Pitääkö Sdp Suomea kiinni vaalien takia? Marin kiistää väitteet: ”Aika ilkeää puhetta” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Pitääkö Sdp Suomea kiinni vaalien takia? Marin kiistää väitteet: ”Aika ilkeää puhetta”

Pääministeri Marin kiistää, että perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru päättäisi hallituksessa koronarajoituksista yksin.

10.6. 17:18

Pääministeri Sanna Marin (sd) kuittaa palturiksi puheet siitä, että Sdp pitäisi yhteiskuntaa koronan vuoksi kiinni turhankin pitkään vain sen vuoksi, että se uskoo puolueen äänestäjien, eli lähinnä vanhemman ikäluokan haluavan pitää tiukoista rajoituksista edelleen kiinni.

– Tässä ei ole kyse poliittisesta valtapelistä missään nimessä. Tässä on ollut koko ajan kyse vain ja ainoastaan ihmisten hengen ja terveyden suojelemisesta. Sen varmistamisesta, että nämä vauriot, jotka ovat syntyneet erittäin vaikean pandemian keskellä, jäisivät mahdollisimman lyhytaikaisiksi, Marin sanoi tänään torstaina Ilta-Sanomien Vaaligrillissä.

Hän muistutti, että Suomi on onnistunut koronanhoidossa erinomaisesti muihin maihin verrattuna ja nyt tulisi varmistaa, että myös jälkihoito sujuu hyvin.

– Se, että tämä halutaan maalata poliittiseksi peliksi, kertoo kyllä enemmän sanojasta kuin vastaanottajasta. Kyllä tämä on aika ilkeää puhetta, Marin totesi tuohtuneena.

Sdp:n motiiveja on epäillyt aktiivisesti ainakin Sdp:n entinen poliitikko, nykyinen Liike Nytissä toimiva viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtajana Mikael Jungner.

– SDP haraa vastaan ainoastaan siksi, että heidän arvionsa mukaan suurin osa iäkkäämmistä äänestäjistä kannattaa rajoituksia. Vaalien jälkeen tuo motiivi loppuu, Jungner kirjoitti 8. kesäkuuta Twitterissä.

Hallituksen keskuudessa on joka tapauksessa ollut matkan varrella runsaasti erimielisyyttä siitä, missä järjestyksessä yhteiskuntaa tulisi lähteä avaamaan.

Muissa hallituspuolueissa on nähty, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ovat pitäneet rajoituksista kiinni kynsin hampain. Pääministerin koetaan noudattavan pitkälti Kiurun linjaa.

Eilen keskiviikkona vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo totesi Marinille, ettei rajoituksia onnistuta purkamaan ilman pääministerin tukea.

– Krista Kiuruhan ei yksin asioista päätä. Se voi olla, että sen on haluttu näyttävän siltä, Marin sanoi tänään.

Hänen mukaan hallituksessa pidetään kiinni siitä suunnitelmasta, jonka se on yhdessä tehnyt Suomen hallituksi avaamiseksi.

– Näistäkin asioista on neuvoteltu joka ikisen hallituspuolueen kanssa

Lue lisää: MTV:n vaali­tentti: Ministerit tunnustivat STM:n jarruttavan rajoitusten purkua – Marin: ”Voi tätä käsien pesua”

Marin myös kiisti, että rajoitusten purkamisessa hidasteltaisiin.

– Ei sitä vitkuteta, vaan me etenemme juuri sillä polulla, minkä olemme asettaneet. Tässä pitää kuitenkin muistaa se, että tilanne voi paheta nopeasti, jos me emme ole varovaisia. Kyllä meidän täytyy kantaa päättäjinä vastuuta myös vaalien alla.

Sen sijaan hän vihjasi, että osa puolueista on tahtonut juuri vaalien vuoksi lähteä purkamaan rajoituksia kiireellä ennen kesäkuun puoltaväliä.

– Ymmärrän, että kova kiire on kaikilla avata kaikki mahdollinen ja tämä on varmasti myös viesti äänestäjille.

– Haluamme kaikki avata rajoituksia niin nopeasti kuin se terveysturvallisesti on mahdollista.

Hänen mukaansa nyt näyttäisi siltä, että Suomessa päästään pian viettämään huomattavasti nykyistä normaalimpaa elämää.

– Itse pidän ainakin todella tärkeänä sitä, että tilanne ei pääse nopeasti pahenemaan ja aidosti voimme viettää loppukesän mahdollisimman normaaleissa oloissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?