Saarikko IS:n Vaaligrillissä maa­kunta­verosta: ”Ongelmat eivät ole pieniä ratkottaviksi”

Aikaisemmista virheistä oppineena Annika Saarikko (kesk) haluaisi edetä sote-uudistuksessa kahdessa vaiheessa.

Vuosikausia valmisteltu sote-uudistus etenee ja on lähempänä valmistumista kuin koskaan aikaisemmin. Hallituksessa on kuitenkin noussut erimielisyyksiä uudistuksen rahoittamisesta.

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat ilmoittaneet, etteivät aio hyväksyä sote-uudistusta, jos se ei sisällä jo sovittua maakuntaveroa. Keskustan mukaan uudistus tulisi tehdä vaiheittain, ja maakuntavero, jos sitä edes halutaan uudistukseen sisällyttää, kuuluisi vasta uudistuksen läpimenon toiseen vaiheeseen vaalikauden loppupuolelle.

Hallituksen suunnitelman mukaan maakuntaveroon liittyvä lainsäädäntö tehdään kuluvalla vaalikaudella ja vero otetaan käyttöön 2026.

Voiko sote-uudistus vielä kaatua maakuntaveroriitelyyn, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko?

– Uskon, että pohjimmiltaan kaikki puolueet toivovat, että tästä ensimmäisestä vaiheesta päästään eteenpäin, jotta saadaan varmuus, että tämä iso muutos syntyy.

– Minä olen avoimesti kertonut julkisuuteen maakuntaveroon liittyvät ongelmat, jotka eivät ole pieniä ratkottaviksi. Olen todennut sen, että hallitus on samassa sitoutunut lisäämään muita tehtäviä maakunnille, ja että kenenkään verotus ei saa maakuntaveron takia nousta. Tämä valmistelu laitetaan kyllä liikkeelle. Olen käynyt vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmälle kertomassa kantani, Saarikko totesi IS:n Vaaligrillissä keskiviikkona.

Lue lisää: Saarikko syytti PS:ää suoranaisesta valehtelusta ja pelon levittämisestä IS:n vaaligrillissä – ”Sanon aika suoraan...”

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat vedonneet siihen, että hallitusneuvotteluissa on sovittu maakuntaveron käyttöönotosta. Hallituksen ohjelmassa mainitaan maakuntavero kerran, ja kohdassa lukee sanatarkasti seuraavasti: Mahdollisen maakuntaveron käyttöönotolla ei ole tarkoitus nostaa verotuksen tasoa.

Ohjelmassa myös todetaan, että maakuntien rahoitus perustuu pääosin valtion rahoitukseen.

Saarikko ei kiistä, etteikö maakuntaveroa tulisi valmistella, mutta hän ajaisi ensin läpi lainsäädännön pohjan ja jo eduskunnassa olevan rahoitusratkaisun. Näiden jälkeen voitaisi keskittyä maakuntaveroon ja maakunnille siirrettäviin muihin tehtäviin.

– Koska olen itse ollut aikaisemmin virheiden tekijöiden joukossa, voin sen reilusti ääneen sanoa, että viime vaalikaudella sotessa tehtiin se virhe, että haukattiin liian iso pala kerralla. On järkevää, ja oikeastaan ihan pakko, edetä vaihe kerrallaan, Saarikko sanoo.

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat perustelleet maakuntaveroa myös sillä, että tuleville maakuntapäättäjille tulisi rahan kautta myös vastuuta. Saarikko pitää tätä perustelua hyvänä, mutta ei saa häntä kääntymään maakuntaveron kannattajaksi.

– Sellaisella alueella, jolla on myös itsellään mahdollisuus kerätä veroja, on enemmän työkaluja oman alueensa palveluiden suunnitteluun ja toteutukseen. Joka tapauksessa maakuntavero tulisi olemaan vain siivu rahoituksesta, ja valtionrahoitus tulee olemaan jatkossakin merkittävin tulonlähde. Siksi maakuntaverokomitea lähti ajattelusta, että tarvitaan myös muita tehtäviä, jotta maakuntavero olisi mielekäs. Silloin puhutaan monialaisesta maakunnasta.

Saarikko ja keskusta vetoavat maakuntaveroa valmistelleen parlamentaarisen komitean lopputulemaan siitä, että ei ole tarkoituksenmukaista luoda maakuntaveroa vastaamaan vain sote-palveluista koituviin kuluihin. Keskustan näkemyksen mukaan maakunnille pitäisi ohjata siis myös muita tehtäviä. Mitä nämä tehtävät voisi olla, sitä ei tiedä Saarikkokaan vielä.

Lue lisää: Saarikko hallituksen kiistasta koskien maakuntaveroa: ”En ole aivan varma, mikä on se ongelma”

IS:n Vaaligrillissä Saarikko asetti maakuntaverolle kaksi reunaehtoa: kokonaisveroaste ei saa nousta uuden verotuksen tason takia ja alueiden ja ihmisten välillä on tehtävä tulontasausta. Tästä voitaneen päätellä, että ainakin maakuntaveron valmistelemiseen suhtaudutaan puolueessa avoimesti.

Tiistaina MTV Uutisten puheenjohtajatentissä Saarikko kuitenkin jätti nostamatta kätensä käsiäänestyksessä siitä, kannattaako maakuntaveroa hyvinvointialueiden rahoituksen pohjaksi. Muut hallituspuolueet nostivat kätensä. Tämä aiheutti hämmennystä puheenjohtajarivistössä.

Lue lisää: Puheen­johtajat ottivat kiivaasti yhteen MTV:n vaali­tentissä

Saarikko totesi puolustuspuheenvuorossaan, että ei valtiovarainministerinä rakasta veroja, eikä pidä maakuntaveroa perusteltuna, jos sillä aiotaan kattaa vain sote-palvelut maakunnissa. Pääministeri Sanna Marin (sd) totesi samaisessa tentissä, että sote-uudistus ja maakuntavero kuuluvat yhteen. Hän näpäytti keskustaa lisäämällä, että ”hallituspolitiikka ei ole rusinoiden poimimista pullasta”.

Keskustalainen maakuntaverokomitean puheenjohtaja Esko Kiviranta taas totesi Ylen A-studiossa maanantaina kannattavansa komitean kantaa siitä, että maakuntavero ei olisi nyt aiheellinen. Jos maakuntien tehtäväkenttää laajennetaan, maakuntaverosta voitaisi keskustella uudelleen, Kiviranta sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?