Kuntavaalit: Kenestä Helsingin pormestari? - Politiikka - Ilta-Sanomat

Juhana Vartiainen vahvoilla Helsingin pormestariksi

Ennakkoäänten perusteella väistyvän pormestarin Jan Vapaavuoren tilalle näyttäisi nousevan kokoomuksen Juhana Vartiainen.

13.6. 21:30

Kun Helsingin äänistä on laskettu lähes 98 prosenttia, on kokoomus on kiinni pormestaripaikassa.

Kokoomus on tässä vaiheessa ääntenlaskua reilussa johdossa. Puolueella on 25,8 prosentin kannatus. Toiseksi jäävällä vihreillä kannatus on 19,8 prosenttia.

Henkilökohtainen äänisaalis pormestariehdokkailla näyttää tällä hetkellä seuraavalta. Kokoomuksen pormestariehdokas Juhana Vartiainen vaikuttaisi jäävän kaupungin taistelussa neljänneksi. Kärkipaikan nappasi puoluetoveri Elina Valtonen.

Vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki nousi Vartiaisen edellä, mutta Valtosen taakse. Myös Sdp:n pormestariehdokas Nasima Razmyar kiilasi Vartiaisen edelle.

Näin siis kun suhteutetaan vertailulukuihin. Kokonaisuudessa suurimman yksittäisen äänimäärän keräsi perussuomalaisten pormestariehdokas Jussi Halla-Aho.

Pormestaria ei valita ehdokkaiden henkilökohtaisen äänisaaliin perusteella. Perinteisesti kaupungin suurimman puolueen pormestariehdokas on valittu pormestariksi.

Kuntavaalien myötä Helsinkiin tullaan valitsemaan uusi pormestari. Nykyinen pormestari Jan Vapaavuori (kok) ilmoitti jo marraskuussa, että ei asetu ehdolle näissä vaaleissa. Nämä ovat ensimmäiset kuntavaalit sitten vuoden 1992, joissa Vapaavuori ei ole ehdolla. Viime kuntavaaleissa hän oli kokoomuksen ääniharava Helsingissä.

Vapaavuori on toiminut Helsingin pormestarina kesäkuusta 2017 saakka.

Vielä kaksi viikkoa sitten Helsingin Sanomien gallupin mukaan helsinkiläisten suosikki Vapaavuoren seuraajaksi olisi vihreiden Anni Sinnemäki. Sinnemäki joutui kuitenkin myrskynsilmään vain muutama päivä ennen vaali-iltaa, kun julkisuudessa uutisoitiin häneen kohdistavasta rikostutkinnasta. Hän kertoi lauantaina ettei kokenut tarpeelliseksi kertoa julkisuuteen virkarikosepäillystä, koska asiaa on hänen mukaansa käsitelty vuosien varrella jo laajasti.

Tutkinta liittyy Helsingin Meilahden huvila-alueen asemakaavan poikkeamisluvan myöntämiseen vuonna 2016 Sinnemäen toimiessa Helsingin apulaiskaupunginjohtajana. Hän vastasi silloin Helsingin kaupungin suunnittelusta.

HS:n kannatusmittauksen kakkosena pari viikkoa sitten oli kokoomuksen Juhana Vartiainen. Hän hyppäsi pormestariehdokkaaksi keväällä lennosta viestintäyrittäjä Kirsi Pihan luopuessa ehdokkuudestaan.

Ero Sinnemäen ja Vartiaisen kannatusten välillä oli 3 prosenttiyksikköä. Gallupin perusteella Sinnemäkeä parhaana pormestarivaihtoehtona piti siis 22 prosenttia ja Vartiaista 19 prosenttia. Kolmanneksi suosituin tuossa kyselussä oli Sdp:n Nasima Razmyar 13 prosentin kannatuksella. Seuraavaksi suosituimmat olivat vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki (9 prosenttin kannatus), Liike Nytin Harry Harkimo (7 prosenttia), perussuomalaisten Jussi Halla-Aho (6 prosenttia) sekä rkp:n Eva Biaudet (4 prosenttia). Loput pormestariehdokkaat keräsivät vain hajaääniä. 14 prosenttia vastaajista ei osannut nimetä sopivinta ehdokasta.

Helsingin ääniharavat:

Äänten jakautuminen Helsingissä:

Näin Helsinki äänesti:

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?