Kommentti: Jussi Halla-aho teki 29.5.2021 kello 10.50 käsittämättömän mokan, joka kävi kunta­vaaleissa kalliiksi

Joskus vaalimenestys on pienestä kiinni. Sen tietää nyt perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, kirjoittaa pääkirjoitustoimittaja Timo Paunonen.

Jussi Halla-aho, Simo Grönroos ja Matti Putkonen jännittivät vaalitulosta Apollossa Helsingissä.

14.6.2021 11:52

Perussuomalaisten odotettu kuntajytky jäi suutariksi. Puolue kyllä voitti verrattuna edellisiin vaaleihin, mutta kannatuskyselyjen lupaama jättipotti jäi lunastamatta.

Syitä alavireiseen tulokseen on etsitty illan ja aamun ajan.

Matala äänestysprosentti suosi kannattajansa hyvin uurnille saaneita kokoomusta ja keskustaa. Jussi Halla-ahon ympärille ei syntynyt sellaista hypetystä, että se olisi siivittänyt puolueen haastamaan kokoomusta. Halla-ahoa hivelee varmasti se, että hänet kruunattiin äänikuninkaaksi. Henkilö Jussi Halla-aho on kuitenkin eri juttu kuin koko puolue erittäin kirjavine ehdokkaineen maakunnissa.

Lue lisää: Vaalien kuumat jälki­löylyt – Häkkänen: ”Tämä on selvä vasta­lause vasemmistolaiselle politiikalle”

Katso alta Halla-ahon kommentit vaalituloksesta sunnuntaina:

Perussuomalaiset aloitti kamppailun ajoissa, jo viime syksynä. Maalina olivat keskusta ja sen äänestäjät. Vaalivideoissa käyskenneltiin peltojen ja metsien reunoilla muistuttamassa, että nyt on muutoksen aika. Tämä toki täytyy muistaa: perussuomalaiset eteni kunnissa ja kasvatti valtuutettujensa määrää. Eli siinä mielessä kampanja ei uponnut suohon.

Mutta.

Halla-aho ei ole kansan villitsijä, mutta ehkä sitäkin olisi tarvittu viimeisten marginaaliäänestäjien keräämiseksi laariin.

Analyyseissä on unohtunut myös Halla-ahon giganttimainen moka. Puolueen puoluevaltuustossa toukokuussa puheenjohtaja lähti vaarallisille vesille pohtimalla ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistuksia ja yleissitovien työsopimusten merkitystä. Lähiökuppilassa maahanmuuttajia päivittelevälle työttömälle ansiosidonnainen työttömyyskorvaus on pyhä asia, jopa pyhempi kuin loputon mantra työpaikat vievistä maahanmuuttajista.

Mitä Halla-aho sitten sanoi?

Katsotaanpa.

Halla-aho pyöritteli lavein sanakääntein sitä ajatusta, että työttömyysturvaan on tehtävä muutoksia.

Ay-liike vastustaa heikennyksiä työttömyysturvaan ja irtisanomissuojaan, paikallisen sopimisen lisäämistä ja työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista sekä lakko-oikeuden rajoittamista. Samoin se vastustaa sisäistä devalvaatiota eli palkkojen tosiasiallista leikkaamista, josta viime kauden kilpailukykysopimus oli esimerkki. Tämä on täysin ymmärrettävää. Me emme kuitenkaan enää elä siinä maailmassa, jossa nykyiset, työntekijää suojaavat mekanismit rakennettiin.

Ja lisää.

Seuraavassa kohdassa Halla-aho otti esille yleissitovuuden.

Voidaan kuitenkin kysyä, kuinka paljon on iloa yleissitovista työehtosopimuksista ja irtisanomissuojasta, jos ei ole työpaikkaa. Jokin joustaa aina. Jos valuutta ei jousta eivätkä palkat ja työehdot jousta, työllisyys joustaa. Globaalissa taloudessa työt teetetään siellä, missä se on kannattavinta.

Akateemisesti oppineelle tohtorismiehelle nämä olivat tyypillisiä puolitieteellisiä pohdintoja. Mutta vastustajille ne olivat syöttöjä lapaan. Sdp, vasemmistoliitto ja Sak potkaisivat propagandakoneistonsa liikkeelle. Halla-aho ei suoraan sanonut perussuomalaisten kannattavan työttömyysturvan ja irtisanomissuojan heikentämistä tai työehtosopimusten yleissitovuuden sorkkimista. Hän antoi kuitenkin selvästi ymmärtää näiden uudistusten olevan tarpeellisia. Halla-aho yritti selittää sanomisiaan globaalilla taloudella ja muutospaineilla.

Julkisuudessa peli oli hävitty – ja se näkyi vaalituloksessa ainakin osittain.

Saadakseen oikean kuntajytkyn, Halla-aho yritti viedä puolueensa sanomaa kokoomuksen reviirille sivuamalla kokoomuslaisia, yrittäjille tärkeitä teemoja. Ymmärrettävää.

Mutta tässä kävi kuten aina tuppaa käymään: kun kumartaa johonkin suuntaan, tulee pyllistettyä joillekin muille.

Vaalinanalyytikot voinevat tulevaisuudessa kertoa, miten perussuomalaisten kannattajat liikkuivat kumarruksen ja pyllyn välillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?