IS:n tiedot: Hallitus höllentämässä koronarajoituksia – perustasolla ei enää maskisuositusta, isoja tapahtumia voitaisiin pitää myös leviämisvaiheen alueella

Useat ministerit ovat arvostelleet voimassa olevia koronarajoituksia julkisesti. Sosiaali- ja terveysministeriön koetaan sanelevan päätöksentekoa ja jarruttavan rajoitusten purkua. Hybridistrategian päivitykset on tarkoitus hyväksyä ensi viikolla.

Hallitus on kokoontunut toistuvasti koronaneuvotteluihin Säätytalolle pääministeri Sanna Marinin (sd) johdolla. Keskiviikon neuvottelu peruttiin viime hetkellä.

20.5.2021 14:57

Perustason alueilla ei olisi voimassa enää maski- ja etätyösuositusta eikä osallistujien määrää tapahtumissa rajoitettaisi, jos virkaesitys hallituksen hybridistrategian päivittämisestä hyväksytään ensi viikolla valtioneuvoston istunnossa.

Jatkossa perustasolla tulisi ainoastaan varmistua hygieniatoimista ja turvaväleistä.

– Yleisötilaisuuksissa ja sisätiloissa tapahtuvassa toiminnassa ylläpidetään riittävää etäisyyttä erityisjärjestelyin, IS:n näkemässä luonnoksessa todetaan perustason alueista.

Suurin osa Suomesta on perustasolla. Perustasolla ovat esimerkiksi Satakunta, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Lappi.

Luonnoksen perusteella rajoituksia aiotaan höllentää myös kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla.

Leviämisvaiheessa olevilla alueilla, kuten pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä ja Keski-Pohjanmaalla, voitaisiin järjestää jatkossa ulkona maksimissaan 50 henkilön tapahtumia. Eriyttämisjärjestelyillä voitaisiin kuitenkin saada esimerkiksi jalkapallostadionille 2000 ihmistä, kun stadionilla oltaisiin erillisissä 50 henkilön ryhmissä.

Luonnoksessa viitataan myös aikuisten korkean tartuntariskin tilojen käyttöön. Jatkossa suosituksena leviämisvaiheen alueella olisi, ettei toimintaa korkean riskin tiloissa keskeytettäisi, vaan osallistujamäärää rajoitettaisiin. Etätyö- ja maskisuositus jäisi voimaan.

Kiihtymisvaiheen alueilla on rajoitettu tähän asti yleisötilaisuuksia sisällä kymmeneen henkeen ja ulkona 50 henkilöön. Nyt esitetään, että 10 ja 50 henkilöä ylittävissä tapahtumissa pitää varmistua lähikontaktien välttämisestä eli metrin turvavälistä ulkona ja kahden metrin turvavälistä sisällä. Laajasta etäopetuksesta luovuttaisiin kiihtymisvaiheen alueilla. Etätyö- ja maskisuositus jäisi voimaan.

Virkaesityksestä kertoi aiemmin Helsingin Sanomat. Virkaesityksessä esitetyt toimet olisivat luonteeltaan suosituksia.

Hallituksen sisällä on ollut käynnissä tulinen keskustelu koronarajoituksista.

Poikkeukselliseksi tilanteen tekee se, että hallituksen toimia arvostelevat ministerit – siis maan keskeisimmät päättäjät, joilla pitäisi olla mahdollisuus vaikuttaa hallituksen päätöksiin.

– Tämä menee aivan älyttömäksi. Avaamisen perään on hallituksessa kysytty ja kysytty, vaadittu yhdenvertaista kohtelua. Kaikki keinot pitää nyt käyttää, että terveysturvallisia tapoja tehdä tapahtumia edistettäisiin. Niitä on, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) twiittasi keskiviikkona ja kohdisti ihmettelynsä sosiaali- ja terveysministeriölle.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vaati Twitterissä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd) lähettämään ohjauskirjeen aluehallintovirastolle.

