Näin Sanna Marin kommentoi IS:lle Viron pää­ministerin poikkeuksellista vetoomusta

Pääministerin mukaan sisäministeriö valmistelee esitystä, miten laivoilla voisi matkustaa ja maarajoja voitaisiin avata terveysturvallisesti.

Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin vastasi Viron pääministerin Kaja Kallaksen vetoomukseen.

11.6.2021 11:12

Pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi Viron kollegansa Kaja Kallaksen Helsingin Sanomissa julkaistua vetoomusta. Ensin Suomessa on avattu tällä viikolla lentoliikennettä työmatkoilla.

– Siinä matkustajamäärät ovat suhteellisen rajattuja ja hyvin hallittavissa. Lentoliikenteen avaaminen tarjosi mahdollisuuden kokeilla testaustoiminnan laajentamista vastaamaan kasvavia matkustajamääriä, Marin sanoo.

Marinin mukaan myös muut työmatkaliikenteen muodot ollaan avaamassa.

– Sisäministeriö on valmistelemassa jo ensi viikolle hallituksen neuvoteltavaksi esityksen siitä, miten työmatkustusta myös laivoilla ja maarajojen kautta avattaisiin terveysturvallisesti.

Marin painottaa asteittaista ja terveysturvallista avaamista.

– Tautitilanteen helpottuessa niin Suomessa kuin Virossa voimme purkaa sisärajaliikenteen rajoituksia asteittain ja avata liikkumista terveysturvallisella tavalla.

Lue lisää: Viron pääministeri vetoaa Mariniin avoimella kirjeellä HS:ssa: ”Sanna hyvä, meillä ei ole aikaa tuhlattavana”

Kallas vetosi Mariniin tänään poikkeuksellisella avoimella kirjeellä.

– Hyvä Sanna, pyydän, että pääsisimme yhdessä sellaiseen ratkaisuun, jossa Suomessa työskentelevät virolaiset pääsisivät käymään kotimaassaan. Lentokoneella matkustaminen on mahdollista vain vauraille ja harvoille: Tallinnan ja Helsingin välisille reittilennoille mahtuu mukaan sata kertaa vähemmän matkustajia kuin autolautoille.

Kallas uskoo, että Marin on hänen kanssaan samaa mieltä siitä, että toisella puolella Suomenlahtea asuvan perheen tapaaminen ei saisi olla ansiotasosta kiinni. Hän muistuttaa myös lentoliikenteen suosimisen ympäristövaikutuksista.

Kallaksen mukaan Viro on jo tammikuun lopusta alkaen tarjonnut Suomelle erilaisia ehdotuksia työmatkaliikenteen uudelleen avaamiseksi tavalla, jolla ei olisi kielteistä vaikutusta kummankaan maan terveydenhuoltojärjestelmään.

– Sanna hyvä, meillä ei ole aikaa tuhlattavana. Tuhannet perheet ovat odottaneet jo pitkään, ja meidän molempien maiden talouselämän elpymistä on voitava vauhdittaa, Kallas päätti kirjeensä Marinille.

Kallas kertoo puhuneensa huolestaan Marininille aiemminkin Kesärannassa, Portossa, Brysselissä ja myös puheluissa.

– Hyvät ystävät ja naapurit voivat kertoa toisilleen kaikesta, iloista ja huolistaan. Toivon, että sinulla on aikaa kuunnella, Kallas aloitti kirjeen.

Marin vastasi IS:lle Kallaksen poikkeukselliseen kirjeeseen lyhyellä kirjallisella lausunnolla. Hän ei siinä ottanut kantaa koronarajoitusten rasitteeseen naapuruussuhteille tai aiemmin Kallaksen kanssa käymiinsä keskusteluihin.

Lue lisää: Tutkija Viron pää­ministerin avoimesta kirjeestä: Taitava diplomaattinen veto

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?