Keskusta rankaisi EU:n elvytyspakettia vastustaneita – Antti Kurvinen: ”Toimintakyky menee, jos emme kykene yhtenäisyyteen” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Keskusta rankaisi EU:n elvytys­pakettia vastustaneita – Antti Kurvinen: ”Toiminta­kyky menee, jos emme kykene yhtenäisyyteen”

Hannu Hoskonen menettää paikkansa ympäristövaliokunnan puheenjohtajana. Myös Tuomas Kettunen sai varoituksen. Kurvisen mukaan sanktiot eivät perustu vain tiistain EU-äänestykseen.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoo, että keskusta valitsee uuden puheenjohtajan ympäristövaliokuntaan ensi viikolla.

19.5. 14:14

Keskusta ilmoitti keskiviikkona, että puolueen neljännen kauden kansanedustaja Hannu Hoskonen menettää paikkansa ympäristövaliokunnan puheenjohtajana ja saa keskustan eduskuntaryhmältä varoituksen.

Keskustan eduskuntaryhmä kertoi antavansa varoituksen myös puolueen ensimmäisen kauden kansanedustajalle Tuomas Kettuselle.

Keskusta perustelee rankaisutoimia eduskuntaryhmän sääntöjen rikkomisella.

Pohjois-Karjalan vaalipiiriä edustava Hoskonen ja Oulun vaalipiiriä edustava Kettunen äänestivät tiistaina EU:n elvytyspakettia vastaan. Elvytyspaketti hyväksyttiin eduskunnassa äänin 134–57. Paketin hyväksymiseen vaadittiin kahden kolmasosan enemmistö.

– Kyllä keskustassa saa olla mitä mieltä haluaa, mutta eduskuntaryhmillä on pelisäännöt. Kenenkään ei tarvitse kuulua eduskuntaryhmään. Kansanedustaja voi olla yksinäinen susi ja toimia niin sanotusti vapaana agenttina, mutta silloin ei ole muun eduskuntaryhmän tukea, eikä saa eduskuntaryhmän kautta tulevia paikkoja ja palveluita, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kommentoi asiaa IS:lle.

Kurvisen mukaan keskusta on antanut vapaat kädet yksilömoraaliin liittyvissä äänestyksissä, jotka ovat liittyneet päihteisiin, perhe-elämään ja seksuaalisuuteen. Myös ydinvoiman ja turhistarhauksen kohdalla on annettu vapauksia, mutta ei talous- ja Eurooppa-politiikassa, Kurvinen sanoo.

– Sanktiot eivät perustu pelkästään eiliseen äänestämiseen, vaan kysymys on myös muusta käyttäytymisestä ja pelisääntöjen noudattamisesta tai niiden noudattamatta jättämisestä. Eduskuntaryhmämme toimintakyky menee eikä eduskuntaryhmällämme ole vaikutusvaltaa eduskunnassa ja maan hallituksessa, jos emme kykene yhtenäisyyteen, Kurvinen sanoo.

Kurvinen ei lähde listaamaan muita asioita, joissa keskustan eduskuntaryhmä on ollut törmäyskurssilla Hoskosen ja Kettusen kanssa.

Joulun alla Hoskonen esitti ainoana keskustalaisena epäluottamusta ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr). Hoskonen on myös arvostellut keskustan hallituskumppaneiden ilmastopolitiikkaa sekä etenkin turvepäätöksiä.

Kurvinen on antanut aiemmin ymmärtää, ettei keskustan eduskuntaryhmässä katsota hyvällä Hoskosen toimintaa, vaan häntä pidetään ”oman pesän likaajana”.

Kurvinen sanoo, että niin Hoskonen kuin Kettunen jatkavat keskustan eduskuntaryhmän täysivaltaisina jäseninä ja pöytä on putsattu.

– Olemme sopineet edustaja Hoskosen kanssa, että hän hoitaa tällä viikolla ympäristövaliokunnassa keskeneräiset työt loppuun. Ympäristövaliokunnan puheenjohtajuus kuuluu keskustan eduskuntaryhmälle. Uudelleen organisoituminen tapahtuu ensi viikolla.

Kurvinen kertoo olevansa huojentunut siitä, että elvytyspaketti saatiin käsiteltyä eduskunnassa.

– Eihän tämä ole minulle tai muille keskustalaisille ollut välttämättä suurten aplodien aihe, mutta olen tyytyväinen siitä, että maakuntien Suomen alue- ja maataloustuet on turvattuna ja suomalaisen vientiteollisuuden tulevaisuus näyttää paremmalta.

Hoskonen julkaisi äänestyksen jälkeen Facebook-sivuillaan kuvan Eduskuntatalon portaille jätetystä kynttilästä.

– Muistokynttilä menetetylle päätösvallalle Brysselin hyväksi. Surullinen päivä, Hoskonen kirjoitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?