Tampereen tarkastus­laskenta ohi – kokoomus päihitti Sdp:n vain 15 äänellä

Kilpailu kaupungin pormestaripaikasta ratkesi vasta maanantain tarkastuslaskennassa.

Kokoomuksen Tampereen pormestariehdokas Anna-Kaisa Ikonen vaalivalvojaisissa sunnuntaina 13. kesäkuuta.

14.6.2021 17:54 | Päivitetty 14.6.2021 19:48

Tampereen kunnallisvaalien tarkastuslaskenta on päättynyt, ja kaupungin pormestaripuolueeksi on nousemassa niukasti kokoomus Rkp:n kanssa muodostamansa vaaliliiton turvin. Vaaliliitto sai 15 ääntä enemmän kuin toiseksi tullut Sdp. Virallinen tulos ilmoitetaan keskiviikkona.

Vaalit valtakunnallisesti voittaneen Kokoomuksen kärkisija Pirkanmaan maakuntakeskuksessa oli siis hiuskarvan varassa. Vaalipäivän ääntenlaskennassa Sdp päihitti pelkän kokoomuksen 132 äänellä. Rkp:n kanssa solmimansa vaaliliiton avulla kokoomus sai tililleen kuitenkin Rkp:n vaatimattoman 160 äänen saaliin. Näin ollen kokoomus nousi voittoon ensin 26 äänellä.

Erikoisuudet Tampereen jännitysnäytelmässä eivät päättyneet tähän, sillä koko Rkp:n äänisaalis satoi toukokuussa kuolleen Peter Löfbergin laariin. Löfberg oli Rkp:n ainoa ehdokas Tampereella, eikä hänen nimeään voitu enää poistaa ehdokaslistalta vaalien ollessa käynnissä.

Kokoomus ja RKP keräsivät 28 010 ääntä ja Sdp 27 995. Sekä vaaliliitto että Sdp keräsivät 24,3 prosentin ääniosuuden ja saivat uuteen valtuustoon 17 valtuutettua. Tulos vahvistetaan keskusvaalilautakunnan kokouksessa keskiviikkona.

Valtuustoryhmien edustajat totesivat jo sunnuntai-iltana, että äärimmäisen täpärän voiton kammenneen kokoomuksen pormestariehdokas Anna-Kaisa Ikonen ryhtyy vetämään pormestarineuvotteluja.

Ikonen kertoi STT:lle aikovansa lähettää kaupungin valtuustoryhmille jo tiistaina kysymyksiä, joihin saatujen vastausten pohjalta kaupungin pormestarineuvotteluja aletaan käydä. Vastauksia odotetaan perjantaihin mennessä.

–  Tavoitteena on saada kesäkuun aikana tieto siitä, mikä se meidän koalitio on ja ohjelman päälinjat kasaan, Ikonen sanoi.

Kaupunginvaltuusto valitsee pormestarin elokuun puolivälissä. Jos Ikonen odotetusti onnistuu pormestarikoalition kokoamisessa, se käytännössä tarkoittaa, että hänet valitaan seuraavaksi pormestariksi.

Vuoden 2019 vaaleissa eduskuntaan noussut Ikonen työskenteli Tampereen pormestarina aiemmin vuosina 2013–2017.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?