– Tilanne on kulttuuri- ja urheilutapahtumien osalta täysin sietämätön. Kyllä tilaisuuksiin pitää voida päästä vähintään samoilla kriteereillä kuin ravintoloihin, Arhinmäki kirjoitti.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson lisäsi löylyä twiittisarjallaan, jossa hän puhui ”epäreiluista ja epäloogisista” rajoituksista ja vaati, että ”kulttuuri ja tapahtumat on yksinkertaisesti saatava samalle viivalle muiden elinkeinojen kanssa”.

– Jos tautitilanne huononee, on rajoituksia aina mahdollista kiristää. On kuitenkin kestämätöntä ja epäreilua, että esimerkiksi 1000-paikkainen terassi jalkapallopelit screenillä voi olla auki, mutta jalkapallokentille sallitaan vain kuusi henkeä koko katsomoon, Andersson äimisteli.

Myös kulttuuri- ja tiedeministeri Annika Saarikko (kesk) on moukaroinut julkisesti koronarajoituksia.

– Olen saanut viime päivinä lukuisia yhteydenottoja siitä, että Suomen avautuminen ei nyt tapahdu loogisella eikä oikeudenmukaisella tavalla. Täytyy sanoa, että olen palautteen antajien kanssa samaa mieltä, Saarikko kirjoitti Twitterissä.

Ihmettelijöiden joukkoon liittyi torstaina THL:n johtaja, näkyvin koronakommentaattori Mika Salminen, jonka mukaan tapahtuma- ja ravintolarajoitusten välinen epäsuhta ei ole perusteltavissa terveysturvallisuudella.

Yksi hallituslähde epäilee, että ministerit haluavat profiloitua etukäteen ongelmien ratkaisijoina, siis ennen kuin höllennyksistä tiedotetaan julkisuuteen.

– Että näyttäisi siltä, että he olivat asiassa aloitteellisia, hallituslähde kommentoi.

Toinen hallituslähde kuvailee, että ”painetta tulee vähän kaikkialta”.

– Keskustelu velloo ja koskee muutakin kuin hybridistrategian asioita, IS:lle kuvaillaan.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alalla on kasautunutta painetta siitä, että rajoitukset ovat jatkuneet niin pitkään. Alalla koetaan, että heidän rajoituksiaan puretaan huomattavasti hitaammin kuin esimerkiksi ravintola-alaa.

Osa hallituspuolueista on mieltä, että terveysnäkökulmaa korostetaan jo liikaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä ministeri Kiurun kuvaillaan olevan asiassa kuitenkin järkkymättömiä.

– Kiurulle ei käy esimerkiksi siirtyminen metrin turvaväliin kulttuuritapahtumissa, yksi hallituslähde kommentoi.

STM:n koetaan sanelevan päätöksentekoa ja jarruttavan rajoitusten purkua, ja muut ministerit joutuvat selittämään julkisuuteen, miksi asiat eivät etene.

Lähteiden mukaan STM:ää on jopa epäilty asioiden tahallisesta viivyttämisestä, jotta rajoituksien purkamista voitaisiin lykätä.

– Onko tässä enää kyse hybridistrategiasta vai terveysturvallisuusstrategiasta, hallituslähde kysyy.

Kun hallitus viime viikolla neuvotteli koronatoimista, oli lähes kaikilla tahtoa siihen, että yhteiskuntaa kyettäisiin avaamaan jo kesällä. Asian kuvaillaan kuitenkin jääneen roikkumaan ilmaan.

Sdp:n keskuudessa kuvaillaan olevan intressinä odottaa, että aikaa kuluu ja tautitilanteen kehityssuunta selviää.

Myös pääministeri Sanna Marinin (sd) kannan kuvaillaan olevan se, että tilannetta olisi hyvä seurata rauhassa vielä muutama viikko ennen päätösten tekemistä rajoitusten purkamisesta.

Muissa hallituspuolueissa päätöksiä toivottaisiin jo nopeammin. Ilmassa on turhautumista.

20.5. kello 16.08: Juttuun lisätty taustoja hallituspuolueiden näkemyksistä. Ingressiä päivitetty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?