Ravintolarajoitusten purku jumissa hallituksessa – Vihreät ja vasemmistoliitto vaativat tapahtuma-alalle yhdenmukaista kohtelua - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ravintolarajoitusten purku jumissa hallituksessa – Vihreät ja vasemmistoliitto vaativat tapahtuma-alalle yhdenmukaista kohtelua

IS:n tiedot: STM on valmis poistamaan tanssi- ja karaokekiellon perustason alueilla ja lieventämään leviämisvaiheen ravintoloiden rajoituksia. Vasemmistoliiton ja vihreiden mielestä ravintolarajoituksia ei tulisi lieventää ennen kuin tapahtuma-alaa saadaan avattua.

Ihmiset nauttivat auringosta Aurajoen jokirannan terassilla Turussa tiistaina 11. toukokuuta 2021.

1.6. 17:07

Ilta-Sanomien tietojen mukaan hallituspuolueiden kesken vallitsee melko laaja yksimielisyys siitä, että epidemian perustason ravintoloissa voitaisiin jo poistaa tanssimista ja karaokelaulua koskeva kielto, joka on ollut voimassa maaliskuun alusta lähtien.

Muutos voisi astua nopeimmillaan voimaan jo ensi viikonloppuun mennessä.

Suurimmassa osassa hallituspuolueita oli myös jo viime viikolla valmius lieventää leviämisvaiheen alueiden ravintoloiden aukioloa noin tunnilla nykyisestä. Myös sosiaali- ja terveysministeriö puoltaa rajoitusten lievennyksiä.

Taustalla on sote-ministereiden neuvotteluissa koko ajan painavamman äänen saava eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan huhtikuinen vaatimus siitä, että jos ruokaravintoloiden on suljettava epidemian vuoksi jo ennen kello 21, täytyy rajoitus perustella erityisen hyvin.

Leviämisvaiheen ravintolarajoitusten lievennysten tielle astuivat viime viikolla kuitenkin hieman yllättäen vihreät ja vasemmistoliitto. Puolueet vaativat, että yhdenvertaisuuden nimissä myös tapahtuma- ja kulttuurialaa koskevia rajoituksia tulisi lieventää samanaikaisesti ravintoloiden kanssa etenkin leviämisvaiheen alueilla.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ja opetusministeri Jussi Saramo (vas) ottivat asiaan kantaa tiistaina myös Twitterissä.

Tällä hetkellä leviämisvaiheen alueilla yleisötilaisuuksiin voi osallistua enintään 10 henkilöä sisätiloissa ja 50 henkilöä rajatuissa ulkotiloissa. Osallistujien ja seurueiden on vältettävä lähikontaktia toisiinsa. Ulkotiloissa voidaan järjestää yli 50 henkilön tilaisuuksia, jos yleisötilat voidaan jakaa lohkoihin. Yksityistilaisuuksia koskee sama suositus kuin yleisötilaisuuksia.

Tapahtuma-ala on oikeutetusti kokenut, että ravintoloiden suhteen ollaan rajoitusten purussa ikään kuin kierros edellä.

Vasemmistoliitto ja vihreät eivät sinänsä siis vastusta ravintoloiden rajoitusten lieventämistä, vaan sääntelyn epäsuhtaa.

Mikäli kontaktien lisääminen on terveysviranomaisten mukaan mahdollista, tulisi se puolueiden mukaan aloittaa korjaamalla tapahtuma-alan tilanne, joka estää niiden mukaan käytännössä kaiken toiminnan sisätiloissa leviämisvaiheen alueilla. Samassa yhteydessä voitaisiin edetä myös ravintolarajoitusten purun osalta.

Vihreät on edellyttänyt, että sääntelyn pitäisi olla kapasiteettiin ja turvaväliin perustuvaa nyt käytössä olevan kategorisen henkilörajoitteen sijaan. Myös ravintoloissa sovelletaan kapasiteettiperustaista rajoitetta.

Erimielisyyden vuoksi ravintoloiden rajoituksia ei saatu viime viikolla lopulta lievennettyä lainkaan.

Sote-ministerit keskustelivat aiheesta myös tänään tiistaina, mutta yhteistä säveltä ei vieläkään löytynyt.

Hallituksen on tarkoitus myös päivittää torstain valtioneuvoston istunnon yhteydessä ravintola-asetusta, koska alueilla on tapahtunut muutoksia tautitilanteessa. Länsi-Pohja siirtyi epidemian perustasolle viime viikon keskiviikkona ja Etelä-Karjala eilen maanantaina. Varsinais-Suomi ilmoitti tänään siirtyvänsä epidemian kiihtymistasolle.

Näillä alueilla astuvat viikonloppuna voimaan uudet lievemmät ravintoloiden aukioloajat.

Ravintoloiden aukiolot määrittyvät tällä hetkellä sen mukaan, onko alue epidemian perustasolla, kiihtymis- vai leviämisvaiheessa.

Leviämisvaiheen alueita ovat tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit. Ruokaravintolat saavat niissä olla auki kello 20 asti ja anniskella kello 19 asti. Anniskeluravintoloiden on sen sijaan suljettava kello 19 ja lopetettava anniskelu kello 18.

Kiihtymisvaiheen alueita ovat Varsinais-Suomen lisäksi Kymenlaakson ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit. Niissä ravintolat voivat olla auki kello 23 asti ja anniskelu on sallittu kello 22 asti.

Muut alueet ovat epidemian parhaalla eli perustasolla, joissa ravintolat saavat olla auki jo yhteen yöllä ja anniskelun lakattava puolilta öin.

Seuraavan kerran hallitus järjestää suuremmat koronaneuvottelut mahdollisesti vasta 13. kesäkuuta järjestettävien kuntavaalien jälkeen. Seuraava alustava varaus hallituksen neuvotteluille on 16. kesäkuuta, eli vasta kahden viikon kuluttua.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?