Marinin ja Orpon tunteet kuumenivat HS:n vaalitentissä – ”Tämä on käsittämätöntä politiikkaa”

Kuntatalous korvensi tunteita Helsingin Sanomien vaalitentissä.

9.6.2021 20:41

Helsingin Sanomien vaalitentissä sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ottivat tiukkasanaisesti yhteen kuntataloudesta.

Tentissä esiteltiin karttaa, jossa näkyy Manner-Suomen kuntien tilikauden tulos vuodelta 2019. Kartassa näkyi, kuinka vain harva kunta Suomessa teki positiivisen tuloksen vuonna 2019.

Tentin osallistujilta kysyttiin, mitä ajatuksia kartta herättää. Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Jussi Saramo vastasi kysymykseen ensin.

– Kartta ei ole mikään Suomen kuntatalouden normaalitila, vaan oikeistohallituksen perintö, Saramo totesi.

– Kuntaliiton mukaan oikeistohallituksen jäljiltä kuntatalous oli sen historian huonoimmassa tilanteessa. Hallitusohjelmassa heti yli miljardi euroa palautettiin käytännössä niitä leikkauksia mitä oli tehty aiemmin, jolloin kunnat pääsivät siitä parempaan tilanteeseen, Saramo sanoi ja totesi, että iso osa Suomen kunnista on todella elinvoimaisia.

Marin totesi ”Jussin puhuvan tässä kyllä asiaa”.

– Edellinen hallitus teki erittäin merkittävät leikkaukset muun muassa kuntien valtionosuuksiin, ja olen itse tosi iloinen siitä, että kun hallitus kehysriihessä teki päätöksiä ja jouduimme tekemään maltillisia sopeutustoimia myös vuodelle 2023, niin me päätimme, että sosiaali- ja terveyspalveluista ei leikata, koulutuksesta ei leikata, sosiaalietuuksista ei leikata eikä leikata kuntien valtionosuuksista, ja nyt tehdään oikeudenmukaista politiikkaa, Marin sanoi.

Sen jälkeen hän osoitti syyttävän sormen kokoomukseen.

– Sen sijaan kokoomus ajaa miljardileikkauksia palveluihin.

Marin penäsi Orpolta listaa, jossa kerrotaan, mistä miljardi leikataan. Pääministeripuolue on kysellyt listan perään aiemminkin.

– Joko se lista löytyy sieltä povitaskusta? Sitä kovasti on varmasti odotettu, Marin kyseli.

Orpo totesi, että Marinin mainitsema oikeudenmukainen politiikkaa ”perustuu nyt kaikki siihen, että otatte surutta velkaa tulevien sukupolvien piikkiin”.

Marin penäsi Orpolta leikkauslistaa uudelleen. Orpo vastasi, ettei kokoomus halua välttämättä mitään leikkauksia, vaan sitä, että hallitus pitää kiinni lupauksistaan. Myöhemmin Orpo totesi, että kokoomus on jo esitellyt leikkauslistan ja kehotti Marinia kuuntelemaan eduskunnassa.

– Kaikki tämä, mitä te nyt olette antaneet, muun muassa tämä ylimääräinen miljardi, vaalimiljardi, kunnille, se on velkaa lastemme piikkiin. Onko se oikeudenmukaista politiikkaa? Ei ole, Orpo kyseli.

– Eli olette pyörtäneet sen, mitä olette täällä vaatineet? Te olette vaatineet miljardileikkauksia, ja nyt sinä pyörrät sen. Hyvä asia, että olette tulleet hallituksen linjoille tästä, Marin vastasi kipakasti Orpolle.

Orpo otti keskusteluun mukaan vertauskuvan lapsista ja karkkipusseista.

– Tämä teidän vaatimuksenne meiltä oppositiopuolueelta on vähän kuin olisitte luvanneet kymmenelle lapselle karkkipussin, huomaatte, että olette ostaneet ne velkarahalla eikä siihen olekaan varaa, sitten pyydätte kokoomuksen paikalle nimeämään ne lapset, joille sitä karkkia ei anneta. Tämä on käsittämätöntä politiikkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?