EU:n yhteinen korona­todistus sai hyväksynnän parlamentilta

Tavoitteena on helpottaa matkailun avaamista eri maiden välillä.

Koronavarautumisesta ja turvaväleistä muistuttavia opasteita rajatarkastuspisteessä Helsingin Länsisatamassa 23. helmikuuta 2021.

9.6.2021 11:14 | Päivitetty 9.6.2021 15:51

Euroopan parlamentti on hyväksynyt EU:n yhteisen koronatodistuksen selkein lukemin. EU-kansalaisten käyttöön tulevan todistuksen hyväksymistä kannatti 546 europarlamentaarikkoa ja vastusti 93.

Covid-todistuksella voi osoittaa, että todistuksen haltija on rokotettu koronaa vastaan, saanut negatiivisen testituloksen tai jo toipunut koronaviruksen aiheuttamasta taudista. Todistuksen myöntäminen on kansallisten viranomaisten vastuulla.

Suomessa koronatodistus tulee saataville Omakanta-palvelun kautta. Kansallinen todistus koronarokotteesta on jo otettu käyttöön, mutta EU:n yhteisen koronatodistuksen osalta Suomi on vielä testivaiheessa.

Koronatodistuksella pyritään helpottamaan matkailun avaamista. Todistus ei kuitenkaan ole virallinen matkustusasiakirja tai edellytys vapaalle liikkuvuudelle.

Jäsenmaat saavat päättää itse siitä, edellyttävätkö maahanpääsyyn täyttä rokotesarjaa vai riittääkö jo ensimmäinen annos sellaisista koronarokotteista, joista rokotettaville annetaan kaksi annosta.

Todistuksessa otetaan huomioon Euroopan lääkeviraston hyväksymät koronarokotteet, eli Pfizerin ja Biontechin, Modernan, Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteet. Jäsenmaa voi halutessaan hyväksyä maahanpääsyn niille, jotka ovat saaneet rokotuksen joissakin EU-jäsenvaltioissa hyväksytyllä rokotteella, kuten Venäjän Sputnik V:llä, jota Unkari käyttää.

Todistusjärjestelmän käyttö alkaa virallisesti heinäkuun alussa. Osa jäsenmaista on jo alkanut myöntämään todistuksia. Komission mukaan yli miljoona EU-kansalaista on jo saanut todistuksensa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?