenneksi eniten ääniä Sipoossa ja nousee ensikertalaisena Sipoon kunnanvaltuustoon. Tapahtumaohjaaja ja yrittäjä Roy, ”Rolle”, ei ole veljensä tavoin viihtynyt aikaisemmin julkisuudessa. Roy on tv-persoona Amanda Harkimon isä.

Ilta-Sanomat tapasi kolmikon Liike Nytin puoluetoimistolla Helsingissä.

– Oon ollut kiinnostunut politiikasta, mutta en ole koskaan kokenut, että haluaisin kuulua mihinkään puolueeseen. Liike Nytissä on mun mielestä tavallisia puolueita enemmän vapautta toteuttaa niitä omia ideoita ja ajatuksia. Eikä tarvitse vain seurata puolueen kantaa kaikesta, Roy kuvaa tausta-ajatuksiaan ehdolle lähtemisestä.

Varmaan silläkin jotain vaikutusta on ollut, että oma veli on puolueen perustaja ja puheenjohtaja. Liikkeessä Royta viehättää myös se, että kansalaisia pyritään ottamaan mukaan tavallista tiiviimmin. Sipoossa hän haluaisi tehdä päätöksenteosta avoimempaa.

Hän kertoo yllättyneensä saamastaan äänimäärästä. Hän sai 191 ääntä. Omaa tulostaan enemmän hän iloitsee siitä, että Liike sai Sipoossakin yhteensä kolme paikkaa. Puolueen perusta vahvistuu.

Kampanjoinnissa hän luotti mainosten ja vaalitorien yhdistelmään. Royn mainoksia oli Hjalliksen sanoin ”joka helvetin tolpassa”.

Helsingissä 1 572 ääntä saanut Joel edusti vielä helmikuuhun 2019 asti kaupunginvaltuustossa kokoomusta. Kokoomus tuntui pitkään luonnollisimmalta vaihtoehdolta, hän kertoo. Joelin äiti, Leena Harkimo, oli pitkään kokoomuksen kansanedustajana ja isä Hjalliskin edusti aikaisemmin kokoomusta.

– Kun Hjallis perusti puolueen, niin mä sanoin, että en lähde mukaan vain siksi, että se on Hjalliksen puolue, Joel kertoo.

Liikkeeseen hän päätyi vasta todettuaan, että sen pyrkimykset vastaavat hänen omiaan. Hän näkee, että politiikka kaipaa muutosta ja modernisoimista. Että kaiken keskiössä olisivat kansalaiset.

– Tietenkin se jännitti lähteä kokoomuksesta, siellä on niin paljon ystäviä. Kun sisäistin Liike Nytin idean, niin lähdin intoa täynnä mukaan. Ei ole kaduttanut, Joel sanoo.

Joel ja Hjallis valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon, Roy edistää tulevalla kaudella Sipoon asioita.

Hän iloitsee siitä, että Liike Nytin valtuustoryhmä kasvaa nyt kerralla yhdestä kuuteen – kolme varsinaista ja kolme varajäsentä. Koska Joel vaihtoi valtuustoryhmää kesken kauden, hänellä ei ollut edes varavaltuutettua seuranaan.

– Neljä vuotta sitten, kun menin valtuuston ekaan kokoukseen, olin aivan ”hoomoilasena”. Oli kauan tutustumista työhön, mutta nyt on helpompi kun on viisi tyyppiä ympärillä.

Joel haki kampanjalleen näkyvyyttä paitsi vaalitoreilla ja ”flaikuttamalla”, eli jakamalla vaalimainoksia postilaatikoihin, myös somessa. Joelilla on esimerkiksi yli 30 000 seuraajaa Instagramissa.

Lue lisää: Katso kuntavaalien täydellinen tulospalvelu: kaikki valtuutetut, ääniharavat, äänestys­alueiden tiedot...

Myös Hjalliksella on somessa vahva seuraajakunta. Puheenjohtaja itse arvioi, että puolue on somen käytössä ykkönen Suomessa.

– Meillä on työkalut siihen, että ihmiset voi päästä tutustumaan meidän asiaan. Ei oltaisi menestytty ilman sosiaalista mediaa, ei olisi ollut mitään mahdollisuutta, Hjallis arvioi.

Vaali-iltana Harkimo vaikutti alkuillan haastatteluissa pettyneeltä, mutta miehen mieli muuttui illan aikana. Syy: odotettua heikompi tulos ennakkoäänistä. Puolue sai esimerkiksi Helsingissä ennakkoäänistä 2,6 prosenttia ja vaalipäivän äänistä 4,5 prosenttia.

– Tuli todistettua, että ollaan koko Suomen laajuinen puolue, ei enää vain joku yksi kansanedustaja, puheenjohtaja arvioi vaalitulosta.

Haastattelun päätteeksi oli vielä pakko kysyä, oliko perhepiiristä ehdokkaita mahdollisesti vielä neljäskin. Selviää, että Hjalliksen ja Royn serkku Riitta Harkimo oli kuin olikin ehdolla Sdp:n listoilla Tuusulassa. Riitta ei päässyt läpi.

– Väärä puolue, kuului kolmikon yksimielinen tuomio asiasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?