Hallitus sopuun: Ravintola­rajoituksia puretaan – näillä alueilla sallitaan taas pian karaoke ja tanssi

Keski-Pohjanmaan pandemiaryhmä on ilmoittanut siirtymisestään epidemian kiihtymisvaiheeseen, ja hallituksen on määrä päättää alueen ravintolarajoitusten keventämisestä tämänpäiväisessä istunnossaan.

Ihmisiä nauttimassa Helsingin keskustassa ravintolan terassilla lämpimänä helatorstaina 13. toukokuuta.

8.6.2021 16:31

Hallituksen on tänään tiistaina määrä päättää kello 17.15 alkavassa ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa ravintolarajoitusten höllentämisestä.

Sote-ministeriryhmä pääsi viime viikon perjantaina kokonaisuudesta sopuun noin puolentoista viikon vääntämisen jälkeen. Erimielisyyden vuoksi ravintoloiden rajoituksia ei saatu lievennettyä toukokuun lopulla, jolloin asiasta olin alun perin tarkoitus linjata.

Ilta-Sanomat kertoi viikko sitten, että ravintolarajoitusten purku oli hallituksessa jumissa sen vuoksi, että vihreät ja vasemmistoliitto vaativat tapahtuma- ja kulttuurialalle yhdenmukaista kohtelua ja rajoitusten purkua.

Puolueet eivät sinänsä vastustaneet ravintoloiden rajoitusten lieventämistä, vaan sääntelyn epäsuhtaa.

Mikäli kontaktien lisääminen on terveysviranomaisten mukaan mahdollista, tulisi se puolueiden mukaan aloittaa korjaamalla tapahtuma-alan tilanne, sillä tällä hetkellä rajoitukset estävät niiden mukaan käytännössä kaiken toiminnan sisätiloissa leviämisvaiheen alueilla.

Lue lisää: Ravintolarajoitusten purku jumissa hallituksessa – Vihreät ja vasemmistoliitto vaativat tapahtuma-alalle yhdenmukaista kohtelua

Perjantaina puolueet kuitenkin löysivät asiassa sovun, ja keskustelu ravintolarajoituksista kesti enää vain 10 minuuttia.

Tapahtuma-alalle ei kuitenkaan saatu vasemmistoliiton ja vihreiden vaatimia merkittäviä lievennyksiä.

Myös ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkoselta (vihr) tuli viikon lopulla ministerityöryhmälle jo vetoomus, että ravintolarajoituksia on lievennettävä viipymättä.

Seuraavan kerran hallituksen piirissä pohditaan tarvetta rajoitusten purulle vielä ennen juhannusta viikolla 25, mikäli epidemiatilanne sen sallii.

Tuolloin harkinnassa on etenkin vihreiden ja vasemmistoliiton vaatima tapahtumarajoitusten purku sekä mahdollisuus poistaa istuma- ja pöytäpaikkavaatimus ulkona tapahtuvassa ravintolatoiminnassa.

Epidemian perustasolla ravintoloiden anniskelu pitenee kello yhteen asti yöllä ja niiden tulisi sulkea ovensa tunti tämän jälkeen eli aamukahdelta.

Tämän lisäksi perustason alueilla poistetaan ravintoloiden istuma- ja pöytäpaikkavaatimus ulkona tapahtuvassa ravitsemistoiminnassa, minkä tarkoituksena on mahdollistaa erityisesti yleisötapahtumien ravintolatoimintaa.

Perustason ja kiihtymisvaiheen alueilta poistettaisiin myös maaliskuun alusta asti voimassa ollut karaoke- ja tanssikielto.

Leviämisvaiheen alueilla ruokaravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikaa laajennetaan siten, että anniskelu olisi sallittu kello 20 asti ja aukiolo kello 21 asti.

Keski-Pohjanmaan pandemiaryhmä on myös ilmoittanut siirtymisestään epidemian leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen, ja hallituksen on määrä päättää alueen rajoitusten keventämisestä tämänpäiväisessä istunnossaan.

Epidemian leviämisvaiheessa ovat edelleen Uusimaa, Päijät- ja Kanta-Häme. Kiihtymisvaiheen alueita ovat Keski-Pohjanmaa, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Kymenlaakso. Loput Suomesta on perustasolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?