Tällaisia etuja pääministerin virka-asunnolla tarjotaan – saunalla on aina tarjolla mietoja alko­holi­juomia valtion piikkiin

Pääministerin virka-asuntoon liittyvistä eduista linjataan Valtioneuvoston kanslian parin vuoden takaisessa ohjeistuksessa.

Kesäranta on pääministerin virka-asunto. Sanna Marin järjesti tiedotustilaisuuden Kesärannassa heinäkuussa 2020.

31.5.2021 18:14

Julkisuudessa on viime päivien ajan puitu pääministeri Sanna Marinin (sd) aamiaiskuluja. Ateriaedun arvioitiin ensin olleen noin 300 euroa kuussa ja sen kerrottiin käsittävän perheen aamiaiskulut. Sunnuntaina kävi ilmi, että ateriaetu onkin noin 850 euroa ja sisältää aamiaisten ohella kylmänä toimitettavia aterioita.

Marin ilmoitti lauantaina maksavansa ateriaetuun liittyvät kustannukset itse ja tarkistuttavansa sen asianmukaisuuden. Laskelmaa kokonaiskustannuksista valmistellaan parhaillaan.

Valtioneuvoston kanslian tuoreimmassa vuoden 2019 ohjeistuksessa linjataan ateriaedun ohella myös muista pääministerin Kesärannan virka-asuntoon ja edustustiloihin liittyvistä palveluista ja eduista.

Pääministerin oikeus valtion talossa sijaitsevaan asuntoon on kirjattu Valtioneuvoston jäsenille maksettavista palkkioista ja korvauksista annetussa laissa. Lain mukaan Kesärannan kunnossapidon ja ylläpidon sekä turvallisuuspalveluiden kustannukset maksetaan valtion kassasta.

Pääministerillä ei ole asumispakkoa virka-asunnossaan. Kesärannassa majoittuessaan palveluihin ovat oikeutettuja myös pääministerin kanssa samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet.

Keskustelua aiheuttaneesta ateriaedusta sanotaan ohjeistuksessa seuraavasti: Pääministerin asuessa virka-asunnossa, sisältäen myös lyhyet yöpymiset, voi edustustilojen myyntipalvelusta tai suoraan palvelukoordinaattorilta tilata etukäteen kylmiöön aamiaistarvikkeita sekä kylmänä toimitettavia aterioita, jotka on mahdollista lämmittää itse Kesärannassa. Viikonlopun tarvikkeet toimitetaan perjantaisin. Edellä mainittuihin liittyvät kohtuulliset kulut maksetaan valtion varoista ja laskutetaan valtioneuvoston kanslialta pääministerille osoitetuista määrärahoista.

Kulujen kohtuullisuutta ei ohjeistuksessa eritellä.

Ateriaedun ohella Kesärannassa valtioneuvoston kanslia huolehtii asunnon siisteydestä ja esimerkiksi pesulapalveluista ja niihin tarvittavista aineista.

Lisäksi Kesärannan saunaan ja muihin tiloihin hankitaan henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät pesuaineet. Saunalla on myös aina tarjolla virvokkeita ja mietoja alkoholijuomia valtion piikkiin. Ne laskutetaan pääministerille osoitetuista määrärahoista kerran kuussa.

Tiloissa järjestettävistä yksityisistä tilaisuuksista linjataan ohjeistuksessa näin: Pääministeri voi järjestää virka-asunnossa ja Kesärannan tiloissa yksityisiä tilaisuuksia, kuten syntymäpäiviä ja muita perheen tavanomaiseen elämään liittyviä tilaisuuksia. Näihin tilaisuuksiin voidaan tilata tarjoiluja valtioneuvoston edustustilojen myyntipalvelusta ja ne laskutetaan yksityisinä kustannuksina.

Marin hyödynsi mahdollisuutta yksityistilaisuuksien järjestämiselle viime elokuussa, kun Kesärannassa juhlittiin pääministerin häitä. Tänään maanantaina sosiaalisessa mediassa esitettiin epäilyksiä siitä, että Marin olisi maksattanut häänsä valtion rahoista. Tämä ei pääministerin mukaan pidä paikkaansa. Myös Valtioneuvoston kanslian viestintäjohtaja Päivi Anttikoski kertoi maanantaina, että epäilykset herättäneissä kuluissa on kyse kokouskuluista, ei pääministerin häistä.

Tiloissa voidaan tietenkin järjestää myös edustus- ja kokoustilaisuuksia. Niiden kulut kuuluvat valtioneuvoston kanslian maksettavaksi. Puoluesidonnaiset tilaisuudet laskutetaan puolueelta. Edustus- ja kokoustilauksiin voidaan toimittaa tarjoiluja kellon ympäri, kunhan tilaus on tehty virka-aikana.

Kesärannan virkakäyttöön tarkoitettua langatonta lähiverkkoa ei saa käyttää yksityiseen käyttöön. Kesärantaan voidaan hankkia myös muita palveluita, kuten erillinen kiinteä verkkoyhteys, mutta niiden maksattamista valtion varoin tarkastellaan ohjeistuksen mukaan tapauskohtaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?