Kommentti: Kepu teki kapina-Hoskosesta marttyyrin ja sankarin

Keskustan eduskuntaryhmä päätti erottaa EU-elpymispakettia vastaan äänestäneen Hannu Hoskosen ympäristövaliokunnan puheenjohtajan paikalta ja antoi hänelle varoituksen. Samalla kepu loi Hoskoselle marttyyrin sädekehän, teki hänestä maakuntansa sankarin – ja antoi aseita persuille, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Toisinajattelijan tie: Keskustan Hannu Hoskonen äänesti EU:n elpymispakettia vastaan ja sai potkut ympäristövaliokunnan puheenjohtajan paikalta.

19.5.2021 11:57

Keskustan eduskuntaryhmältä osattiin odottaa kovia ratkaisuja, kun ryhmän kapinallinen, ilomantsilainen neljännen kauden kansanedustaja Hannu Hoskonen äänesti tiistaina puheidensa mukaisesti EU:n elvytyspakettia vastaan.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen (kesk) tiedettiin uhoilleen Hoskoselle kovista seurauksista moneen kertaan, ellei hän pysy ruodussa.

Siksi ihme oli, ettei Hoskosta erotettu eduskuntaryhmästä.

Hän sai varoituksen, kuten myös toinen kapinallinen, kuhmolainen ensimmäisen kauden edustaja Tuomas Kettunen (kesk). Ex-puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk) oli poissa äänestyksestä koronatartunnan takia.

Kovempi juttu on, että ryhmä päätti antaa Hoskoselle potkut eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtajan paikalta.

Tältä osin välttämättömyydestä tuli Kurviselle ja kepun ryhmälle hyve, sillä kepussa Hoskosen valiokuntapaikka on jaettu jo moneen kertaan. Ottajia löytyy, ja ilmoittautuneita Hoskosen seuraajaksi on tullut jo viime syksystä alkaen.

Puheenjohtajan paikka saattaa olla sopiva lohdutuspalkinto myös kepun tulevassa ministerikierrätyksessä siitä ulos jääville, esimerkiksi Hanna Kososelle (kesk).

Hoskonen on siitäkin outo hahmo, että kyseinen metsätalousinsinööri on ensimmäinen kepulainen ympäristövaliokunnan puheenjohtajana kautta aikain.

Valiokuntatyöstään Hoskonen on saanut kiitosta yli puoluerajojen.

Mutta kepuaisan yli ei hypitä.

Sille tuli stoppi.

Siitä ei pääse mihinkään, että samalla kepun eduskuntaryhmä loi Hoskoselle marttyyrin sädekehän ja teki hänestä ainakin kotimaakuntansa Pohjois-Karjalan sankarin.

Lisäksi keskusta antoi Hoskosen kohtelulla jälleen yhden aseen perussuomalaisille, jotka ottavat taatusti tapauksesta kuntavaalien alla kaiken ilon irti.

Hoskonen tosin itse on korostanut, ettei hän vastusta EU:ta, vaikka elpymispakettia vastustaakin, ja juuri sen pelossa, mitä sopimuksesta seuraa.

Hoskonen on ollut piikki vihervasemmistolaisen hallituksen apupuolueeksi ajautuneen kepun lihassa – ja mikä pahinta, sanonut ajatuksensa myös ääneen.

Joulukuussa Hoskonen äänesti jo ryhmäänsä vastaan, kun keskusta tuki ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr) eduskunnan luottamusäänestyksessä.

Tämä siis sen jälkeen, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta oli todennut Haaviston rikkoneen lakia, mutta ministerin muita korkeampi syytesuoja pelasti hänet valtakunnanoikeudesta.

Tuolloinkin Hoskosta uhattiin kaameilla seurauksilla ja varoitusta – jopa erottamista ryhmästä – puuhattiin, mutta siihen keskustaryhmä ei sentään rohjennut tuolloin tarttua.

Se olisikin ollut keskustan äänestäjille liikaa, varsinkin kun gallupeissa keskustan kannatus oli ja on jo valmiiksi mitä on.

Myös kepun äänestäjille tärkeää turvetta ja sen tuottajia Hoskonen on puolustanut silloinkin, kun muut ovat olleet hiljaa.

Asialla on tietenkin toinen puoli, kuten asioilla politiikassa yleensä on.

Hoskosen ja Kettusen lisäksi moni muukin ryhmässä olisi halunnut äänestää EU:n elpymispakettia vastaan, mutta hallitus- ja ryhmäkurin takia ei uskaltanut.

Sama oli tilanne Haavisto-äänestyksessä.

Ryhmän sisällä Hoskosesta ei enää pidetä, koska hän lipeää ryhmäkurista, mihin muut ovat sitoutuneet.

Ryhmäjohtaja Kurvinen joukkoineen on joutunut EU-päätöksen yhteydessä myös muistuttamaan, että paketin myötä ja siihen liittyvässä EU:n seitsenvuotisessa budjettikehyksessä rahaa tulee myös maatalouteen ja maakuntiin.

Tuo tieto ei vain oikein tunnu leviävän.

Mutta politiikassa asiat ovat viime kädessä juuri sellaisia, miltä ne näyttävät.

Omastatunnosta, alkiolaisuudesta ja EU:n sääntöjen peukaloinnista ja EU:n muuttumisesta velkaunioniksi muistutellut Hoskonen saa ainakin kotikunnaillaan ylistystä.

Ja äänestäjilleenhän kansanedustaja on tilivelvollinen. Perustuslaissa ei puhuta sanakaan ryhmäkurista.

Hoskonen siis oikein alleviivaa Annika Saarikon johtaman keskustan heikkoa asemaa ja imagoa Sanna Marin (sd) johtamassa vihervasemmistolaisessa hallituksessa – olletikin, kun keskusta sai nenilleen myös hallituksen kehysriihessä suurten puheidensa päätteeksi.

Mieleen tulee, olisiko keskustan ollut helpompi jättää Hoskonen rankaisematta.

Sillä puolue ja eduskuntaryhmä olisi väistänyt monta pilkka- ja ivapuhetta. Mutta ryhmän muiden jäsenten piti saada palkinto ryhmäkurin seuraamisesta ja noudattamisesta; siksi Hoskonen piti poliittisesti kivittää.

Samaan aikaan ryhmän uskollisimmat jäsenet odottavat siis palkintoa seuraavassa ministerikierrätyksessä, joka käynnistyy, kun Saarikko ottaa Matti Vanhaselta (kesk) valtiovarainministerin paikan vielä ennen juhannusta.

Kepussa kannattaisi katsoa myös istuntosalin vasempaan reunaan: Hallituskumppani vasemmistoliitosta Markus Mustajärvi, Jari Myllykoski, Katja Hänninen ja Johannes Yrttiaho protestoivat myös.

Esimerkiksi Mustajärvi istui äänestyksen aikana salissa, mutta ei äänestänyt. Paketin tai edes hallituksen kaatumista Mustajärvi ei Helsingin Sanomille antamansa kommentin mukaan olisi surrut.

Keskusta sen sijaan onnistui luomaan toiminnallaan sellaisen vaikutelman, että se oli EU:n elpymispaketin kovin kannattaja – totta tai ei.

Politiikka kun on pohjimmiltaan juuri sellaista, miltä se näyttää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?