Tarkastus­valio­kunta toivoo potkuja VTV:n Yli-Viikarille: ”Kyse on pää­johtajien laskuihin liittyvistä epäselvyyksistä ja suoranaisesta ohjeiden vastaisesta toiminnasta”

Eduskunnan tarkastusvaliokunta on laatinut yksimielisen mietinnön Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) taloudenhoidosta.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan mielestä Tytti Yli-Viikarin toiminta on heikentänyt luottamusta ja vahingoittanut VTV:n julkikuvaa.

15.6.2021 14:26

Eduskunnan tarkastusvaliokunta näyttää vihreää valoa VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin irtisanomiseksi.

Tarkastusvaliokunta selvitti VTV:n taloudenhoitoa ja Yli-Viikarin toimintaa.

Valiokunnan mielestä Yli-Viikarin toiminta on heikentänyt luottamusta ja vahingoittanut VTV:n julkikuvaa.

Valiokunta toivoo, että eduskunnan kansliatoimikunta selvittäisi Yli-Viikarin irtisanomisen edellytyksiä virkamieslain mukaan ja toisi asian eduskunnan ison salin päätettäväksi.

– Pääjohtajan toiminta on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta Valtiontalouden tarkastusviraston oman taloudenhoidon asianmukaisuuteen sekä sisäisen valvonnan toimivuuteen ja vahingoittanut viraston julkikuvaa, valiokunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) tiivisti.

– Valiokunta katsookin, että eduskunnan kansliatoimikunnan tulee selvittää, onko pääjohtajalla edellytyksiä eduskunnan virkamieslain mukaisesti jatkaa tehtävässään ja irtisanomisedellytysten täyttyessä saattaa asia eduskunnan täysistunnon päätettäväksi, Alanko-Kahiluoto jatkoi.

Tarkastusvaliokunta selvitti, onko Yli-Viikari noudattanut hyvän hallinnon periaatteita ja näyttänyt omalla toiminnallaan hyvää esimerkkiä julkisten varojen käytössä.

– Ne eivät selvityksemme mukaan joka kohdassa toteudu VTV:ssä, Alanko-Kahiluoto totesi.

Esimerkiksi Yli-Viikarin matkasuunnitelmissa ja matkalaskuissa on ollut epäselvyyksiä ja puutteita.

Lue lisää: VTV-dokumentit: Yli-Viikarin virka­matkojen kustannukset 2016–2020 187 369 euroa, matkojen kesto yhteensä 327 vuorokautta

– Pääjohtajan matkalaskuista on tehty useita lisäselvityspyyntöjä. Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus on toistuvasti pyytänyt VTV:tä täydentämään pääjohtajan laskuja koskevia tietoja sekä toimittamaan puuttuvia kuitteja ja selvityksiä.

– VTV:n toiminnassa havaitut puutteet ovat poikkeuksellisia, eikä vastaavaa ole havaittu muualla valtionhallinnossa. Kyse on pääjohtajien laskuihin liittyvistä epäselvyyksistä ja suoranaisesta ohjeiden vastaisesta toiminnasta, Alanko-Kahiluoto totesi.

Tarkastusvaliokunta käsitteli myös muun muassa Yli-Viikarin lentomatkoista saamia Finnairin Plus-pisteitä.

– Valtionhallinnossa ei pitäisi olla epäselvää siitä, että virkamatkoista käytettävät edut on käytettävä työnantajan hyödyksi, valiokunnan varapuheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd) totesi.

– Merkittävä puutteena valiokunta on pitänyt sitä, että etujen käyttöä ja annettujen ohjeiden toteutumista kyetä valvomaan. Näin ollen on epäselvää, ovatko Finnairin Plus-pisteet jääneet käyttämättä vai onko niitä käytetty ohjeiden vastaisesti yksityisiin tarkoituksiin, Mäkisalo-Ropponen jatkoi.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta esitti kaksi lausumaa, mitä jatkossa pitäisi tehdä.

Ongelma on ollut se, että Yli-Viikarin matkasuunnitelmat ja laskut on hyväksynyt aina pääjohtajan alainen.

Valiokunta toivoi, että hallinnossa voitaisiin noudattaa yksi yli yhden -periaatetta, eli asioiden hyväksyttämistä esimiehellä.

VTV ei kuulu minkään ministeriön alaisuuteen, ja VTV:n pääjohtajalla ei muista päällikkövirastoista poiketen ole esimiestä.

Toinen lausuma koskee valtion matkustusohjeiden selkeyttämistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?