Saarikko syytti PS:ää suoranaisesta valehtelusta ja pelon levittämisestä IS:n vaaligrillissä – ”Sanon aika suoraan...”

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan perussuomalaiset levittävät virheellistä väitettä siitä, että hallitus olisi kieltämässä öljylämmityksen.

9.6.2021 10:36

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko purkautui IS:n vaaligrillissä perussuomalaisten kuntavaalikampanjoinnista.

Ryöpytys alkoi, kun grillin vetänyt IS:n erikoistoimittaja Timo Haapala kysyi Saarikolta, onko perussuomalaiset viemässä keskustalta äänet maakunnissa.

– Tällä viikolla paljon ratkeaa keskustan ja perussuomalaisten välillä. Sanon aika suoraan, että minulla on mitta täysi perussuomalaisten tapaan toimia tässä vaalikampanjassa. Minä en voi hyväksyä sitä, että levittämällä valheita pyritään hakemaan itselleen menestystä, se on pelon levittämistä ja se ei ole oikein, koska myös vaalipäivän jälkeen pitää kyetä yhteistyöhön, Saarikko sanoi.

Esimerkkinä valehtelusta Saarikko käytti perussuomalaisten vaalimainoksia.

– Kävi niin, että talvella Lapissa mainostettiin perussuomalaisia sellaisilla sanankäänteillä, jotka olivat suoranaisia vääriä ja valheellisia syytöksiä hallituksen politiikasta. Me huomautimme tästä. Esimerkiksi siitä, että hallitus olisi kieltämässä öljylämmityksen. Se ei ole totta, päinvastoin, hallitus on tukemassa vapaaehtoisia kotitalouksia, jotka haluavat öljykattilan iän tullessa tien päähän vaihtaa jonkin muun lämmitysjärjestelmän. Siihen annetaan lisää euroja valtiolta. Nyt kuulin, että saman mainoksen levittäminen jatkuu Pirkkalan torilla. Se ei ole oikein, Saarikko sätti.

Hallitusohjelmaan asia on kirjattu näin: ”Valtion ja kuntien kiinteistöjen öljylämmityksestä luovutaan vuoteen 2024 mennessä. Kannustetaan öljylämmitteisiä kiinteistöjä siirtymään muihin lämmitysmuotoihin 2020-luvun aikana erillisellä toimenpideohjelmalla.” Perussuomalaisten materiaaleissa puhutaan sen sijaan öljylämmityksen kieltämisestä.

Saarikon mukaan ”se ei ole laitaa, että kertoo vaan toisten tekemistä virheistä, levittää toisista valheita eikä se ole laitaa, että ei ole valmis kertomaan omaa linjaansa niistä asioista, mistä kuntavaaleissa on kysymys”.

Saarikko ei ottanut kantaa siihen, kuinka suuren vastuun perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kantaa perussuomalaisten vaalikampanjoinnissa levitetyistä väitteistä.

– Minulle sopii rakentava jatkokeskustelu vaalien asiasisällöistä, mutta se, että perustetaan vaaliviesti pelolle tai toisista vääriä tietoja levittämällä, siihen mittani on täysi.

Keskusta ja perussuomalaiset käyvät kuntavaaleissa kovaa taistoa maakuntien äänistä. Keskustan kannatus tuoreessa Helsingin Sanomien gallupissa oli 12,7 prosenttia. Perussuomalaisten kannatus oli 18 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?