Näkökulma: Vaalitappio auttoi Sdp:tä näkemään Marinin sädekehän läpi

Sdp:ssä nähdään puolueen joutuneen vaalien alla selittelijän ja alta­vastaajan asemaan. Keskustelun keskittyminen Marinin ateriaetuihin ei ainakaan parantanut tilannetta.

14.6.2021 20:54

Jos jollekulle tuli yllätyksenä, että pääministeriksi tuli valittua ihminen, niin viimeistään nyt pitäisi se nähdä. Näin kuvailee eräs demari tuntojaan kuntavaalien jälkimainingeissa.

Sdp:n sunnuntainen historiallisen huono kuntavaalitulos auttoi puoluetta näkemään selkeämmin Sanna Marinin (sd) sädekehän läpi ja tipautti pääministeri kansankin silmissä takaisin tavallisten kuolevaisten joukkoon.

Vaaleissa oli luotettu monella tapaa liikaa pääministerin ulkomaita myöten loistavaan valovoimaan. Se ei kuitenkaan tällä kertaa riittänyt takaamaan Sdp:lle voittoa vaaleissa.

Marin veikin puolueensa tappioon ensimmäisissä vaaleissaan Sdp:n puheenjohtajana.

17,7 prosentin vaalitulos oli Sdp:lle valtava pettymys.

Kun vielä vuosi sitten Sdp:n kannatus oli Marinin valinnan jälkeen vahvassa nousussa, kääntyi tilanne kuluneena vaalikeväänä päinvastaiseksi. Sekä Sdp:n että pääministerin henkilökohtainen suosio sulivat hiljalleen vaaleja edeltävissä gallupeissa.

Vaalihien kuivuttua Sdp:ssä on selitetty tappiota alhaisella äänestysaktiivisuudella ja puolueen sukupolven vaihdoksella. Myöskään ehdokasasettelu ei mennyt tällä kertaa nappiin. Moni vanha puolueen aktiivi päätti nyt antaa tilaa nuoremmilleen ja jätti itse asettumasta ehdolle.

Yllätystä kuvaillaankin suureksi, kun ehdokaslistoja ei millään saatu kasvatettua viime kuntavaalien tasolle ja kannatus laski vaaleissa entisestään.

Pettymys ei kuitenkaan ole niin valtaisa, että se johtaisi laajempien johtopäätösten tekemiseen, vaan Marinin asemaa puolueen puheenjohtajana kuvaillaan edelleen vahvaksi.

Sille pääministeri ei voi mitään, että naama kuluu, kun vaikeidenkin asioiden yhteydessä täytyy väistämättä olla paljon esillä julkisuudessa.

Puolueesta kuitenkin myönnetään, ettei keskustelun keskittyminen vaalien alla Marinin verovaroin kustannettuihin aterioihin ainakaan parantanut tilannetta.

Eduskuntaryhmässä harmiteltiin jo ennen vaaleja kovaan ääneen sitä, että eräässäkin television yksilötentissä Marin sai selitellä ensimmäiset viisitoista minuuttia ajasta pelkkiä ateriaetujaan, ennen kuin itse vaalien aiheisiin päästiin kiinni.

Sdp joutui osan mielestä vaalien alla kaiken kaikkiaan liiaksi selittelijän ja altavastaajan asemaan, eikä koko kampanjan aikana päästy puhumaan puolueelle tärkeistä asioista ja teemoista.

Etenkin verotusta koskevan keskustelun nähdään sataneen kokoomuksen laariin. Viimeisillä viikoilla ennen vaaleja julkisuudessa keskityttiin muun muassa hallituspuolueiden riitelyyn maakuntaverosta.

Osa näkee Sdp:n myös keskittyneen liiaksi muiden puolueiden äänien kalasteluun.

Erään kansanedustajan mielestä äänestäjille onkin syntynyt virheellinen kuva, jonka mukaan Sdp:lle tärkeät teemat, kuten työelämän murros, ovat jääneet ympäristö- ja globaalien kysymysten jalkoihin.

Vaalitulos nähdäänkin osoituksena siitä, että puolueen sisällä pitää osata nähdä nykyistä tarkemmin puolueen oman kentän laajuus.

Erään keskeisen demarivaikuttajan mukaan puoluejohto tulee tarvitsemaan tässä toisiaan aikaisempaa enemmän. Osa toivoo kuntavaalituloksen herättävän Marinin ja tämän lähipiirin siihen, että päätöksenteossa on hyvä osallistaa suurempaa joukkoa.

Viime vuoden lopulla Marinin itsevaltaiset otteet kiukuttivat Sdp:n eduskuntaryhmässä, kun tämä yritti siirtää Antti Lindtmanin syrjään eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta.

Lue lisää: Kommentti: Sanna Marinin itse­valtaisuus ja Antti Lindtmanin syrjäyttämis­yritys närästävät Sdp:n eduskunta­ryhmässä

Eduskuntavaalit häämöttävät jo kahden vuoden kuluttua, ja näillä luvuilla Sdp löytää itsensä pian porvaripuolueen oppositiosta, jos jokin ei muutu.

Sdp:ssä on nyt tarkan pohdinnan paikka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?