Näin suuri oli perussuomalaisten viivytyskeskustelun loppulasku – eduskunta laski - Politiikka - Ilta-Sanomat

Näin suuri oli perus­suomalaisten viivytys­keskustelun loppu­lasku – eduskunta laski

Summa koostuu lähinnä virkamiesten ylityötunneista: 65 500 euroa on eduskunnan työntekijöiden ylitöitä ja 12 300 euroa työnantajamaksuja.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen piti eduskunnan elpymispakettikäsittelyssä yli kahdeksaan tuntiin venyneen puheen.

24.5. 17:17

Perussuomalaisten eduskunnassa toissa viikolla käymä viivytyskeskustelu EU:n 750 miljardin euron elpymispaketista maksoi veronmaksajille yhteensä 77 800 euroa.

Hintalapun on laskenut Ilta-Sanomille eduskunnan hallinto-osasto.

Summa koostuu lähinnä virkamiesten ylityötunneista. Kokonaislaskusta 65 500 euroa on eduskunnan työntekijöiden ylitöitä ja 12 300 euroa työnantajamaksuja.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio muistuttaa Ilta-Sanomille, että kyseessä on arvio, joka varmistuu vasta kesäkuussa.

– Arviota voi kuitenkin pitää luotettavana, hän sanoo.

Yhtä suuria virkamiesten ylityölaskuja tulee Rauhion mukaan enää lähinnä kerran vuodessa joulukuussa, kun eduskunta käy vuosittaisen budjettikeskustelunsa.

– Onhan tämä suuri summa siihen nähden, että kyse ei ole esimerkiksi koko valtion tulo- ja menoarvion läpikäymisestä, Rauhio sanoo.

Perussuomalaisten viivytyskeskustelu eduskunnassa alkoi toissa viikon tiistaina, ja jatkui perjantain ja lauantain väliseen yöhön asti. Keskustelu päättyi neljän aikoihin lauantaiaamuna.

Puheenvuoroja käytettiin keskustelun aikana yhteensä lähes 300, joista suuri osa perussuomalaisten kansanedustajien pitämiä.

Perussuomalaiset perusteli viivytystä sillä, että se tahtoi käydä perusteellisen keskustelun elpymispaketista, ennen kuin eduskunta äänestäisi siitä lopullisesti.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen piti elpymispakettikäsittelyssä yli kahdeksaan tuntiin venyneen, ennätyspitkän puheenvuoron, joka alkoi perjantaina kello 18.06 ja päättyi noin puoli kolmelta yöllä.

Eduskunta äänesti lopulta elpymispaketin sekä seitsenvuotisen budjetin, eli noin 1 074 miljardin euron puolesta viime viikon tiistaina äänin 134–57. Paketin läpimeno vaati kahden kolmasosan enemmistön.

Vastaavia viivytystaisteluja on eduskunnassa kuitenkin nähty aikaisemminkin, ja niiden hintalappu veronmaksajille on tuolloinkin ollut korkea.

Kun Paavo Väyrynen ja Vaihtoehto Suomelle -ryhmän kansanedustaja Vesa Laukkanen vuonna 1994 pitkittivät EU-jäsenyyden käsittelyä eduskunnassa viidellä päivällä, laski eduskunnan silloinen apulaistalouspäällikön Pertti Rosila tästä koituneen yli 1,5 miljoonan markan lisäkustannukset.

Nykyrahassa summa vastaa runsasta 360 000:ta euroa.

Laukkasen kuuden ja puolen tunnin puhe tuli maksamaan 130 000 markkaa eli runsaat 31 000 euroa, sillä se osui lauantaille.

Eduskunnassa oli puhemaratonin aikana ylitöissä noin 60 ihmistä.

Väyrynen kumppaneineen tahtoi siirtää eduskuntapäätöksen EU-jäsenyydestä yli Ruotsin kansanäänestyksen, ja hän onnistui tavoitteessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?