Pääministeri Sanna Marin (sd) peräänkuuluttaa selvyyttä siihen, miten pääministerin ateriaetuun suhtaudutaan verotuksessa.
– Itse toimin ilman muuta sen mukaisesti, miten katsotaan oikeaksi menettelyksi. Olisi kohtuullista, että valtioneuvoston kanslia ja Verohallinto saisivat muodostettua yhteisen käsityksen siitä, miten pääministerin ateriaetuun suhtaudutaan verotuksessa. En ole vielä ennättänyt toimittaa Verohallintoon veroilmoitusta viime vuodelta ja olisi hyvä saada asiaan pikaisesti selvyys, Marin viestittää IS:lle.
Keskustelu pääministerin julkisilla varoilla hankituista aamiaisista alkoi Iltalehden uutisoitua asiasta. Marinille ja hänen perheelleen on toimitettu elintarvikkeita Kesärantaan noin 300 eurolla kuussa.
IS kertoi tiistaina Verohallinnon katsovan, että aamupaloissa on kyse verotettavasta etuudesta.
– Jos saat työnantajalta 300 euron elintarvikkeet kotiin aamupalan tekemistä varten, niin tokihan se on veronalaista tuloa täydestä, käyvästä arvostaan. Eihän mikään estä maksamasta palkkaa missä muodossa tahansa, mutta verotettavaa tuloa se tietysti on, Verohallinnon johtava asiantuntija Sami Varonen kommentoi yleisellä tasolla.
Varonen muistutti, että työnantajalla on velvollisuus ilmoittaa tulorekisteriin kaikki luontoisedut, ja verotettavan edun saajalla on velvollisuus tehdä mahdolliset korjaukset esitäytettyyn veroilmoitukseen. Toisin sanoen, jos aamiaisedussa on kyse verotettavasta etuudesta, tulisi myös pääministeri Marinin tehdä asiasta ilmoitus verottajalle.
Valtioneuvoston kanslian tila- ja virastopalveluyksikön päällikkö Heikki Hovi viestitti IS:lle, ettei valtioneuvoston kanslia ole tehnyt verottajalle ilmoitusta elintarvike-edun käytöstä.
– VNK:n tulkinta on, että kyse on verottomasta etuudesta.
Valtioneuvoston kanslia ohjeisti 18. kesäkuuta 2019, että pääministerin asuessa virka-asunnossa voi edustustilojen myyntipalvelusta tai suoraan palvelukoordinaattorilta tilata etukäteen kylmiöön aamiaistarvikkeita sekä kylmänä toimitettavia aterioita, jotka on mahdollista lämmittää itse Kesärannassa.
– Viikonlopun tarvikkeet toimitetaan perjantaisin. Edellä mainittuihin liittyvät kohtuulliset kulut maksetaan valtion varoista ja laskutetaan valtioneuvoston kanslialta pääministerille osoitetuista määrärahoista, ohjeessa mainitaan.
Varosen mukaan ”tuntuisi vieraalta, että ruokatarvikkeiden hankkiminen olisi asuntoetuun kuuluva palvelu”. Verohallinto kertoi myös Twitter-sivuillaan keskiviikkona verotuksellisen perusperiaatteen olevan se, että asuntoetu ei sisällä ruokailuja.
– Se on aina poikkeus, jos jotakin etua ei veroteta ollenkaan tai ei veroteta käyvästä arvosta. Meillä voi esittää oman näkemyksensä asiasta ja se voi vaikuttaa asian tulkintaan, mutta toki me viime kädessä teemme tulkintaratkaisut saadun selvityksen perusteella, Varonen sanoo.
IS ei ole saanut valtioneuvoston kanslialta tietoja Marinin elintarvikehankintojen kokonaissummasta eikä siitä, mistä lähtien Marin on hankintoja tehnyt. Marinin elintarvikehankintoihin liittyvät laskut on salattu Hovin mukaan turvallisuusperusteilla.
– Taloushallinnon ja toiminnan virtaviivaistamiseksi elintarvikehankinnat on keskitetty yhteen kauppaan, mikä on aiheuttanut turvallisuuden näkökulmasta perusteen menettelyn salaamiseksi.
Valtioneuvoston kansliasta ei ole perusteltu, miksi elintarvikehankintojen kokonaissummaa ei voisi kertoa julkisuuteen.
Elintarvike-etu on ollut käytössä jo ennen Marinia, mutta pääministerit ovat hyödyntäneet sitä vaihtelevasti. Esimerkiksi Antti Rinne (sd) ja Alexander Stubb (kok) eivät hyödyntäneet palvelua. Jyrki Katainen (kok) kertoi käyttäneensä niin sanottua ruokapalvelua kolmen kuukauden ajan. Mari Kiviniemi (kesk) viestitti, että valtioneuvoston kanslialla oli selkeät säännöt, joiden mukaan toimittiin ja vastaavanlainen järjestely oli käytössä.
– Asuminen on aktivoinut palvelun, ja se on ollut saatavilla myös Kesärannan väliaikaisen ja lyhyenkin käytön aikana. Pysyvämpää käyttöä on ollut aiempienkin pääministerien aikana, Hovi viestitti.
Hovi toimitti IS:lle kaksi dokumenttia, joilla verovapaaksi eduksi pääteltyä etuutta on perusteltu.
17.8.2010 päivätyssä valtioneuvoston kanslian ohjeessa viitataan tuloverolain kohtaan, jonka mukaan ”veronalaista tuloa ei ole etu kansanedustajan toimeen tai valtioneuvoston jäsenen tehtävään liittyvästä oikeudesta maksuttomaan matkustamiseen eikä pääministerin tehtävään liittyvä asuntoetu siihen kuuluvine palveluineen.”
Tarkempi maininta aamiaisedusta löytyy vasta 18.6.2019 päivätystä ohjeesta. Sekä vuoden 2019 että vuoden 2010 ohjeessa viitataan ministereiden palkkioista annettuun lakiin, jonka kuudennen pykälän mukaan pääministerillä on asunto valtion talossa, jonka kunnossapito, lämmitys sekä sisustus kustannetaan ja tarpeellinen henkilökunta maksetaan valtion varoista.
Kyseisessä pykälässä ei kuitenkaan mainita elintarvikkeista mitään. VNK ei siis ole vain tulkinnut tuloverolaissa pääministerille säädetyn asuntoedun verottomuutta, vaan näyttää lisänneen ohjeistukseen aamiaisedun, jota se pitää verovapaana etuna.
26.5. kello 16.08: Päivitetty juttuun maininnat valtioneuvoston kanslian toimittamien dokumenttien perusteluista. Lisätty myös juttuun yksi Varosen sitaatti sekä maininta siitä, että Varonen kommentoi aamupalaetua yleisellä tasolla.